image description

Roofvistrip Zweden (deel 2 van 2)

De állerlaatste Rivier in het vizier, Roofvistrip Zweden (deel 2 van 2)

Wat vliegen de dagen voorbij in dit prachtige Zweden. Het weer is nog aardig goed, wel is de wind stevig toegenomen. Dat zorgt ervoor dat we wat zwaardere loodkoppen kiezen voor goede controle en dat we regelmatig stukken trollen.

Dat laatste levert in de ochtend meteen een mooie serie snoeken op. De Triple Pikefighter op zo’n 5 meter diepte boven 6 tot 8 meter water is hot vandaag. Op de dieptekaart volgen we mooi de glooiingen. Wat is het zalig, die rust op het water. Geen jetskis, stekkenpezers of speedboten. Dat zal wel weer even wennen worden in Nederland.

Trollend een flinke serie snoek van dit formaat

Na een ochtend heerlijk wat rondgekeken te hebben, zoeken we de uitvalsbasis weer op. Uitgebreide lunch en even genieten in het zonnetje. Een kwikstaart vangt de nodige insecten voor het huisje in de zon. Hartstikke tam en altijd bezig. Leuk om te volgen!

 

De huis-kwikstaart

We nemen wat baars- en snoekbaarsmateriaal mee, want de rest van de dag gaan we wat meer variëren. Met een klein nieuw shadje van SPRO dat nog in de testfase is vangen we een stel baarzen en kleinere snoekbaarzen. Leuke sport op de lichte hengeltjes. Af en toe een snoek tussendoor die de boel even uittest.

De baarzen zien er gezond uit!

Dankzij de rotsen her en der langs de oevers is er bijna altijd wel een plekje om uit te wind te vissen. Met wat lichter materiaal is dat wel zo prettig. Een drinkend hert schrikt van ons als we om de hoek verschijnen en sprint de steile helling omhoog en gaat op in het bos.

Dit beeld zal in Nederland wat anders zijn

Later in de middag gaan we een stuk dieper vissen met Wobshads op 50 gram. Op een diepte van 8 tot 10 meter vangen we een serie mooie snoeken. De aanbeten zijn ook niet te missen, zo hard. We vissen vooral backtrollend, dat is toch de beste manier om de scherpe richels goed te kunnen volgen zonder steeds op andere diepte te zitten.

Prachtige tekening op deze snoek

Het backtrollen betaalt zich uit.

In de avond  rijden we een stukje met de auto om wild te spotten. Altijd leuk in Zweden. We stoppen aan een lange bosrand. Reeën, herten en een stel zwijnen met biggetjes zien we in de verte. Elanden ontbreken nog. De roep van de bosuilen klinkt op meerdere plekken. Ook de roerdomp is nog tot hier hoorbaar. Prachtig allemaal, je zal er maar wonen. In de zomer dan wel, want de winters duren er lang!

Wilde Zwijnen met hun jonkies in de verte aan de bosrand

En plotseling is daar al de laatste visdag. Die willen we nog goed benutten en vissen uitsluitend gericht op grote vis. Zowel snoek als snoekbaars gaan we belagen. Dat begint voortvarend met een hele mooie snoekbaars die ik van een stukje grove harde bodem op 4 meter diepte af pluk. En alweer op de zwarte Wobshad. Daar zijn de grote snoekbaarzen hier aardig leip van.

De Wobshad 2.0 Silvertrout heeft een streepje voor bij de grote snoekbaarzen

Na een stel kleine snoeken die zich toch wel in gevaarlijk gebied begeven op tien meter diepte slaat Sando aan op een massieve vis. Ja, dat is een hele grote. De vis blijft lang diep en neemt regelmatig indrukwekkende runs. Ik maak het net alvast klaar. Blijft tricky met zwaardere loodkopen. Zeker bovenin het water kopschudden ze hem zo eruit met wat pech.

In het heldere water zien we hem knokken dichtbij de boot. Het is een prachtvis, schitterend getekend en makkelijk boven de 110. Sando geniet van de dril en de beauty lijkt goed gehaakt. Ik schep haar en op de onthaakmat komt ze tot rust. Prachtig!

Fantastische vis!

Het is niet moeilijk Sando glunderd te vereeuwigen met deze vangst. Fotogenieke vis! De brede lach bij Sando zal ook nog wel een poosje voortduren. Het wegzwemmen filmen zit er niet in.  Gelijk slaat ze zich los als Sando haar in het water zet. Een sprint de diepte in is het laatste wat we van haar zien. Gaaf! Even rustig nagenieten met de motor uit in alle stilte.

Terechte brede lach!

Einde Rivier in het vizier:

Deze beauty van Sando is een mooie vis om deze reeks af te sluiten. Met ontzettend veel plezier kijk ik terug op deze periode waarin ik onze belevenissen met jullie heb gedeeld. 345 Afleveringen in 13 jaren waarin ik heb getracht de passie voor de visserij en de natuur en de visdagbeleving zo goed mogelijk over te brengen. Nu het langzaam begint te voelen als een herhaling van patronen en seizoenen, is het een mooi moment om te stoppen.

Graag bedank ik Totalfishing, mijn trouwe vismaten en bovenal jullie, de grote trouwe lezersgroep van wie ik door de jaren heen vele leuke reacties mocht ontvangen.

Hartelijke roofvisgroeten en tot aan de waterkant,

Yvo Bindels