Rivier in het vizier 56

Rivier in het vizier 56

door Yvo Bindels

8 september 2007
Exact om vijf uur rij ik de straat van Ed in. Zonder bril kan ik de huisnummers niet lezen. Ah, daar staan boot en trailer. Ed loopt net de oprit op. Prima timing! Vandaag de beurt aan hem als gastheer. Daar heb ik alle vertrouwen in.

De lange autorit verloopt soepel. We kletsen de tijd gezellig vol. Vooral over roofvissen, kunstaas en boten, maar ook over het werk. We zijn tenslotte collega’s. Ed vraagt me hoe ik wil vissen. Als ik mag kiezen dan graag ondiep met groot kunstaas. Hij kan de uitgesproken mening wel waarderen. Ik krijg de oeverzijde en Ed vaart een meter ondieper dan hij gewend is. Wat een service!


Oer-Hollands weer

Een bulldawg loopt in het oppervlak. Ik kan heerlijk wegdromen met het kunstaas in het vizier. Ed vist met een grote Salmo Skinner. De firetiger-versie heeft hem mooie vissen opgeleverd de laatste weken. Als ik even niet oplet, een tik tegen de bulldawg. Mis. We keren de boot, maar het blijft bij die ene aanbeet. Voor de zekerheid kijk ik de 80 ponds fluorcarbon onderlijn even na. Nog volledig intact. Een kleurrijke strook water. Er drijven mooi gekleurde bloemen voorbij. Toch geen zeemansgraf?

Het blijft lang rustig. In de oever liggen ze niet. Af en toe dreigende luchten, dan weer zonneschijn. Oer-Hollands weer! We besluiten wat dieper te varen. Op drie meter diepte een aanbeet op mijn zinkende Supertrap. Een snoekbaarsje is al herkenbaar tijdens de dril. Ed volgt al snel met een eerste snoekje. Ons kan niks meer gebeuren, beiden een vis. Amper de pluggen in het water of de supertrap zit weer tussen de kaken van snoekbaars.


Zeemansgraf?

We naderen een binnenbocht en steken daarom de rivier over. De buitenbochten zijn doorgaans toch productiever. Ik zit nu op echt diep water. Meer dan vijf meter soms. Een klassieke Shadrap van 9 cm krijgt een zwemuurtje. Een typische allesvanger! Ed vertelt levendig welke capriolen zijn bootgasten wel eens uithalen. Terwijl ik dat als grap nadoe, grijpt een snoekje de versnelde shadrap. Ed draait de andere lijnen binnen. Zijn plug wordt daarbij gevolgd door een forse snoek die weigert toe te happen.

De middaguren verlopen vruchteloos. Vele kilometers zonder een enkele aanbeet. Terug naar het begin. Daar direct weer actie. Een snoek die mijn bulldawg mist, pakt in de herkansing de rammelaar van Ed. Even later weer een misser voor mij. Grote kolk, maar geen aanbeet. Ed gunt mij de tijd om de rover te vangen. Een toppie klaart de klus binnen enkele worpen. We vangen slepend enkele snoekjes en keren voldaan terug naar de trailerhelling.


Op de rammelaar

Zaterdag
De Fair for Lure & Fly staat op programma. Wat heb ik me hierop verheugd! Lambert, zijn vader, Egon, Sando en ik hebben er zin in. Goede sfeer in de auto! Het weer zit mee. De buitenactiviteiten zijn zojuist begonnen. Dietmar Isaiasch demonstreert op een duidelijke manier het populaire dropshotten. Aan de steiger liggen prachtige visboten gereed voor een testvaart.

Aan de tweede hands kunstaastafel is het schouder aan schouder. Ik vind er dezelfde Supertrap als die ik de dag ervoor nog verspeeld heb. De grote hal is één grote snoepwinkel. Wanden vol kunstaas. Ik kijk m’n ogen uit. Vooral de vele nieuwtjes aan de goed verzorgde stands van de groothandels trekken mijn aandacht. Perry en Henk laten bij de Spro stand mooie nieuwtjes zien. De driedelige pikefighter en de nieuwe kleuren van de Screaming Devils zien er ‘vangend’ uit. Ook de roofvishengels in drie series zijn echte juweeltjes. Het materiaal wordt ieder jaar beter en duurzamer.


Nieuwe kleuren en modellen

Bard, Bernd, Ernst, Volkmar en Sanne hebben hun stand ‘Dé Toekomst’ prachtig geïllustreerd! Hun uitleg over techniek en materiaal geniet dan ook volop belangstelling. Dit doen ze met evenveel passie als het onderhouden van de mooie websites baarsvissen.nl en poldersnoeken.nl. Aan het eind van de middag zoeken we de bar op. Björn, Freek en Han sluiten gezellig aan. Het visserslatijn kent geen grenzen.


 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -