Rivier in het vizier 95

Rivier in het vizier 95

Door Yvo Bindels

18 juni 2008
Vorig jaar viste ik vier dagen tijdens de openingsweek van het roofvisseizoen. Nu heb ik al vijftien dagen geen hengels meer aangeraakt. Overdag werken bij de baas en ’s avonds en in de weekenden klussen in m’n eerste eigen huis. Nog even doorzetten en dan naar een nieuwe fase in het leven. Heb er veel zin in!

Sando klust ondertussen ook stevig aan zijn nieuwe woning. Normaal zouden we elkaar dagelijks helpen bij dit soort dingen, maar nu hebben we even onze eigen zorgen. Komen wel regelmatig bij elkaar een kijkje nemen en bespreken de voortgang en wat er goed of mis ging. En als de nood echt hoog is, springen we bij. Zo belde m’n maatje zaterdag in lichte paniek dat de plafondplaten niet goed zaten en deze in twee dagen klaar moesten zijn voor de schilder. Onze visafspraak met Thordes en Fred, onze reisgenoten tijdens de roofvistrip naar Noorwegen in juli, moest er helaas op het laatste moment voor wijken. Soms zijn er dingen belangrijker dan vissen.

Woensdagavond kunnen we eindelijk even samen de natuur in. Het zijn slechts drie netto visuurtjes vistijd die we gaan hebben, maar hebben beiden behoefte aan ontspanning en nemen de boot mee. Beiden een tasje met kunstaas en wat hengels mee. Water en brood, pilsje en kaas. We krijgen de avond wel om. Het is rustig op het water. De meeste plezierjachtjes liggen alweer afgemeerd in de havens. Wat een geluk, ook de jetski’s ontbreken op het water. Net zoals de snelle grote rubberbanaan, meestal bezet door drie dikke kale mannen die gillen als uitgelaten kleuters in de ballenbak bij Mac Donalds.


Tijd voor ontspanning

Ook de futen genieten van de rust. De snavel, hun belangrijkste wapen, zit verstopt tussen de donzen rug. “Hoe gaan we eigenlijk beginnen?”, vraagt Sando. We zijn er snel uit. Trollen langs een oever met steenstort. Sando met een Buldawg straks langs de oeverplanten, ik aan de buitenkant op wat dieper water met kleiner aas. Maakt me helemaal niks uit wat er bijten gaat. Groot of klein, dwarsstrepen, camouflagestippen of zilveren kleed, alle vis is welkom. Een Jointed Shad-rap is zo’n typische alles-verleider. De drie meter diepte is zo gehaald met de 10 ponds lijn.

De snelle lichte Spro HS Signature Troller 15-40 gram is de ideale hengel voor deze klus. Zelfs het kleinste tikje tegen de bodem is voelbaar. Stukje perfectie. Na een goed half uur slepen, een ram op Sando’s groene buldawg. Een grote kolk gevolgd door een gat in de lucht. Mis. Snel een aanknopingspunt op de oever onthouden. We slepen een stukje verder en keren na enkele minuten terug. Helaas bijt de rover niet nogmaals in de nephap.


Elk tikje is voelbaar

“Woow wat een grote eieren!”, roept Sando enthousiast.  Ik kijk net te laat om ze nog te kunnen zien. “Kan eigenlijk niet”, hoor ik m’n maatje mompelen. Hij duwt zijn stevige duimen tegen elkaar en vervolgens zijn twee wijsvingers. “Zo groot!”, klinkt het overtuigend. Dat wil ik zien. Kan hoogstens van een zwaan zijn. We keren de boot en varen richting eieren. Als ik het formaat zie krijg ik meteen medelijden met moeder zwaan. Zijn het wel eieren. Een nadere inspectie helpt ons uit de droom. Drie witte ballonnetjes zijn aan elkaar gebonden. Lachen. “Jij met je eieren…”

Sando trekt zijn bulldawg nu dwars door de planten door vlak langs de boot. Laat het kunstaas soms een sprongetje uit het water maken om narigheid te omzeilen. De welvingen van de rubberstaart zijn goed zichtbaar. Wham! Een snoek duikt met het groene geval de diepte in en Sando zet de haak. Raak! Even dan, want de vis weet zich vakkundig van de haken te ontdoen. Dan is het mijn beurt om aan de oeverzijde te vissen. Na honderd meter zie ik een zilveren flits onder mijn witte bulldawg. De staart maakt een klein kolkje in het oppervlak. Het voordeel van dicht bij de boot vissen, is dat je weet wanneer een snoek het kunstaas miste.

Na vijf minuten keren we terug op de plek en vanuit dezelfde hinderlaag slaat de snoek toe. Deze gaat toch niet meer ontkomen! Of toch? De snoek schiet door het oppervlak en ik zie dat een enkele haakpunt in de onderkaak hangt. Goed spanning erop houden dus. Een stevige korte dril wordt in mijn voordeel beslist. Als ik de haak in het water wil lostikken, zie ik een koord uit zijn bek komen. Nadere inspectie toont een dregje en een enkele haak gebonden aan een gevlochten lijn. De lange Rozemeijer onthaaktang biedt uitkomst. De vis wordt verlost van alles wat hij niet gebruiken kan en wordt ongedeerd teruggezet.


See you later

Nog een half uurtje snoekbaarzen in de schemering. De mosselbanken worden afgetimmerd met dieplopende pluggen en rammelaars, maar de zanders houden hun kaken gesloten. De zon is al onder. De wind houdt ondertussen zijn adem compleet in. De avondlucht wordt prachtig afgespiegeld op het gladde wateroppervlak. We genieten met volle teugen. Eigenlijk zonde om hier golven te maken.


Avondlucht


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -