image description

Rivier in het vizier 329

Rivier in het vizier 329  

Door Yvo Bindels  

Zo rond tienen dobberen we op het water. Mooie novemberdag met een strak blauwe hemel en daaronder een kleurrijk herfstdecor.

Veel mooier wordt het niet. Vrijwel windstil op het moment, maar het zal vanmiddag compleet gaan omslaan. Nog snel even profiteren dus!

Ik zoek een klein bultje op, waar iets later in het jaar wel eens graag fraaie snoekbaars op ligt. De moeite waard om te proberen. Han laat de fronttroller zakken en we kunnen beginnen. Er staan nog net teveel waterplanten om de bodem goed af te kunnen vissen. We proberen het een poosje, maar het is er nog te vroeg in het jaar voor. Wel zalig zo met de snoet in de zon.

Een half uurtje later varen we de rivier op. Ook daar blijken de snoekbaarzen niet actief. Helaas ontbreekt de stroming en maakt ook het heldere water het er niet makkelijker op voor de glasoog bij felle zonneschijn. Zeker op dit water, waar het bestand maar erg dun is. Vang je er een dan is het meestal wel meteen een mooie vis. Elk nadeel……

Dan het vizier op baars. Als er een jaargetijde is waarin je goed grote baars kunt vangen dan is het de herfst wel! Met kleinere pluggen speuren we enkele goede spots af om een school baars op te sporen. Die wordt redelijk snel gevonden. De eerste baarzen zijn nog niet echt de jumbo’s waarnaar we op zoek zijn, maar het blijft gewoon hartstikke leuke sport op licht materiaal.

Han en ik hebben beiden een eenzelfde fotocamera aangeschaft. Handig om van elkaar te leren. We proberen meteen een boel uit. Zeker nu het droog en rustig is op het water is het mooi om even goed te oefenen ermee. Han vangt een kleine baars die aardig wat zwarte spikkels heeft. Geen idee wat de oorzaak daarvan is. Wordt meteen even vastgelegd.


Aardig wat zwarte spikkels.

Een enorme groep aalscholvers vliegt voorbij. Het zijn er veel, zeg! We vangen aardig wat baarzen op de plek. Mooie vissen ook, maar nog steeds geen uitschieters. Die zitten dus duidelijk elders. We besluiten om verder te zoeken. 

Ik weet een moeilijke, zeer kleine stek in de buurt waar je aardig wat kunstaas kan parkeren en tegelijk scherp moet vissen wil je wat kunnen vangen. Ik leg Han snel uit hoe het talud loopt en hoe we dat aanpakken. We vissen van ondiep naar diep. Dat is de enige manier om hier secuur te kunnen vissen zonder vast komen te zitten. 

Onder aan het talud een stevige dreun op m’n hengel. “Ja, dat is een hele mooie”, weet ik vrijwel meteen. Als de vis dan toch plotseling wel heel erg sterk lijkt begin ik te twijfelen. Het voelt toch echt als een baars. Dan moet het een hele grote zijn, want m’n setje wordt aardig op de proef gesteld. Supersport op de lichte parabolische hengel. 

Han staat met het grote net klaar voor de zekerheid. Zo’n grote baars moet je namelijk niet lang laten kopschudden in het oppervlak als je hem ook even in de boot wil hebben. Daar komt ie. “Whooo Yvo, det is unne groete!” roept Han enthousiast. En nog een keer duikt de baars de diepte in. Wat een bak! Niet verspelen nu zeg. En weer komt de baars boven, nu binnen schepbereik, en hij ligt erin. Kannone zeg….


“Whooo Yvo, det is unne groete!”

Wat een indrukwekkende vis ligt er op de onthaakmat, vijftiger met stevig postuur, een echte beauty. Snel wat plaatjes maken in het zonlicht. Dat lukt super en de baars mag terug het water in. Missie geslaagd, maar ik weet dat Han natuurlijk ook graag een vis van dat kaliber vangt, dus ik leg de boot snel opnieuw in juiste positie.

Het duurt slechts enkele minuten voordat het raak is en dit keer bij Han, mooi dus! Weer een knoeperd van een baars en prachtig gekleurd ook. Een hoge veertiger glijdt het net in. Nu mag ik me uitleven met de camera. Terugzetplaatje erbij en dan zwemt de prachtbaars de diepte in.


Weer een knoeperd.

Er komen twee andere boten dichterbij, dus we laten de boel verder met rust en zoeken een plekje uit de wind om te pauzeren. De wind is ondertussen vanuit het niets opgestoken en ook komen er aardig donkere wolken aan. Ik heb het nooit zo op die weeromslagen tijdens een visdag, maar we zullen zien.

De eitjes, broodjes en appelflappen gaan er wel in. Even overleggen we wat we de resterende visuurtjes gaan doen. Het baarzenbal kan eigenlijk nauwelijks nog mooier worden en tevens wil ik de stek niet verraden met de andere boten dichtbij. We besluiten eerst te snoeken en later nog even te roofbleien en daarna zien we wel of er nog tijd over is.

Het weer is compleet omgeslagen en de wind rukt nog verder aan. De blauwe hemel heeft plaats gemaakt voor een grijze massa. De herfstkleuren lijken nog maar half zo mooi nu. We gaan een stuk trollen op snoek. Zoeken de scholen witvis op en die zijn enorm. Echt iets wat past bij deze tijd van het jaar. 

Meerdere keren varen we door de enorme school witvis. Daar ligt echt wel snoek tussen, maar vooralsnog lijken die niet mee te willen werken. Ik haak nog een dikke lijn die we met pijn en moeite uit het water getrokken krijgen. Minimaal 40/00mm nylon. Han ruimt het netjes op, want dit hoort zeker niet in het water thuis.

De snoeken werken niet mee en de tijd gaat snel. Nu de klok verzet is naar wintertijd begint de schemering al hartstikke vroeg, zeker bij dit donkere weer. We proberen een roofbleistek, maar het stroomt er simpelweg te weinig. Het laatste uurtje besluiten we dan ook weer te vissen op snoekbaars en baars.


Knappe baars voor Han.

Han vangt een knappe baars. Ons referentiekader is vandaag alleen niet meer zo gunstig voor de baarzen. Als ik een wobshad 2.0 van 12cm erop zet vliegt ook bij mij er eentje vol overheen. Een echte gulzigaard. 


Gulzig.

Dan bij Han een aanbeet gevolgd door een ietwat vreemde dril. Het blijkt een snoekbaars die in z’n staart gehaakt is. Waarschijnlijk toch gebeten, gemist en alsnog in de staart terecht gekomen. Hoe dan ook, hij zit in het schepnet en mag op de foto. We klotsen ondertussen stevig op de flinke golven en een goede foto maken is dan meteen een stuk lastiger. Naja, hij staat erop en de vis mag snel terug.


Hij staat er op.

Na nog enkele baarzen begint de schemering en vallen de eerste voorzichtige regendruppels. We vinden het best geweest. Topdagje!