Rivier in het vizier 58

Rivier in het vizier 58

door Yvo Bindels

17 september 2007
Het lukt ons om er nog een visavond uit te persen. Drie en een half uur vistijd is te doen. Het heeft een paar dagen niet geregend. Het water is kraakhelder. De plantenbedden sterven in korte tijd af. We weten precies waar we zijn moeten. Jaarlijks terugkerend ritueel.

Het gereedmaken van de boot gaat razendsnel. Meteen de motor erop en richting stekken. Terwijl Sando vaart, zorg ik voor de rest. Slechts vier hengels en twee doosjes gerei in de boot. Groot rubber, jerkbaits en rammelaars. Snoek dus! De stek ziet er hoopvol uit. Ze kunnen het aas van veraf zien. Daarom vissen we het kunstaas vlak onder het oppervlak. Kunnen we mooi meekijken. Kom maar halen die hap!

Beiden een handhengel. Meer niet. Het is de kunst om tussen de stengels door te sturen. Vandaar ook een wat langere hengel van 2.85 mtr. Ik zie het kunstaas goed zwemmen. Na amper twintig meter slepen een tik en een grote kolk achter mijn shad. Mis! Sando keert de boot en houdt wat afstand van de stek. De ééndelige HS Titan 2.00 mtr ligt voor deze klus alvast klaar. Afgekloven Toppie in het startoog. De tweede worp komt ze eraan; sprintje en voltreffer! Honderd procent roofdier. Wij ook een beetje. De fraai getekende snoek haalt de metergrens net niet.


Voltreffer! De Toppie blijft scoren.

Amper weer onderweg een aanbeet op Sando’s witte Bulldawg. Diepe sneden in het rubber, meer ook niet. Deze keer aan hem de beurt voor een herkansing. De Toppie wordt echter niet gepakt. Op de zitbank ligt de nieuwe firetiger Screaming Devil. “Probeer die eens!”. “Slepen?”, vraagt hij. ”Nee.” Ik laat zien wat ik bedoel. Gooi de rammelaar over de stek. Trek hem fel een halve meter onder water. Rrrrrr. De stalen boot is een prima klankkast!  Precies als het kontje van de devil de oppervlakte bereikt, weer een felle ruk. Dat is de snoek teveel en stort zich vol overgave op de herrieschopper.

Daar rekende ik niet op. Eigenlijk wel, maar dan bij m’n maatje. Dit is zijn vis. Ik wil hem de hengel overhandigen, maar de snoek springt gelijk het water uit. “Gekkie, hou de spanning er maar op!” is zijn reactie. De vis gaat de metergrens voorbij. Ik wil dat Sando zijn eigen hengel toch echt overneemt. “Dan kan ik wat drilfoto’s maken” is mijn smoesje. Ook onder zijn leiding komt de vis nog eens het water uit. Ik assisteer m’n maat en hef de vis voorzichtig de boot in. Hij tikt de haken snel los. Dit is écht samen vangen.


Het water uit

Binnen een half uur vang ik nog twee snoeken op een groenoranje Bulldawg. Vooral de aanbeten zijn spectaculair. Het rubber krijgt heel wat te verduren. Enkele zwanen snorkelen op zoek naar lekker groenvoer. Tussen hun voedsel liggen de rovers echt op scherp. Sando hangt voor de afwisseling zijn rammelaar eraan. Tjonge jonge, gaat ie al. De slip giert en de zeerover grijnst. We zitten midden in hongerige snoekenland. Een mooi getekende negentiger mag kortstondig in de boot. Het terugzetten in het heldere water is prachtig. Met enkele staartslagen schiet de vis meters vooruit. Gaat dichter bij de bodem geheel op in de omgeving.


Zijn rammelaar

Nog een uurtje vistijd. Prima gelegenheid om wat minder gebruikt kunstaas eens in de speld te hangen. Uit een doos vis ik een twintig centimeter lange witte twister op. Beschaaft weerhaakloos dregje maat 4 op de rug. De loodkop schat ik op 25 gram. Had een stukje lichter gemogen. Met de hengel schuin omhoog gericht hou ik de krungelende worm in de gaten. Schrik van de snelle aanbeet. Hier kun je als voorn beter niet zwemmen! Enkele minuten later komt de sterke snoek langszij. Weer een negentiger. De dreg zit precies in de mondhoek.

Net als ik haar pakken wil, komt een speedboot kijken. Geeft als een waanzinnige gas en ploft vlak naast ons neer. Snel gaan we zitten om de hoge golven te kunnen snijden. Ik geef wat lijn zodat de vis niet in de golven mee hoeft te klotsen. De tweede poging om de snoek beet te pakken lukt en ik tik de haken snel los om de vis de vrijheid te geven. De speedboot heeft een hengel aan boord en de man wil alles weten. De gelegenheidsvisser krijgt geen informatie van ons. Lijkt ons beter voor de vissen. “Onze eerste van de hele dag”, jokken we. De man vaart voor ons in en begint te slepen.


Wit kunstaas scoorde prima

Na een dik kwartier houdt hij het weer voor gezien en vaart terug. Ziet gelukkig niet dat ik een vis gehaakt heb. De witte twister is in de schemering opnieuw gegrepen. Weer een supersterke snoek in topconditie. Wat worden we verwend vandaag! De Titan buigt enkele malen diep voor de dame. Een brede kop verschijnt naast de boot. De tweede metersnoek vandaag? Dan wordt de strijd beslist. Terwijl ik rek naar de vis, schudt ze de twister uit haar bek. Slaat met haar staart een slok water in de boot. Weg is ze. Geweldig! Mooier kun je een vis toch niet verspelen? Dit is genieten! Perfect moment om te stoppen.


100% roofvis!


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -