Rivier in het vizier 306 

Rivier in het vizier 306

Door Yvo Bindels 
 

In de ochtendschemering spring ik in de auto. Anderhalf uurtje karren is goed te doen. Onderweg regent het behoorlijk, maar het zou later op de dag aardig opklaren. Via een prachtig dorpje dat uitzicht heeft op de rivier bereik ik de trailerhelling en zie de mooie set van Johan al klaar staan.

We hebben een dagje riviervissen op de planning. Helaas stroomt de rivier nog niet echt, maar in de herfstmaanden gaan de roofvissen toch langzaam hun vetreserves aanvullen. Dus zal er af en toe gevreten moeten worden.

Het is weer een poos geleden dat we samen visten, maar de laatste keer kan ik me nog goed herinneren met een serie prachtige rovers, waaronder een recordbaars voor Johan en een zeeforel voor mij.


Let’s go!


Het weer ziet er, ondanks dat het even droog is, dreigend uit. We springen maar gelijk in de regenkleding. De boot rolt soepel van de vernieuwde trailerrollen en even later dobberen we op een rivierplas.

We besluiten om langzaam richting de rivier te trollen. Zo hebben we de gelegenheid om alle spullen in de boot te ordenen en om eens goed bij te kletsen.


Trollen richting de rivier.


Het is heerlijk rustig op het water, we zijn er zelfs de enige visboot. We zien meerdere ijsvogels langs de oevers flitsen, altijd een fraai gezicht. De gang richting rivier kent twee keer een welkome tussenstop door een baarsvangst. Eenmaal op de rivier, zien we dat het inderdaad niet stroomt en dat het water aardig troebel is.


Heerlijk rustig op het water.


We gaan een stuk slepen in de oeverzone. Aan de binnenkant laat ik een grote shad meelopen en aan de handhengel vis ik een klein plugje. Niet alleen het plugje pakt regelmatig planten op, maar de shad ook.

Dit gaat niet werken zo, ik laat het plugje eruit en vis de grote shad aan de handhengel. Zo kan ik beter bijsturen en opgepikte planten snel eraf halen.

Het loopt het eerste half uurtje niet storm. Als we echter een dieper stuk water zonder planten bevissen is het al snel raak. Eerst een baars en vlak erna mag ik een snoekbaarsje aan boord hijsen.

Als we nogmaals over de stek slepen, is wederom een baars de klos. De bodem is er grillig en helaas zet ik er een mooie plug op standje lang parkeren.


Deze juweeltjes zijn altijd welkom!


Meteen erna weer een hanger, deze keer weet de kunstaasredder wel de plug op te vissen. Bij het terugbuigen van een uitgebogen haak, breekt deze af en heb ik mazzel dat ik er met een schampschot van de haakpunt in een vingertop vanaf kom. Amper weer onderweg mag ik wederom een snoekbaars arresteren en Johan een baars.

We zijn lekker druk in de weer en zo gaat het ook nog even door. De stek is erg grillig waardoor te zeer op de bodem vissen gelijk wordt afgestraft. Johan noemt de bodem ‘happerig’.

Regelmatig moet de kunstaasredder te pas komen, maar nog vaker mogen we een vis verwelkomen. We zitten al snel in de dubbele cijfers. Baars en snoekbaars liggen hier bij elkaar, snoek is de grote afwezige.


Snoekbaars op diepduikend plugje.


Dan opeens een keiharde aanbeet bij Johan. Roofblei? Of toch snoek? De vis stelt het lichte materiaal in elk geval aardig op de proef. Een machtig grote roofblei komt in het oppervlak, maar is zeker nog niet uitgeknokt!

Het korte hengeltje en de vrij dunne lijn krijgen aardig wat linkse en rechtse hoeken te verwerken. Het is een echt imposante vis, die alles uit de kast haalt om te ontsnappen. Spannend dus! Bij de eerste kans sla ik toe en land de vis voor m’n maat.


Imposante vis.En weg is ie!


Een prachtige hoge vis in uitstekende conditie. Veel mooier worden ze niet! Na enkele plaatjes zet Johan de vis voorzichtig terug in het water. Dat wordt door de roofblei meteen aangegrepen om er vandoor te sprinten in het wateroppervlak, Johan glunderend achterlatend. We vieren de vangst met een klein borreltje gevolgd door gebak. Jaja het leven van een visser valt niet mee…

Op de volgende stek zijn het vooral baarzen die we in rap tempo kunnen vangen. De tijd tikt helaas veel te snel weg. We besluiten om ook nog te verticalen achter de nabij gelegen brugpeilers. Doordat de lichte stroming om zo’n peiler heen moet, stroomt het er net iets sneller, maar precies achter de peiler is er dan rustig water.

We tikken deze stek en een andere plek secuur af. Slechts één snoekbaarsje weten we daarbij te verleiden. Terug naar de goede stek van de dag. Johan brengt er ook een offer aan de rivier, maar wederom vangen we er ook een stel baarzen. Geen joekels maar ook dertigers zijn prachtige exemplaren.

We krijgen een stevige plensbui over ons heen. Had ons wel even bespaard mogen blijven. We besluiten op terugweg naar de trailerhelling toch nog even op snoek te vissen, die ontbreekt immers nog op het vangstlijstje vandaag. Als Johan zijn shad met wat lange halen tot leven brengt, klapt er zowaar een snoek op. Helaas schiet de rover gelijk weer los en laat zich daarna niet meer zien. Zonde.

Een poosje later wordt opnieuw Johans shad gegrepen. Hangen! Deze keer komt Johan als winnaar uit de strijd en mag hij goedlachs met de driftige groenjas op de foto. Zo, het lijstje is mooi compleet en voldaan koersen we terug naar de trailerhelling.


Johan met zijn vierde soort van de dag.


Nu onze vistijd erop zit, komt de zon te voorschijn. Een beetje te laat, maar gelukkig kunnen we droog onze spullen opruimen. Een mooie dag zit erop met de prachtige roofblei als echte bonusvis.