Rivier in het vizier 82

Rivier in het vizier 82

Door Yvo Bindels

15 maart 2008
In de haven is geen mens te bekennen. Op m’n gemak maak ik de boot en hengelgerei  gereed. Het water staat hoog en is troebel. Geen wonder met de regenval van de afgelopen dagen. Met een zetje duw ik de boot van de trailer af. Plons. Klaar voor actie!

Even Bard bellen. De enthousiaste auteur van baarsvissen.nl staat net voor de slagboom. Prima op tijd. Is licht bepakt en kan zo instappen. Ons plan is allang besproken. Specimenhuntig! Gericht op jacht naar een kanjerbaars. Hoe? Licht materiaal gebruiken en de ondiepe platen blijven bestoken met kleine plugjes en shads. Volhouden tot die ene vergissing van een monstervis. De beste kansen zullen in de namiddag liggen. Snoekbaars als bijvangst behoort tot de mogelijkheden.


Slepend en werpend op zoek naar de schatten

Het water staat een meter hoger dan normaal. Ik weet waar het gebeuren moet. De harde platen vlak voor de ondergelopen oevers en het liefst met mossels bezaaid. Jointed Shadrapjes, Bombertjes, Boxers en Aruku zijn toppertjes voor deze visserij. De zes ponds fireline snijdt door het troebele water en de plugjes tikken al snel tegen de grond. Met regelmaat wordt er vuil opgepikt. Hoort erbij, we moeten immers bij de bodem vissen. In twee uurtjes vissen we heel wat water af, maar meer dan een hanger gebeurt er niet.

Het waait nauwelijks. Het zonnetje schijnt regelmatig tussen de wolken door. Het is heerlijk rustig op het water. Enkel visboten in de weer. Tijd voor afwisseling. Met shads werpen we de stroomnaad van de rivier uit. Heerlijke visserij, maar niet de meest effectieve. Toch maar weer slepen. Ik vraag Bard of hij wel eens vaart. “Heel af en toe”, is zijn antwoord. Maar het lijkt hem wel leuk om eens een stukje te varen. Na een korte uitleg over de motor en het verloop van het talud, is de boot een stuurman rijker.

Het gaat uitstekend. Op drie meter diepte, vliegt mijn hengel dubbel. “Ja, baars!” Heerlijke dril aan het lichte materiaal. De bloedrode vinnen blijven prachtig. Even opletten met de duimgreep. Niet de dregjes van het jointed shad-rapje vastpakken. Een mooie veertiger mag even aan boord voor wat kiekjes. Deze vis geeft vertrouwen. We vissen de stek zorgvuldig uit, maar krijgen geen aanbeet meer. Mijn vermoeden is dat de baarzen solitair zijn uitgezworven over het hele water. Al jaren vangen we ze in maart doorgaans zeer verspreid. Vele meters maken, blijkt de beste strategie.


Opletten met de duimgreep

Dan is Bard aan de beurt. Er wordt stevig aan zijn hengel gesjord. Felle stompen en weer een lange run. Snoek of snoekbaars? Dan schiet de vis door het oppervlak. Het is toch een baars, en wat voor één! Een echt monster. Duikt nog een keer onder en het plugje schiet los. Balen! Dit was het formaat waar we op uit zijn. Het vertrouwen in de gekozen strategie neemt toe. Maar weer volgt er een lange tijd waarin er niks gebeurd.

Om toch wat af te wisselen in de visserij, gaan we weer werpend aan de slag. Fijn om even het gebrom van de motor niet te hoeven horen. De elektromotor stuurt de boot mooi langs de ondergelopen oever die secuur wordt uitgeworpen. Shads van 6 tot 11 centimeter op loodkopjes tot 10 gram. We proberen van alles. Snel vissen, langzaam vissen, kleine sprongen, hoge sprongen. Ook wordt er met plugjes geworden. Er worden echter geen tanden in het kunstaas gezet. Ook al is het niet de meest mooie manier, willen we vis vangen, dan zullen we blijkbaar moeten slepen. Tanden op elkaar en meters maken.

Het klokje tikt ondertussen stevig door. Eindelijk geen andere boot te bekennen nabij de stek die ik de hele dag al op de planning heb. De tweede drift is het er raak! Bard slaat zijn hengel krom en een spannende dril begint. Bard staat versteld van de vechtlust van de grote baars. Onze volharding word beloond! Een prachtige baars mag samen met de enthousiaste vanger op de foto. Het meetlint geeft 46 cm aan. Daarna mag de veteraan terug in zijn element. Zijn rode staart zwaait door het oppervlak en de vis verdwijnt in het troebele water. Genieten!


Specimen-hunting

Een uurtje later mag ook ik een aanbeet verzilveren op twee meter water. Het Boxertje is opgeslokt door een stevige baars. Bard stuitert zowat door de boot als we de enorme omvang van vis zien! Wat een bak! Met veel zorg wordt de vis geland, gefotografeerd, gemeten en teruggezet. Kogelrond en 47 cm lang. Tien visuren voor drie baarzen doe je niet iedere dag. Na vele uren beiden beloond met een vis waar gericht jacht op gemaakt is.


Een echte bak!

Het gevoel van voldoening is eigenlijk sterker dan de drang om opnieuw naar een baars te zoeken. Ik weet dat Bard een snoekbaars ook nog wel ziet zitten. De schemering is al begonnen, dus laten we nog even gericht achter de glasogen aangaan. Bard stemt in. Het duurt niet lang voordat een snoekbaars mijn Bomber 24A tussen de kaken heeft. De lange tang ontdoet de rover van de dreg die onder de bek vast zit. De volgende drift ben ik weer de gelukkige. Weer is de firetiger Bomber gegrepen. De snoekbaars geeft vlak onder de boot nog even gas, maar wordt even later toch met de staart/buiklanding aan boord getild. Na het terugzetten van deze vis slepen we terug richting haven. Een heerlijke lange dag is omgevlogen. Ontspannen en voldaan draaien we het kunstaas voor de laatste keer binnen.


Snoekbaars op een Bomber 24A

 


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -