Rivier in het vizier 289

Rivier in het vizier (deel 289)  

 
Door Yvo Bindels  
 
Na een ontspannen reis bereiken Henk en ik onze bestemming in het oosten van Zweden. Het rode huisje, mooi gelegen tussen twee prachtige meren, vormt de komende twee weken onze uitvalsbasis.
 
Vier jaar geleden visten we hier ook al, maar ook nu weer kijken we onze ogen uit op deze prachtige locatie. De zon verlicht de goudgele rietkragen onder een strakblauwe hemel. Het is een prachtige tijd van het jaar nu. 
 

Onze uitvalsbasis voor de komende twee weken.
 
Nadat we enkele uurtjes later alles uitgepakt hebben en ook de visspullen klaar staan, kunnen we het niet laten om nog even een eerste verkenning op het meer te maken. De boot ligt tenslotte pal voor onze deur gereed. De topstekken van vier jaar geleden liggen er prachtig bij en werpend met softbaits op loodkopjes van 10 gram vangen we onze eerste wild vechtende snoeken.
 

Werpend op de mooie stekken is het al gauw raak!
 
De eerste drie dagen bevissen we verschillende meren. Het blijkt dat in de ondiepere baaien met waterplanten erg veel snoek zit van klein tot gemiddeld formaat. We vangen hier dan ook ongelofelijk veel snoek. De grotere zijn wat dieper te vinden. Maar ook ondieper boven diep water, komen we de groteren tegen. 
 

De grotere zijn vaak op ‘open’ water te vinden.
 
We boffen enorm met het weer en genieten van de prachtige Zweedse natuur en de felle snoeken. Het regent slechts een enkele ochtend, de andere dagen hebben we stabiel zonnig weer. We testen het nodige nieuwe materiaal en leven ons naar hartenlust uit met allerlei kunstaas en verschillende technieken. Het blijkt dat de kleur geel duidelijk favoriet is in het vrij heldere water.
 

De avond valt en het meer ligt er prachtig bij.
 
Het is een hele verademing om op zo’n groot stil meer te vissen. Geen herrie, drukke scheepsvaart of andere vissers om je heen, maar fraaie rotswanden, langgerekte rietkragen en naaldbossen. Ook komen we enkele niet alledaagse gasten tegen zoals een eland, vos, kraanvogels, damherten en een parelduiker. 
 

Een groep damherten aan de rand van het bos.
 
We hebben de vakantiesfeer aardig te pakken en genieten van elke dag. Onze koppen kleuren ondertussen langzaam bruin van de vele zonneschijn. Naast de vele snoeken, mogen we ook regelmatig baars verwelkomen aan boord. 
 

Dappere baars die een grote shad pakte.
 
Tussen al het snoekengeweld door, besluiten we aan het einde van onze vistrip ook eens gericht op de snoekbaarzen te vissen. Dat er mooie snoekbaarzen rondzwemmen, wisten we nog van onze vorige vistrip hier. Maar we zijn benieuwd of het voldoende exemplaren zijn om er gericht op te vissen. Tijdens het snoeken hadden we al enkele stekken gezien die ons top voor de snoekbaars leken. 
 

Verticalen op snoekbaars aan het einde van onze trip.
 
Tijdens de eerste snoekbaarsmiddag worden we meteen positief verrast. Naast enkele mooie snoekbaarzen, die hard op onze shads knallen, vangen we maar liefst 14 snoeken en 6 baarzen als bijvangst. Maar goed dat we voldoende shads bij ons hebben, want de scherpe snoekentanden maken regelmatig gehakt van het zachte rubber.
 

De snoekbaarzen verkeren in puike conditie!
 
Natuurlijk smaakt dat naar meer! We vissen dan ook enkele dagen gericht op snoekbaars. We vangen ze redelijk ondiep en in alle formaten. En ze verkeren stuk voor stuk in topconditie. 
 

Hier komen we nog eens terug.
 
Op de laatste visavond lossen we nog een monsterlijk grote vis. Des te meer reden om hier nog eens terug te komen, want we hebben de smaak aardig te pakken.