Rivier in het Vizier 243



Rivier in het vizier 243

Door Yvo Bindels

9 November 2011 - Geen idyllisch herfstplaatje hier. Een grote rivier getemd door vele kribben, stroomt door een kaal landschap. Geen plompen of riet langs de oever, maar overal steenstort. Tussen de kribben brede zandplaten die door de lage waterstand zichtbaar zijn.

De passerende vrachtschepen zuigen zo’n kribvak nu aardig leeg. Ondanks de lage waterstand stroomt de rivier hier hard. Dat komt doordat we een iets smaller stuk hebben uitgezocht waar het water als het ware tussendoor geperst wordt. Lambert en ik gaan met zijn boot het water op. De mijne staat op dat moment al klaar voor de beurs in Utrecht.


Vele kilometers gereden om bij een stromende rivier te komen.

Ik heb uitgekeken naar vandaag, zodanig zelfs dat ik nauwelijks een oog heb dichtgedaan afgelopen nacht. Korte nachtrust is absoluut niet mijn ding. Ik voel me dan ook nog redelijk brak ’s ochtends. De zon schijnt inmiddels al als we bij de trailerhelling arriveren. We traileren naast een veerpont.

Omdat het er flink stroomt stap ik in de boot en hou deze in de buurt van de helling, terwijl Lambert de trailer wegzet. Ik voel op de rivier meteen de kracht van de stroming en de zuigende werking van een enorm vrachtschip dat bomvol met containers beladen is. Hoeveel vrachtwagens zou je voor zo’n lading nodig gehad hebben?

Stromend water heeft altijd iets speciaals. Ons thuiswater staat inmiddels al ruim acht maanden totaal stil, dus dit is wel welkom. We leggen beiden een aantal shads neer die het in onze ogen moeten gaan doen. Zoals gebruikelijk zal dit hoopje elk uur groter worden. Al vrij snel stuitert een niet al te grote vis op de top, de aanslag is maar half werk, voelt niet goed aan. De vis rolt er dan ook af.


Lambert vangt al snel enkele snoekbaarzen.

De kribben waar we starten zijn vrij ondiep, ideaal om er even in te komen zou je denken, maar ik kan m’n draai nog niet vinden. Mis nog een aanbeet en vind maar niet het juiste loodgewicht om voor m’n gevoel lekker te vissen. Lambert doet het een stuk beter en vangt al snel enkele snoekbaarzen. Ik offer een shad aan de rivier. Ik besluit wat kleiner en lichter te gaan vissen. Een blauwe dullshad op 14 gram moet het gaan doen.

Het shadje is amper beneden of de eerste vis knalt er hard op. Wat een aanbeet zeg! Het duurt even eer ik de vis in het oppervlak heb. Het is een dikke winde. Die maakt handig gebruik van de stroming en het valt nog niet mee de vis richting boot te dirigeren.
Een handlanding werkt bij grote windes absoluut niet weet ik uit ervaring, dus het schepnet gaat eronder, binnen! Bonusvis al vroeg op de dag.


Een mooie winde op de blauwe Dullshad van 9 cm.

Dan vinden we een kribvak waar de rovers er zin in hebben. Beiden vangen we er enkele snoekbaarzen en Lambert mag ook een mooie baars noteren. De aanbeten komen tussen de drie en vier meter diepte vandaan en komen lekker hard door. Toch worden ook die harde aanbeten regelmatig nog gemist. Lambert vist net een tandje scherper waardoor hij er meer vangt dan ik. Niet dat ik dat erg vind, maar het geeft wel aan dat dit een visserij is waarbij de scherpte weldegelijk verschil maakt.


Golf in aantocht.

Bij de kribkoppen is het altijd opletten. Opletten op de scheepsvaart en natuurlijk op je shadje, want bodemcontact voor de kribkop zelf staat garant voor een hanger. Regelmatig rollen er grote golven over de rivier. Alert blijven en vissen met je gezonde verstand is hier wel op z’n plaats. Links en rechts vangen we een snoekbaars en de teller loopt inmiddels al in de dubbele cijfers.


Een blik in het stingerdoosje van Lambert.

 
Diverse snoekbaarzen zijn ook maar net aan het stingerdregje gehaakt.

Tijd voor de middagpauze. Lambert’s vrouw heeft hem voorzien van een zeer uitgebreid lunchpakket. Zelfs de eigengemaakte soep ontbreekt niet. Ik gis naar wat Lambert allemaal goed gedaan heeft thuis deze week. Hij bromt wat en lacht tegelijk. Er zijn veel ganzen onderweg. In strak georganiseerde formaties vliegen ze luid communicerend voorbij. Het is windstil en zonnig, dus geen slechte reisomstandigheden lijkt me.


Bruine shadjes met schoepstaart favoriet vandaag.

Na de lunch blijven de aanbeten eventjes uit. Als we de rivier oversteken naar een grote buitenbocht komen we bij een aantal productieve kribvakken. Vooral de diepere gaten vlak achter de kribkoppen leveren de nodige aanbeten op. Inmiddels is duidelijk dat kleine shads met schoepstaart in donkere kleuren de meeste aanbeten opleveren. Toch wordt ook de felgele Dullshad van Lambert gegrepen. Veel van de snoekbaarzen die we vangen hebben zwarte vlekjes.


Veel van de snoekbaarzen vandaag hadden zwarte vlekjes.

De vangstverhoudingen liggen nu andersom dan vanochtend. Terwijl Lambert enkele aanbeten mist, blijven ze bij mij juist allemaal hangen. We vissen vrij snel en met 21 gram heb ik nu optimale controle over de shad. Dat gewicht is perfect te vissen aan de strakke HS Signature vertical hengel. De teller loopt rap op naar de twintig. De avond is prachtig, de gouden bol zakt langzaam maar zeker achter de oranje gekleurde horizon. Het einde van de dag komt helaas in zicht.


De avond is prachtig.

Ondanks dat we volop in de vis zitten, moeten we terug richting helling. Het donker afwachten is niet verstandig hier. Aangekomen bij de helling moeten we een poosje wachten op het veerpont dat op vertrekken staat. Maar er komen steeds nog wandelaars aan die nog mee de rivier over willen. Wij ruimen ondertussen de boot al op en blikken terug op een heerlijke visdag.


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -