Spiegelkarperuitzetting in Vlaardingen door de SVBD

Persbericht SVBD:

Spiegelkarperuitzetting in Vlaardingen door de SVBD

Op vrijdag 19 maart 2010 zijn door de leden van de karpercommissie van de SVBD ruim 100 spiegelkarpertjes uitgezet in de singels in Vlaardingen. Dit keer nu eens geen uitzettingen in grote boezemsystemen, maar een kleinschalige uitzetting in de gesloten waterpartijen in de bebouwde kom.

Vooral in deze singels zie je vaak vissers die graag in de avond even snel een paar uurtjes aan de waterkant willen zitten en lekker dichtbij huis willen blijven. Ook in dit type water zie je dat de spiegelkarpers in aantallen afnemen, een beeld wat je landelijk ziet. De uitzetting van spiegelkarpers voor de leden van de SVBD is iets unieks.

In de afgelopen 30 jaar zijn er geen uitzettingen meer geweest in deze vorm. Het is een driejarenplan waarbij de groei van de vissen van groot belang is voor verdere uitzettingen. Voor een deel kan aan de groei van de spiegelkarpers worden afgeleid of het verstandig is om nog meer vissen uit te zetten of dat het juist beter is om nog kleinere hoeveelheden uit te zetten.

Op de dag van de uitzetting van de spiegelkarpertjes is een grote groep vrijwilligers bij elkaar gekomen om de vissen op te vangen van de kweker. De vissen werden één voor één gewogen, gemeten en gefotografeerd. Om te voorkomen dat alle vissen op één plek werden uitgezet werden groepen van 10 tot 25 vissen verdeeld over de verschillende waterpartijen.

Uiteraard staan deze waterpartijen allemaal in verbinding met elkaar, de vissen hebben dus alle vrijheid om rond te trekken over de verschillende waterpartijen. Er was zelfs een locale cameraploeg aanwezig om alles vast te leggen op band.

De keuze om juist hier uitzettingen te doen is met name omdat dat de gemeente Vlaardingen de laatste jaren een prima onderhoud pleegt op haar watersystemen, ondermeer door het uitbaggeren van deze wateren. Door dit onderhoud wordt het leefgebied van de vissen groter en beter en is de overlevingskans van de vissen ook voor langere termijn groter.

Heb je een spiegelkarper gevangen in of rondom Vlaardingen? Stuur dan een foto van deze vis in met de kop in je rechterhand of een foto van alleen de linkerflank naar spiegelkarperprojecten@svbdelfland.nl, of kijk op de website www.svbdelfland.nl.

We zijn natuurlijk zeer benieuwd naar de vangstlocatie, de datum, het gewicht en de lengte van de spiegelkarper om te kunnen zien of dit één van de vissen is van het project. Aan het eind van het jaar verloten wij onder de inzenders van een foto een mooie prijs.

Deze prijs wordt aangeboden door Wout van Leeuwen Hengelsport te Vlaardingen. Op het moment van publicatie zijn de eerste karpers al teruggevangen, maar helaas zijn er nog geen foto’s gemaakt, op eentje na.

Karpercommissie SVBD