Spro, Sports Professionals!


Spro, Sports Professionals!

Door Berend Masselink

Afslag Vianen langs de A27. Beter en centraler kun je als bedrijf haast niet zitten in Nederland. Moest je vroeger nog even zoeken op de papieren TomTom – de Shell stratengids- nu sta je als klant of bezoeker bij groothandel Spro onderaan de afslag meteen voor de deur.


Het kloppend hart van de Spro / Gamakatsu onderneming.

De verhuizing van de Stuartweg naar de Hagenweg in Vianen geschiedde vrijwel geruisloos in september 2005. Bijna anderhalf jaar geleden alweer. Het leverde Spro een betere bereikbaarheid maar een ook groter pand op van ongeveer 4000 m², met flinke opslaghal, magazijnen, kantoorruimtes en een ruime nieuwe showroom. In 1992 werd Spro in Amerika opgericht; de Europese vestiging in Nederland volgde in 1994 waarna in 1999 ook nog een vestiging in Duitsland. Naast Gamakatsu, inmiddels hier ook uitgebreid met onder meer exclusieve carbonhengels, is Spro vanaf 1994 flink uitgebreid onder leiding van de heren Fujimoto en De Leeuw.

Opslaghal en magazijnen vol inkomende en uitgaande producten. Exotische bestemmingen in viltstift op bruin verpakkingsmateriaal. De naam Spro herbergt inmiddels ontelbaar veel materialen als hengels, molens, lijn, tassen, foedralen en kunstaas. Geen wonder dat hier alleen al zo’n 35 mensen aan het werk zijn om de boel draaiende te houden (en in de Duitse Spro-vestiging in Weimar ook nog eens 10), want alle productontwikkelingen, distributie en exportactiviteiten voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten vinden plaats in Vianen.


Een overzicht van de ruime Spro showroom waar alle producten ruim opgesteld staan

Wat in het magazijn reeds opvalt, en bij binnenkomst in de showroom bevestigd wordt, is de nieuwe onderverdeling in de hengels. Spro lanceert in 2007 vier nieuwe hengelseries, die elk een bijbehorende carbonklasse weerspiegelen en elk ook hun specifieke kleur foedraal hebben. Overzichtelijk en fraai in het magazijn, maar ook gemakkelijk voor de klant. Die ziet bij de nieuwste series Excape, Passion, DynoForce of Precision meteen of de hengel van TFX-10, TFX-8 carbon of een andere ‘legering’ gemaakt is. Eenzelfde onderverdeling ondergingen de nieuwe Cresta vaste hengels, waar de S7-12 topper aan de aanduiding ‘12’ te herkennen is, terwijl er nog een hele rits fraaie Cresta’s volgen met de aanduidingen S7- gevolgd door de cijfers 10, 8, 6, 4 en 2. 

De showroom bewijst het succes van Spro en Gamakatsu. Kwaliteit op vele terreinen. Het molensegment is breed en is de laatste jaren aangevuld met toppers als de RedArc, Blue Arc,  Passion en Hardliner. Werphengels eveneens breed aangeboden en uitgemeten. Van telescoophengels voor de Oost-Europese markt tot aan de Titan-hengels voor de pro’s onder ons. Ook hier weer voor elke beurs wat wils. De exclusieve Gamakatsu werphengels zijn een klasse apart. Geproduceerd in de Japanse Gamakatsu hengelfabriek bieden deze hengels een kwaliteit en luxe uitstraling die zijn weerga niet kent. Natuurlijk hangt hier ook een ander prijskaartje aan.


Het magazijn van Spro staat letterlijk tot het dak vol.

Spro ontwikkelt haar producten in samenwerking met ervaren sportvissers en het bedrijf heeft diverse teams met gerenommeerde namen voor zowel zoet- als zoutwater visserij. Uit naam van Spro/Gamakatsu vissen zij op hoog niveau wedstrijden in zowel binnen- als buitenland.

In samenwerking met de Hongaarse international en inmiddels tweevoudig wereldkampioen Tamas Walter heeft Spro verschillende hengelseries ontwikkeld. Op die manier werkt de groothandel ook in andere disciplines. Henk Simonsz, bijvoorbeeld, is al vele jaren verbonden aan de firma Spro en in samenwerking met hem worden jaar op jaar nieuwe hengels, molens, tassen en natuurlijk kunstaas ontwikkeld. Merken als PB-Products en Martin SB werden binnengehaald om het karperpakket te versterken en met Piet Vogel als fieldtester breidde de range aan Strategy-karperproducten zich sterk uit.


Een absolute klassieker, de PB Dutch Ace Classic

Bij een laatste rondje in de overweldigende showroom valt ons oog naast een zeer complete serie Passion-hengels op de opvallende Aggressive 4x4 hengels en molens. Het decente geel, groen, oranje en blauw van de 4 maten molens ( 20, 30, 40 en 50) sluit naadloos aan op dezelfde kleuren van de 4 soorten hengels; Picker, Teletrout, Spin en Allround. Een fraai stilleventje dat nog eens onderstreept dat ‘het oog ook wat wil’ in deze sector. Goeie spullen ontwikkelen is 1 ding, maar het moet tenslotte ook verkocht worden. Meer info: www.spro.nl


Aggressive molens op Aggressive hengels, een kleurrijke combinatie.

 



ANDEREN LAZEN OOK