Rivier in het vizier 79

Rivier in het vizier 79

Door Yvo Bindels

18 februari 2008
Daar is hij dan! De eerste vinkenslag kondigt het voorjaar aan. Een jubelkreet die ik maar al te graag hoor. Het jonge vinkenmannetje oefent herhaaldelijk z’n korte lied vanuit een oude walnotenboom. De merels zijn ook druk in de weer. Hun broedtijd staat al vlak voor de deur.

We starten niet vroeg vandaag. Freek heeft vannacht nog in de bakkerij gewerkt. Ik ben wel al op tijd op. Alle tijd voor een ontspannen ontbijt. Vandaag hang ik voor het eerst zelf de boot achter de auto. Ik kijk wel drie keer of ik niks vergeten ben! Even wennen allemaal. Een groenling kijkt toe vanuit een boomtop. Terwijl ik m’n spullen verder inlaad, belt Freek al op. Hij is ruim een half uur te vroeg op de afgesproken plek. Die heeft er dus zin in!


Een groenling kijkt toe

Twintig minuten later sta ik naast hem aan het water. De hellingproef krijgt nu even een andere betekenis. Mijn achteruitrijden is echt een gestuntel! Uiteindelijk krijg ik de trailer toch het water in. Alles moet de eerste keer zijn. Ik maak Freek m’n plannen kenbaar voor vandaag. Eerst kijken of de snoekbaarzen los zijn op de rivier, daarna werpen op snoek en in de late namiddag nog een poging op grote snoekbaars. Freek vindt het prima allemaal!

De snoekbaarsvisserij met pluggen is nieuw voor hem. Heeft niet het juiste type plug in z’n dozen zitten. De zinkende Supertrap biedt uitkomst. Die lusten ze net zo goed, en vooral de grotere exemplaren. Op de stek die ik in gedachten heb zit een karpervisser. Hij heeft z’n huiswerk goed gedaan zo te zien. Beiden hengels wijzen richting mosselbank. We varen een stuk door naar stek twee. Na enkele driften kunnen we concluderen dat de glasogen vooralsnog niet willen.

Dan maar het vizier op snoek. Niet echt de ideale omstandigheden. Forse nachtvorst en helder, zonnig weer. Freek geniet van de prachtige omgeving. Op een heldere plas zet ik de motor uit. Wat een rust! We gaan aan de slag met jerkbaits. Freek met de Busterjerk en ik blijf mijn favoriete felgele Toppie trouw. Vaak lees ik dat onder deze omstandigheden donker kunstaas beter lijkt te zijn. In de praktijk merk ik daar zelf nauwelijks iets van. Het grote werpdek is perfect voor deze visserij! Een half uurtje is zo voorbij. Het is nog rustig.

De 2.00 mtr HS Titan in combinatie met een molen met grote spoel, maakt verre worpen mogelijk. Zeker met de wind in de rug, vliegt het stukje hout ver weg van de boot. In de verte zie ik een kolk op de plek waar de jerkbait zijn moet! Ik kan de reflex nog net onderdrukken. Heb wel al vaker de jerkbait voor een aanvallende snoek weggeslagen. Daar is de dreun. Hangen! Een prachtig getekende snoek is voor korte tijd de pineut. Buiten de boot tik ik de weerhaakloze haak uit zijn onderkaak.


Actie!

Als we een tijdje later gaan slepen, is het binnen twee minuten al raak op een Salmo Hornet van 6 cm. Het snoekje gaat stevig tekeer aan het lichte materiaal. Freek schiet leuke foto’s tijdens de dril. Als we de plas verlaten stuiten we op de rivier met toeval op een scherp taluud vol ‘bananen’. Hier moeten we iets mee! Hoopvol gaan de shadjes overboord boven de gestapelde vissymbolen. Het valt nog niet mee de boot in de harde stroming op de stek te houden. We doen ons best, maar krijgen geen aanbeet op het veelbelovende heuveltje.


Snoekje aan licht materiaal

Even aan land. Benen strekken, sanitaire stop en lekkere warme erwtensoep. Vol nieuwe dadendrang gaan we weer het water op. We besluiten meters te maken op zoek naar snoek. Allerlei rubberen en houten creaties worden in de spelden gehangen, maar urenlang gebeurt er niks. Uiteraard krijgt het weer de schuld. De tijd begint langzaam te dringen, dus besluiten we af te ronden met een serieus uurtje snoekbaars!

Freek vraagt naar de stek, waar broer Björn vorig jaar een fraaie snoekbaars ving bij mij aan boord. “Oké, kunnen we proberen, maar daar is het slechts op een heel klein stukje interessant”, is m’n antwoord. De kans op hangers is er enorm. Tijdens de eerste drift een beuk op Freeks Supertrap. Raak! Na een korte maar stevige dril doorklieft een grote gestekelde kam het oppervlak. Freek schreeuwt het uit van enthousiasme. Een prachtsnoekbaars mag even in de boot. Een snel kiekje en uiteraard terug met de dikke dame die binnenkort voor vele nakomelingen zorgen kan. Met deze bonusvis is Freeks dag helemaal goed. Wat een enkele vis niet al kan doen?!


Bonusvis

De drift erna mag ik zelf nog een snoekbaars aantekenen op de Deep Thunderstick van Storm. Geen gigant, maar altijd van harte welkom. Dan is de koek op. Terug in de haven aangekomen, treffen we twee enthousiaste TF-lezers. Zij hebben op deze moeilijke dag acht rovers weten te strikken en dat zonder dieptemeter en met een motor die steeds afsloeg. Knap gedaan dus. Terwijl Freek bij de boot blijft, haal ik de trailer op. Het achteruit rijden gaat nu als vanzelf. Voordat Freek aan z’n terugreis begint, bekijkt hij met een glimlach de foto’s van vandaag. Gelukkig kan ook hij van meer genieten dan vis alleen.


Deep Thunderstick



ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -