Roofvistopper in spe ...

Door Berthil Bos

Een tijdje geleden was ik een dagje aan het gidsen in de polder met een drietal roofvissers, waaronder en kereltje van 9 jaar. Het was een moeizame dag wat betreft de aanbeten, dus er moest hard gewerkt worden om Esox te verleiden.

We begonnen om 9.00 uur en visten door tot het schemerig werd. Kick zoals hij hete, viste regelmatig met oom Jerry vanuit de boot. Hierbij gebruikte hij een kort hengeltje, goed afgestemd op zijn lengte. In de polder heb je meer aan een hengel van minimaal 240 cm, dus oom Jerry had voor deze lengte gezorgd. In het begin was het wat wennen voor Kick, maar gaandeweg lukte het aardig, ook met de reel. Een doorzetter van jewelste deze erg jonge roofvisser, waar ik met plezier naar keek. Van ophouden had hij nog nooit gehoord en zelfs na 8 uur vissen moedigde hij zijn vader Chris, die ook mee was, nog aan om door te gaan met vissen.

Ikzelf kreeg een enorm blij en goed gevoel bij het zien van deze topvisser in spe. Het is niet de vraag of dit kereltje een goede roofvisser wordt, maar wanneer hij alle kneepjes kent. Het deed mij ook denken aan een artikel die ik al eerder publiceerde, waarbij het doorzetten tijdens moeizame dagen uiteindelijk toch het succes brengt, al is dit niet altijd diezelfde dag. Als je alles uit de kast hebt gehaald en jezelf niets kan verwijten is een degelijke dag toch geslaagd en kan je de visdag die avond zonder zelfverwijt overdenken.

Ook zal je zien dat je onbewust je vistechnieken aan het aanscherpen bent, aangezien je regelmatig verandert van soort kunstaas. Dit heeft weer het gevolg dat je andere technieken moet en leert te gebruiken. Als deze veranderingen van kunstaas geen verbetering tot gevolg hebben, wat kan gebeuren als de groenjassen echt vastzitten, zit er maar één ding op, doorzetten, doorzetten en nog eens doorzetten. Kick liet mij zien dat hij uit het juiste stukje hout was gesneden en ik heb mij prima vermaakt in zijn nabijheid. Ook nu maakte het deze keer niets uit welk kunstaas er gebruikt werd, maar met doorzetten kon deze kleine inspiratiebron toch nog met een mooi snoek op de foto. Bedankt Kick Elleman.