Rivier in het vizier 286

Rivier in het vizier 286

Door Yvo Bindels  

Heerlijk, zo’n kwakkelwinter. Geen vieze pekel op de weg en geen gladde trailerhellingen, maar zachte temperaturen tot wel 14 graden. En dat hartje winter.  Wel staat er een harde wind vandaag en is er regen voorspeld. Het voordeel daarvan is dat het lekker rustig zal zijn op het water.

Henk en ik richten vandaag ons vizier op de riviersnoekbaarzen. Na de regenval van de afgelopen twee weken is de stroming op vrijwel alle Nederlandse rivieren flink gestegen en dat biedt goede kansen om mooie snoekbaarzen te vangen. De rivier die we bevissen is geen water van aantallen, maar wel van grote en sterke vissen. Daar is ons materiaal dan ook op afgestemd.


Klaar voor een nieuw avontuur.

We hebben er zin in en vanaf de trailerhelling koersen we direct door naar de hotspots op de rivier. Onderweg zien we een eenzame zaagbek verschrikt wegvluchten en vliegt een grote zilverreiger even parallel aan ons mee. Het zijn nu nog wintergasten, maar de populatie zilverreigers neemt jaarlijks toe en wie weet gaan ze ook hier nog eens broeden.


Na het traileren komt deze zwaan kijken of er wat te bietsen valt.

De rivier stroomt flink en het water is troebel. Door de harde wind, die ook nog eens in het verlengde van de stroming waait, gebruik ik de benzinemotor om de Tomasco op de gewenste koers te houden. De eerste twee plekken leveren nog niet die verwachte beuk op tijdens het eerste visuurtje. Toch zitten we heerlijk te vissen en is het een kwestie van tijd voor de eerste aanbeet zal komen.  Maar dat ze niet vanzelf de boot in springen is inmiddels wel duidelijk.

We wisselen veelvuldig van model, kleur en grootte van shads om erachter te komen wat in de smaak zal vallen vandaag. Als Henk een groengele HS Funkytail aan zijn speld hangt en deze laat zakken, zie ik hem uit m’n ooghoek meteen aanslaan. De shad was vlak boven de bodem al opgevangen door een snoekbaars. Die zag wel wat in de zeer uitbundige staartactie van deze shad.


Sterke lijnen en stevige spelden zijn een must bij deze visserij!

Hartje winter –nou ja winter- kan de theorie van de uiterst traag geviste shads zonder actie weer eens overboord. En dat is op deze rivier wel vaker het geval! Door de harde stroming is het bij de pittige dril even opletten en wordt het grote rubberen schepnet klaargelegd. Dat is veel handiger dan in het kolkende water naar de vis te lopen graaien.

Tevens zullen de aanbeten niet zo dik bezaaid zijn vandaag, dus het zou zonde zijn een mooie vis te verspelen. Het grote schepnet gaat er dus onder en Henk kan met de eerste vis van 2014 op de foto. De snoekbaars kwam van de onderkant van een scherp taludje af, dus opnieuw positioneer ik de boot boven precies boven die plek. Helaas blijkt de snoekbaars een einzelgänger te zijn.


Deze HS Funky tail (hier op een 18 grams jigkop maat 5/0, stinger met twinex maat 4) blijkt later de topper van de dag voor de snoekbaarzen…

Bij de ingang van een rivierplas zoeken we de luwte op. Ik presenteer een grote bruine fin-s op 15 grams loodkopje vlak boven de bodem. Door de niet al te dunne lijn zijn de zweefmomenten precies goed op drie-en-een-halve meter diepte. Een harde beuk volgt en ik sla m’n verticaalhengel meteen lekker krom. Voelt goed aan! De sterk vechtende vis doet duidelijk pogingen het rubber kopschuddend te lossen. Tot onze verbazing hebben we met een flinke snoek te maken. Vocht als een grote snoekbaars en greep een typische snoekbaarsshad, waardoor ik op het verkeerde been was gezet. Maar geen straf hoor!


… Terwijl deze snoek juist voor een v-staart ging, omgekeerde wereld dus.

We gaan even uit de wind liggen en nuttigen een kop koffie. We zien een opvallend mooie  buizerd met veel contrast in z’n tekening  opvliegen vanaf het gras. Enkele kraaien scharrelen opportunistisch tussen het gestrande drijfvuil. Wij hebben het makkelijker en hoeven maar in onze lunchbox te graaien. Als toetje voor ons beiden een dikke wafel gebakken door m’n schoonmoeder- geheel voor eigen risico dus!

Na de middagpauze blijft het even rustig, maar we hebben er alle vertrouwen in dat er nog wel een aasperiode komt en dat is in de winter vaak in de namiddag. En dat blijkt vandaag ook weer het geval. Rond 15:00 uur weet Henk opnieuw een dikke snoekbaars te scoren. Deze vis is de start van een klassiek bijtuurtje waarbij opeens de knop helemaal om is!

We vangen nu enkele vissen, en lossen en missen er nog. Het zijn duidelijk de shads met veel staartactie die scoren. Henk krijgt een enorme dreun op zijn hengel, maar de snoekbaars weet de haken te omzeilen. Amper een meter verder weer zo’n harde klap erop en nu is het hangen! Het lijkt erop dat deze snoekbaars een tweede poging heeft ondernomen om zijn prooi te grijpen. Prima gelukt dus.

De snoekbaars blijft lang op diepte mokken recht onder de boot. Moet haast wel een flinke vis zijn. Als de snoekbaars in het oppervlak komt verdwijnt deze meteen in het schepnet dat al klaar lag. De Funky tail is compleet verdwenen in de grote bek! Met zijn gestekelde kam fier overeind gaat de vis op de foto.


In de namiddag gaat de knop om en beleven we een echt bijtuurtje.

Prachtige vis om de eerste visdag van 2014 mee te eindigen. Zo mogen er wat ons betreft nog vele volgen! Tot slot wens ik alle lezers een gelukkig en visrijk 2014 toe.

Yvo Bindels