Shimano presenteert 2010

Shimano presenteert 2010

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst presenteerde Shimano in Nunspeet zijn nieuwe producten voor 2010. De fabrikant is hiermee opnieuw de eerste die het nieuwe aanbod aan de pers toont. De producten zullen evenwel tegen het eind van oktober /begin november 2009 in de winkelschappen te vinden zijn en onder het bereik van de sportvissers komen.

Volgens verwachting zette Shimano ook nu weer de toon met nieuwe concepten. Traditiegetrouw vervangen enkele nieuwe modellen de oudere (of nog niet zo oude) modellen. Wat de werpmolens betreft, zien we bijvoorbeeld de betrekkelijk nieuwe Aspire-molens plaatsmaken voor een opgewaardeerde TwinPower-serie met 3 nieuwe modellen. De TwinPower SW (SaltWater) krijgt een extra kwaliteits-boost met topingrediënten van de Stella SW molens terwijl de serie ook kennismaakt met nieuwe concepten zoals CI4; Tri Drag en A-RC Spool. 


Druk bezochte bijeenkomst van Shimano 2010

CI4 is dus een van die nieuwtjes. Het staat voor een nieuw composiet (tussen carbon en glas) dat Shimano toepast op zijn molens. Dit composiet is net zo licht als magnesium, maar kan uiteraard niet roesten zoals magnesium en aluminium dat -in lichte mate- wel kunnen. Het CI4 composiet is niet zo duur als het schaarse carbon, maar heeft wel de sterkte en strakheid om als betrouwbare basis te dienen voor molenhuizen en andere onderdelen. De winst: vergelijkbare sterkte als metaal; minder gewicht; minder metaalmoeheid; geen roest en langere levensduur voor kogellagers.


Een nieuwe TwinPower SW (SaltWater) met V-vormige A-RC Spool spoelrand

Het composiet is eerder succesvol toegepast in racefietsen en heeft naar verluidt bijgedragen aan 7 overwinningen in de Tour de France (en niet eens met de Skil-Shimano ploeg). De nieuwe TwinPower CI4 FA (slip voorop); de Rarenium Ci4 FA en de Rarenium CI4 RA (met Tri-Drag) worden de eerste molens met CI4 toepassingen. De bestaande -en populaire- TwinPower (FC) serie blijft gewoon verkrijgbaar. Er komen in totaal dus drie nieuwe TwinPower  modellen bij, waaronder de hoogwaardige SW.

Het Tri-Drag concept werd eveneens als noviteit omarmd. Het behelst een uiterst betrouwbaar en multi-instelbaar slipsysteem dat liefst uit drie instelmogelijkheden bestaat. De molen bezit een slip voorop; een slip achterop en een vechtslip. Zowel voorstanders als tegenstanders van ofwel de slip voor of achterop kunnen nu zonder ruziemaken broederlijk naast elkaar staan aan de waterkant, want met de nieuwe Tri-Drag molens vervallen de twistpunten. Of de sportvisser werkelijkheid beter uit de voeten kan met de overvloedige keuze uit drie slipsystemen moeten we afwachten; feit is wel dat het méér te bieden heeft aan de veeleisende consument.

De nieuwe A-RC Spool is verder een concept met een V-vormige spoelrand die de lijnafgifte tijdens het werpen beter geleidt. Minder wrijving jawel. De diameter van de afspoelende lijn wordt smaller, waardoor het startoog minder te verduren krijgt en het inwerpen nog preciezer kan plaatsvinden.

Op hengelgebied heeft Shimano al veel te bieden. Vorig jaar was een hoogtepunt met aanwinsten als Power Cork, Power Leather (handgrepen) en Muscle Carbon. Dit jaar blazen de fabrikanten vanwege de economische crisis iets minder hard in de bus. Desalniettemin komt Shimano met nieuwe concepten als Geofibre, Turn+Zoom en Instant Lock. De fabrikanten wereldwijd blijven worstelen met het zoeken naar nieuwe toepassingen om minder afhankelijk te zijn van het dure en schaarse carbon. Geofibre is zo’n nieuw composiet.


Fraaie tweedelige Speedmasters voor de zeebaars in 7 lengtes van 2,10 tot 3,60 meter

Een materiaal dat in feite een upgrade vormt voor hengels die met Fine Crystal Carbon zijn vervaardigd. Plat gezegd worden enkele ‘goedkopere’ hengelseries dankzij de Geofibre sterk verbeterd. Nieuwe SFMAX- en VAR-series worden er onder meer van voorzien. Turn+Zoom is eveneens een noviteit.

Een leuke toepassing waarmee je de lengte van je handgreep kunt variëren om de persoonlijke instelling te verkrijgen of de balans te veranderen. Bij Instant Lock worden telescopische hengels uitgerust met een systeem waarbij de hengel op diverse lengtes kan worden bevist. Het uitschuiven of inschuiven verlengt of verkort de hengel zonder dat de balans of geometrie verstoord wordt.

Buiten het feit dat alle nieuwe concepten in nieuwe modellen verwerkt zijn met nieuwe namen, en nieuwe SaltWater- en Baitrunner-molenconcepten (ook kleinere voor de barbeel) oplevert en bij de hengels concepten als Purist; Oriental Arts Concept; Ultra en Joy series, was er natuurlijk meer nieuws aan het front van de groothandel. De bekende Technium karperlijn bijvoorbeeld krijgt gezinsuitbreiding. En meteen een opwaardering want de buitenmantel van de uit drie lagen opgebouwde lijn krijgt een doorzichtige InviSitec kleur. De serie is nu uitgebreid met een lichtkleurige Spinning, een blauwe Surf en een bruine Match in de diameters 14 tot 40/00 mm.


Tweemaal Technium DiaFlash CX

Maar binnen Shimano huizen immers andere grote merken en disciplines. Wat te denken van Plano, Blue Fox, Rapala, Storm, PowerPro en Sufix. Een opvallende nieuwtje viel te ondekken op het gebied van geleideogen. Samen met Fuji ontwierp Shimano een oog, dat de fabrikant één jaar exclusief als eerste mag gebruiken. Enkele karperhengels worden er mee uitgerust zoals de nieuwe Vengeange. Het nieuwe oog claimt verre worpen en minder wijving voor de lijn. Qua ‘textiel’ viel er vooral nieuwe luggage te noteren met EVA-toepassingen en mesh-toepassingen om bijvoorbeeld tassen voor het zeevissen mee uit te rusten of gereedschap makkelijk te laten drogen.


Rapala: nieuw zijn de Flat Rap en Trolls tot Minnow, naast uitbreidingen van de Glidin’ Rap en Clackin’ Rap

De meeste aandacht na de hengels en molens ging echter uit naar Rapala en Storm. Deze toppers binnen het kunstaassegment kennen een aantal uitbreidingen, nieuwe kleuren en enkele nieuwe concepten zoals de Max Rap, een slanke plug met 3 dreggen die op de laatste EFFTEX al een prijs won vanwege zijn gewichtverplaatsend systeem tijdens het werpen; de Flat Rap, een kantige platte plug met een rollende actie; speciale Trolls to Minnow trolling pluggen; uitbreidingen in de Clacking Rap; Subwalk (nu ook in 7 cm) en een Gliding Rap jerkbait die nu in een 15 cm grote uitvoering wordt gemaakt.


Andre Piters presenteerde de nieuwe producten Shimano 2010

Naast Nederlandstalige brochures over de merken Sufix en PowerPro (lijnen) kondigde Shimano het journaille aan om later in het jaar de nieuwe collecties van het merk G.Loomis te presenteren. De nieuwe Shimano catalogus met alle nieuwe concepten, merken en producten voor 2010 zal rond 1 september klaarliggen en dat wordt weer smullen voor de altijd nieuwsgierige Nederlandstalige sportvissers.

Voor meer informatie: Shimano


 

ANDEREN LAZEN OOK