Scotty Slip Disc, schijfjes met grote gevolgen

Scotty Slip Disc, schijfjes met grote gevolgen 

Door Berthil Bos

Op de afgelopen Hengelsport Outdoor Fair was zoals gewoonlijk ook het gerenommeerde Amsterdamse bedrijf MDSI aanwezig. Deze grootheid op het gebied van dieptemeters, GPS-toestellen, elektronische kaarten en diverse toebehoren van de merken Lowrance, Garmin, Eagle, Humminbird, Navionics en de geweldige Dragonfly dieptemeter van Raymarine, heeft naast deze elektrische hoogstandjes ook het befaamde merk Scotty in zijn pakket.

Scotty staat voor diverse producten die jou als bootvisser het vissen een stuk aangenamer maakt. Van downriggers tot hengelsteunen en van fishfinderhouders tot handige camerasteunen en nog veel meer. Het materiaal waar Scotty zijn producten van maakt is beresterk en gaat een sportvissersleven mee.

Ik kreeg een aantal nieuwe producten mee, om eens te zien of deze beloofde meerwaarde hebben voor mij als bootvisser. Als eerste zal ik het kleinste product beschrijven die in de praktijk tot grootste daden komt.


Twee kleine schijfjes met grote gevolgen.

De Scotty Slip Disc is de eenvoud zelf, maar kan je zeer goed van pas komen tijdens een dagje trollen met een afgesteunde hengel. Toen ik ze kreeg was er direct de vraag of ik wist wat dit was. Natuurlijk ging er direct een lichtje bij mij branden, omdat ik over dit soort rubbertjes ook al eens een artikeltje heb geschreven (tips & trics nr. 20).

Ik gebruik dit hulpmiddel al jaren, om tijdens het trollen je afgesteunde hengel direct, zonder iets los te draaien, naar beneden of omhoog te verplaatsen. We vissen natuurlijk het liefst op water met veel bodemstructuur.

Met de handhengel is dit geen probleem, omdat je direct kan anticiperen op eventuele ondieptes, bulten of kuilen. Voor de afgesteunde hengel is dit totaal anders, omdat deze nomaliter in één bepaalde houding staat.

Vaak gaan we voor veiligheid, door het aas niet te diep te laten lopen, wat niet altijd je succes vergroot. Het opspoelen of juist afgeven van de lijn is omslachtig en constant de boel losdraaien om de steun te verstellen is de grootste onzin, want dit duurt 'uren'.


Vooral bij dieper lopend kunstaas aan de afgesteunde hengel is de Slip Disc ontzettend nuttig.

Door de hengel of omhoog te houden of juist richting wateroppervlakte te duwen, kan je goed inspelen op de diverse situaties onder water en hierdoor nog effectiever vissen met de 'dode hengel'.

In Tips & Trics 20 zie je dat ik zelf mijn hengelsteun flexibel maak, maar ik moet eerlijk zeggen dat die Slip Discs van Scotty toch effectiever zijn, door het soort rubber die gebruikt is en de levensduur is eigenlijk oneindig.

Het past allemaal veel beter en we mogen, als we er alles uit willen halen, natuurlijk niets aan het toeval overlaten. Je plaatst de twee rubbertjes tussen het aandraaisysteem van de hengelsteun steun en de rubbers vallen precies in het uitgesneden reliëf.

Hierdoor kan het niet verschuiven, wat wel bij mijn eigengemaakt systeem kan. Het leuke van de Scotty Slip Disc is dat het ook op mijn Cabela’s hengelsteunen past die een gelijk verzetsysteem heeft.

Een klein hulpmiddeltje dat ons als roofvissers veel plezier en meer aanbeten kan bezorgen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -