Tips ’n Trics 20: Flexibele hengelsteun

Tips ’n Trics 20: Flexibele hengelsteun

door Berthil Bos

Alle Tips ‘n Trics die ik met jullie deel komen uit de praktijk en gebruik ikzelf of heb deze gebruikt. Meestal wordt een dergelijke Tip ‘n Tric ontdekt als ik een oplossing zoek voor situaties die ik op het water tegenkom.

Ben een liefhebber van het werpend afvissen van goeduitziende stekken door inzet van allerlei technieken. Toch kunnen er situaties zijn waarbij het trollen van kunstaas de beste optie is, of je wilt het gewoon eens wat rustiger aan doen. Nu is dat ‘rustiger aan doen’ eigenlijk niet de juiste benaming aangezien je wel wat wilt vangen en daartoe moet je wel de vis opzoeken.

Talud op talud af, steeds verandert de diepte waar je vist. Met de handhengel kan je corrigeren door de hengel hoog te houden of naar beneden te wijzen voor een wat ondiepere of diepere gang van je kunstaas. Het kunstaas wat meer lijn geven of juist minder, heeft ook invloed op de diepgang. Wil je bij deze intensieve manier van trollen toch gebruik maken van de zogenaamde dode hengel, dan moet je op zeker gaan door een drijvend, ondiep lopend kunstaas aan de speld te hangen.

We weten ook allemaal dat risico’s nemen tot meer vis kan leiden. Een dieplopende plug op de bijhengel is af en toe niet verkeerd, maar als ik een bult tegenkom, dan moet ik deze hengel uit de hengelsteun omhooghalen om niet vast te lopen. Het merendeel van deze steunen kan je op diverse hoogtes instellen en daarna met een draaiknop vastzetten.

Kunststof tandjes die op dit systeem zitten, pakken elkaar om de houder op de poot vast te zetten. Wil je nu plotseling de hengelsteun in een hogere of lagere stand hebbe, dan dien je eerst de knop los te draaien. Dit is niet alleen omslachtig, maar we hebben hier gewoonweg geen tijd voor tijdens onze trolsessie.

Een heel eenvoudige mannier om van je vaste hengelsteun een flexibele te maken, is gebruik maken van een plat stuk rubber. Je draait de knop los en haalt de daaraan vastzittende bout uit de steun. Je scheidt hierdoor de houder van de voet. Aan de voet en de houder zie je nu de inkepingen zitten die normaliter in elkaar grijpen.


Je draait de knop los en haalt de daaraan vastzittende bout uit de steun. Je scheidt hierdoor de houder van de voet…

Plaats nu tussen deze twee vlakken een plat stukje rubber van ca. 2 á 3 mm dikte en maak weer één geheel van de hengelsteun. Door het rubber vallen de inkepingen niet meer in elkaar, maar zetten zich vast in het plaatje.


Tussen deze twee vlakken een plat stukje rubber van ca. 2 á 3 mm dikte en maak weer één geheel van de hengelsteun.

Naargelang je de bout met draaiknop vastdraait, zal je zien dat je - zonder telkens alles los te draaien - de steun met een simpel duwtje naar boven of naar beneden, in ieder gewenste stand kan brengen. Op deze manier zal je ook met de bijhengel risico’s kunnen nemen en van het stukdraaien van de bout met kunststof knop, wat bij intensief gebruik nogal eens voorkomt, is ook geen sprake meer.


Moer en bout aanbrengen en klaar is je flexibele hengelsteun!

Succes en tot volgende week! Berthil Bos

Vragen, opmerkingen of Tips ‘n Trics kunt u mailen naar info@totalfishing.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 4 )
Willem Moorman -