Shimano al met één been in 2009

 

Shimano al met één been in 2009

 

door Berend Masselink

Amper is het jaar halverwege en het Shimano hoofdkwartier in Nunspeet ontvangt de pers alweer voor de nieuwe producten. Een graag bezochte gelegenheid, want het merk is nog een van de weinige vernieuwers binnen de hengelsport en de presentatie van de ‘nieuwigheden’ staat garant voor primeurs. Ook nu weer.

De presentatie start meteen na koffie en cake met het ondertekenen van een overeenkomst met HSV de Duikelaar uit Altforst. De HSV heeft samen met Shimano haar 1 ha grote  hengelvijver omgeturnd van brasemvijver naar karpervijver. Deze vijver moet naar Engels model aan de weg gaan timmeren als oefenvijver voor zowel cracks als recreanten. Een prachtige speelvijver voor vaste stok of matchhengel.  ‘Investeren in de toekomst’, luidt het motto…


De overeenkomst met HSV de Duikelaar opent de weg naar op Engelse leest geschoeide hengelsportvijvers in Nederland

Die toekomst op materiaalgebied passeerde de revue in vlot een uur, waarna men in de showroom een en ander van dichtbij kon bekijken. Niet alles, want de bulk van de 1500 nieuwe producten is nog uit Azië onderweg naar de Veluwe. Ondanks sterke merken als G-Loomis, Williamson en Plano ging de aandacht naast Shimano vooral uit naar Rapala en Storm. Rapala’s eerste jerkbait, de Glidin’Rap, was al eerder gepresenteerd en nu volop in de spotlights. Deze zal vanwege het  gebruiksgemak en de prijs heel wat aanhangers krijgen, zowel letterlijk als figuurlijk.


Voor het ‘vertical jigging’ op zee is nieuw kunstaas ontworpen met 2 losse assist-haken

Naast nieuwe X-Raps en Subwalks is er een opvallende nieuwkomer met de Clackin’Rap. De 8 cm lange en 25 gr zware ratelplug is een herrieschopper van jewelste en ratelt niet alleen maar ‘klikt’ ook nog eens bij de minste beweging. Ook de Clackin’Rap is uitgerust met Sure Set haken waar bij de buikdreg een haak langer is dan de andere. Even opvallend was ook het feit dat Storm zijn eerste shad had uitgebracht. Op zich geen nieuws, maar wel een bijzondere shad. Dankzij de open buikflap kun je de shad wisselen terwijl de speciaal gevormde loodkop op de lijn kan blijven.


De Clickin’ Rap ratelt en klikt zich een weg naar de roofvis

Durf
Op hengelgebied worden grenzen verlegd. Shimano toont zich niet alleen innovatief, maar durft het ook aan om een mega-toeleverancier als Fuji achteloos te passeren en vervolgens te verklaren dat zij op de met features als Ti-Lite en X-Shadow Diaflash uitgeruste Lesath hengels een beter product hebben met de superlichte en sterke geleideogen van het eigen Titanium Guide Concept. Als bijkomende voordelen kan Shimano de ogen beter afstemmen op de hengels en wordt de levertijd van reserveonderdelen sneller.

Die Lesath valt verder op door zijn leren (Power Leather) greep die de plaats van het kurk op deze Lesath heeft ingenomen. De bewerkingsproblemen met dit materiaal zijn in 3 jaar testen overwonnen; nu is het een aanwinst met supergrip, duurzaamheid en sexy uitstraling. Fuji zal zich overigens ook op zijn hoofd krabben bij de term ‘Dyna Butt’. Hiermee wordt voor het eerst een verbeterde blank-constructie bereikt door niet rechte, maar voorgevormde blanks te maken.


Shimano heeft leer zover gekregen dat het duurzamer dan kurk wordt. Of het ook mooier is, mag de consument bepalen

Vanaf de molenhouder en greep volgt de blank het reliëf van molenhouder en greep, en creëert men een compleet andere opbouw van dit onderste deel van de hengel. Met de blank zo dicht onder je handgreep wordt de gevoeligheid enorm verhoogd, terwijl door het wegvallen van bepaalde opbouwdelen het gewicht van de hengel tegelijk vermindert. De toekomst van de gevormde blanks is door dit nieuwe ‘bakprocédé’ al vandaag begonnen en we zullen er nog veel van gaan horen.

TafTec en Muscle Carbon
Dan maar door naar een volgende kleine revolutie: TafTec. Met TafTec wordt een verbeterde carbonconstructie aangeduid, waarbij de vezels meer in de lengterichting van de blank liggen in plaats van verspreid. De sterkte die hiermee gewonnen wordt schat Shimano op 250% van de eerdere constructies. Dit resulteert in ieder geval in vrijwel onbreekbare feedertips die met de nieuwste Shimano feederhengels op de markt zullen verschijnen. Deze tips zullen niet lijken op de traditionele tips van weleer, maar zij komen in lengtes die je eerder als ´topdelen´ zou omschrijven.


Een Easy Acces verkasoogje voor eenvoudig aanhaken tijdens transport

Wedstrijdvissers worden sowieso al in de watten gelegd. Ook vaste stokken krijgen met Muscle Carbon een bijzonderheid. Muscle Carbon luidt zo’n beetje de ommekeer in dat wedstrijdhengels nóg lichter zouden moeten. Die grens is nu wel bereikt, luidt de opvatting. Nóg lichter wil immers zeggen: nóg breekbaarder. Liever heeft men ‘minder breekbaar’. Vandaar Muscle carbon, dat elastisch meegeeft wanneer je er op drukt. Dit carbon voorkomt dat superlichte hengeldelen versplinteren en met die informatie in je achterhoofd vis je een stuk lekkerder.

De wedstrijdhengels krijgen bij Shimano een andere indeling omdat er naast de Competition-hengels niet alleen Allrounders als de Aernos AC verschijnen, maar ook een nieuwe groep met ‘Slim’ (slank) hengels als de Exage en Power-hengels als de Carp Cruncher en Margin-sleurhengels als de Beastmaster.


De Aernos en de Slim als nieuwe vaste stokken

Stella

Naar de molens. En meteen maar naar het nieuwste paradepaard, de Stella SW (Saltwater). Na een jaar of zes werd het tijd voor een nieuw paradepaard. Een juweeltje om te zien in ieder geval, met 2-speed oscillation, geheel spelingvrij en voorzien van alle features van de moderne molen die in de maten tot zelfs 18000 en 21000 gaat uitkomen. De anti-retour knop ontbreekt bij de nieuwe Stella; uit veiligheidsoverwegingen is deze weggelaten.

Roofvissers zullen opkijken wanneer ze de nieuwe TwinPowers en Stradics zien. Deze toppers zijn voorzien van totaal andere kleurstellingen waarbij wit overheerst. De dubbele slinger verandert in een enkele slinger vanaf model 5000, terwijl er tevens een 10000 model van beide uitkomt. Overigens is de TwinPower 5000 zodanig compact gemaakt dat hij nu dezelfde omvang heeft als de oude 4000, maar uiteraard wel met behoud van de capaciteiten van de 5000, goed nieuws voor kritische zeebaarsvissers. 


Nieuwe kleurstellingen op de TwinPowers en Stradics

Naast nieuwe molens als de Elf, Saragossa, de EFTTEX-winnaar Aero Technium Mgs XSA en een Exage met dubbele slinger, stapt Shimano met nieuwe Baitrunners de onderkant van de (karper)markt binnen om haar aandeel ook hier uit te breiden. Een Shimano Baitrunner voor €50 komt hierdoor onder handbereik.

Foundation
Zijn we nog iets vergeten? Jawel, zeer veel. De komende tijd zal veel van dit nieuws zijn weg naar de media en de consument vinden. Niet alleen materiaalnieuws trouwens, want er is meer dan dat. Met een speciaal opgerichte Shimano Foundation benoemt Shimano voortaan elk jaar een ambassadeur die een goed doel mag uitzoeken waar geld ingestoken wordt.


De vernieuwe Stella SW heeft geen anti-retour-knop meer

De eerste ambassadeur wordt 5-voudig wereldkampioen Alan Scotthorne. Zijn doel is een Engels project waarbij criminele jongeren met behulp van de hengelsport de kans krijgen een plek terug in de maatschappij te vinden. Als financiële basis zal de winstmarge van verkochte Aspire-producten gebruikt worden.

 


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -