Sneem, een parel aan de Ring of Kerry.

Sneem, een parel aan de Ring of Kerry.

Wie Zuidwest-Ierland zegt, zegt Ring of Kerry. En wie de Ring of Kerry befietst, bewandelt, of er een adembenemende  autorit maakt, er golft of vist, kan maar één conclusie trekken: het is er prachtig. ”Gelukkig” ver genoeg van het Europese vasteland om massatoerisme te vermijden.

Het is ontwikkeld genoeg om te kunnen genieten van de typisch Ierse zaken als volkomen rust, de gezelligheid van de Ierse pubs, knusse hotelletjes en een overweldigende hoeveelheid natuur waar wij in Holland alleen maar van kunnen dromen.


Sneem river lodge


Sneem is één van de plaatsen die men aan de Sneemriver langs de boorden van de Kenmare Bay, naast het overbekende (en toeristische) Killarney en bijvoorbeeld het meer westelijk gelegen Waterville aantreft. Sneem heeft daarbij het voordeel van de gunstige ligging aan de zuidkant van de Ring, waar groene heuvels overgaan in de ruigte van de rotskust.


Prachtige mogelijkheden voor de sportvisser

Het is een fantastisch wandelgebied, een mekka voor natuurliefhebbers met o.a. boottrips naar zeehonden en dolfijnen, maar meer nog een paradijs om er te vissen. Zowel voor de ervaren visser als voor de minder ervaren hengelaar, die het niet zo op open oceanen heeft, is hier volop visgenot te beleven. De bekende vissoorten die men overal aan de Ierse kust aantreft vangt men hier ook.

Daarnaast biedt Kenmare Bay voldoende beschutting om er met minimale kans op zeeziekte te kunnen vissen,met als bonus de mogelijkheden die men op mooie dagen op de volle oceaan heeft.

    

Omdat de kust en de bodem hier voor het grootste gedeelte uit rotsen bestaan, zijn zeevissoorten als pollack, koolvis, prachtige lipvissen, enorme steenbolken, doornhaai, hondshaai en conger de soorten van alledag. Wie zijn zinnen heeft gezet op het vangen van rog is hier ook aan het goede adres. Op zoek naar een recordgepen? Een blauwe haai misschien? Vanuit Sneem kan dat allemaal.

Een van de bekendste schippersfamilies van Ierland, de O’Sheas, hebben hier al generaties lang sportvissers de fijne kneepjes bijgebracht, waarbij, niet onbelangrijk, de stekkenkennis werkelijk fenomenaal is. Hier liggen de mogelijkheden voor het oprapen om in een week tijd meer dan 20 verschillende vissoorten te vangen, wat overigens niet wil zeggen dat daar niet flink voor gewerkt moet worden.


Pollak is slechts een van de vele soorten die je hier kunt vangen.

Ook is er genoeg te doen is voor de andere leden van de familie; leuke coffeeshops en gezellige pubs, alle zaken die de Ring of Kerry zo aantrekkelijk maken en in korte (rij)tijd bereikbaar zijn. Zo is er een keur aan uitgezette wandelingen, volgt het ene natuurgebied het andere op en zijn er beveiligde visplaatsen langs de kust. Daarnaast maakt het zachte klimaat het bijzonder aangenaam toeven.


Diverse haaisoorten.

Een prima adres om in Sneem te verblijven is de Sneemriverlodge van Anne en Frans van Assen. Frans,sportvisser in hart en nieren, had er al heel wat jaren sportvissen met vrienden en familie opzitten toen hij Anne Cronin tegen het lijf liep.

Het paar bestiert nu al weer heel wat jaren samen o.a. het Guesthouse Sneemriverlodge (letterlijk aan de boorden van de plaatselijke zalmrivier) en staan met hun gezin middenin het Sneemse leven. Het is een uitstekend adres voor sportvissers, uitvalsbasis voor wandelaars, fietsers en autotourliefhebbers. Het is niet voor niets dat toeristen die hier eenmaal zijn geweest er vaak weer eens terugkeren.


Voor de sportvisser mogelijkheden genoeg dus.

Folder aanvragen?
Dat kan via de website van Anne en Frans van Assen: sneemriverlodge. Frans stuurt je dan via de e-mail een folder toemet alle informatie over Sneem en de omgeving. Overigens beschikt Sneemriverlodge wel over een flinke voorraad lood en tal van onderlijnen, waardoor moeilijkheden met scherpe voorwerpen in handbagage en overgewicht bij vliegreizen kunnen worden vermeden.

Voor meer info: www.sneemriverlodge.ie


ANDEREN LAZEN OOK