Stichting Fishing on Wheels

Stichting Fishing on Wheels

Even voorstellen

Stichting Fishing on Wheels is een nieuwe stichting welke in de zomer van 2008 opgericht is door Feiko Abma. Naast fanatiek sportvisser is Feiko werkzaam als zelfstandig verpleegkundige. Door de jarenlange ervaring met de doelgroep is het besef ontstaan dat het niet over iedereen is weggelegd om vanuit een visboot hun hobby te kunnen uitoefenen.


Voor mindervalide medevissers die door lichamelijk ongemak beperkt worden in hun mogelijkheden, zijn er in Nederland gewoon weg geen faciliteiten. Stichting Fishing on Wheels wil hier met een rolstoeltoegankelijke visboot en deskundige begeleiding verandering in brengen. Vissen houdt niet op bij een vissteiger…

Het bestuur van Fishing on Wheels wordt gevormd door voorzitter Feiko Abma (36). Samen met zijn vrouw werkt Feiko zelfstandig in de thuiszorg. Vissen is hem met de paplepel ingegeven. Vanaf het moment dat hij een hengel kon vast houden was hij te vinden aan de water kant, en dat is nooit meer veranderd.
Roel Driessen (34) is de penningmeester van de stichting. Roel werkt als produktspecialist bij Delta Lloyd verzekeringen. Larsse Wilken (34) vervult de functie van secretaris. Larsse is ook ondernemer, en werkzaam in de projectmanagement. Roel en Larsse zijn geen vissers, maar zetten zich volledig in om van de stichting een succes te maken.

Doelstelling
De stichting heeft als doel om aangepaste vistrips te organiseren voor mensen met een fysieke beperking en/of chronische aandoening. Deze vistrips vinden plaats vanuit een rolstoeltoegankelijke visboot en staan onder professionele begeleiding van een verpleegkundige . Hiermee ontstaat een uniek concept in Nederland. Daarbij is het belangrijk op te merken dat het vissen zelf het middel is. Het uiteindelijke doel is om een dag heerlijk te relaxen en de batterij weer te kunnen opladen. Het alledaagse cirkeltje te doorbreken en er lekker uit te zijn is juist voor de doelgroep niet van zelfsprekend.


Fondsen, subsidies en sponsoren
Het afgelopen half jaar, vanaf het moment van oprichting, heeft het bestuur van Fishing on Wheels hard gewerkt om de eerste voorwaarde te realiseren: het bijeen brengen van voldoende financiële middelen om een rolstoeltoegankelijke visboot te kunnen laten bouwen. Nu is het begin 2009, en op een haar na is er voldoende geld en steun toegezegd om te kunnen starten met de bouw van de aangepaste visboot. De tijd is gekomen om bekendheid te geven aan de stichting en haar doelstelling.

Fondsen als het VSBfonds, Skanfonds, Fonds1818, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) en het Rabobank Stimuleringsfonds hebben voor een groot deel voor de financiële draagkracht gezorgd. Zonder deze steun zou de stichting haar doelstelling niet waar kunnen maken.

VSBfonds wil bijdragen aan het behoud en de verbetering van de Nederlandse samenleving. Het fonds doet dit door projecten te steunen die er voor zorgen dat mensen kunnen deelnemen aan de samenleving en zich kunnen ontplooien.


Skanfonds is een fonds dat mensen in kwetsbare posities de kans wil bieden om te participeren in de samenleving. Daarom financiert dit fonds projecten op het gebied van zorg, welzijn, zingeving of spirualiteit.

Het NSGK helpt kinderen met een handicap kind te zijn. Dit houdt in dat zij ondanks hun handicap ook gewoon kunnen spelen, leren, op vakantie gaan, enzovoorts.

Stichting Fonds1818 is een vermogensfonds dat donaties verstrekt aan stichtingen en verenigingen voor maatschappelijke projecten zonder winstoogmerk. Het fonds wil daarmee bijdragen aan een duurzame en leefbare samenleving.

Rabobank, vestiging het Groene Hart Noord, wil met haar Stimuleringsfonds de duurzaamheid en leefbaarheid in de regio bevorderen. Daarom heeft het de Rabobank een Stimuleringsfonds, waarin het jaarlijks een deel van haar winst stort, om zo sociale, sociaaleconomische en culturele projecten te ondersteunen.

Naast deze toezeggingen, hebben ook al een aantal belangrijke sponsoren hun medewerking toegezegd. Vanaf het allereerste moment hebben Marcel en Martin Frankena van Marcraft Visboten zich uiterst positief opgesteld en gelijk hun medewerking toegezegd.

De Marcraft visboten zijn juist zo geschikt vanwege hun stabiliteit en de mogelijkheid om het casco naar wens af te bouwen om zo aan de specifieke wensen te kunnen voldoen. Verder levert Kalf trailers een trailer, Honda Marine verzorgd de buitenboordmotor, Baron Marine voorziet de boot van een Minn Kota Terrova fronttroller en Pure Fishing zorgt dat er gevist kan worden met prima materialen.

Zoals u leest wordt Stichting Fishing on Wheels breed gedragen. Iets wat onmisbaar is, en zonder deze steun zou de doelstelling dan ook geen haalbare kaart zijn. Het bestuur wil nogmaals via deze weg alle partijen die de stichting een warm hart toedragen bedanken voor hun steun!

De boot
Eigenlijk vanaf het begin was duidelijk dat Marcraft visboten de geschikte partner zou zijn. Met name vanwege de enorme stabiliteit en de goede mogelijkheden om de boot aan te passen. De boot wordt een Marcraft  535 ‘Commander’. Deze is ruim genoeg om een heftafel te verzinken  in de bodem. Deze heftafel met de afmeting van 80x135 cm, is werkzaam op 24 Volt. Hierdoor kan de visboot over ingezet worden. De heftafel kan 80 cm omhoog, en met behulp van een oprijplank kan iedereen aanboord komen. Rolstoel of geen rolstoel. In verband met de veiligheid zijn er naast de verplichte zwemvesten ook bevestigingspunt om eventueel de rolstoel(en) te fixeren.Afhankelijk van de afmeting en het gewicht van de rolstoel(en) kunnen er 1 tot 3 mensen mee per vistrip.

Het vissen
De boot komt op een trailer te staan. Hierdoor kan er door het hele land afgesproken worden. Het enige wat nodig is, is een trailerhelling en een geschikte over/steiger om aanboord te komen. Een hoge kade is dan ook een onneembare horde.De nadruk zal liggen op het vissen op roofvis. Het vissen vanuit een boot geeft voor deze tak van de visserij toch de meeste mogelijkheden. Of het nu dropshotten,verticalen, slepen of vissen met de pen is , alles is mogelijk en bespreekbaar. Werpend vissen kan uiteraard ook, maar is meestal toch wat lastiger gezien de fysieke belasting.Al gezegd, het vissen blijft het middel, een leuke ontspannen dag hebben het uiteindelijke doel. Daar doen we het per slot van rekening allemaal voor.



Steun de stichting!
Nu de boot bijna gebouwd gaat worden, wordt het voor de stichting ook belangrijk om zo veel mogelijk financiële steun te krijgen van de ‘achterban’. Hoe meer steun, des te meer mensen kunnen genieten van een leuke visdag! Hoe mooi zou het zijn als we met elkaar het mogelijk maken om onze mindervalide medevissers ook de kans te geven om vanaf het water hun hobby te kunnen beleven.



Elke euro telt, dus steun Stichting Fishing on Wheels en doneer op rekening 11.53.87.315 ten name van Stichting Fishing on Wheels.

Meer weten over de stichting en nieuwe ontwikkelingen op
www.fishingonwheels.nl .

Namens het bestuur alvast bedankt!


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Roofvis Event Gouda 2024
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -