Rivier in het Vizier 241

 

Rivier in het Vizier 241
 
Door Yvo Bindels
 
1 November 2011 - Voor de derde keer op rij een visdag die zonovergoten gaat worden. Het is nog fris ’s ochtends, maar er is geen wolkje aan de hemel. Het kwik zal mogelijk oplopen tot twintig graden, en dat in november. Henk, Sando en ik gaan vandaag vissen op baars, die nu volop te vangen is.
 
Mooie gelegenheid om verschillende aasjes, technieken en kleuren te gebruiken en met elkaar te vergelijken. Ik verwacht dat de stekken van vorige week nog goed bevolkt zijn. Na een stukje varen liggen we inderdaad meteen boven een school baars. De benzinemotor mag uit en de Watersnake elektromotor laat ik het water inzakken.
 

Meteen liggen we boven een school baars.
 
Het materiaal dat we gebruiken is volledig afgestemd op de visserij op baars. Godfather 2 parabolic hengeltje voorzien van een kleine molen gevuld met 6 lbs lijn. Henk heeft wat nieuwe testlijnen van 5 en zelfs 4lbs bij zich. Extreem dun, maar interessant. Shadjes van 5 cm, loodkopjes van 5 gram, dropshotshadjes en onderlijn met haakje maat 3, bladpilkers en asp-spinners liggen klaar voor gebruik. We vermaken ons opperbest, bijna elke worp levert wel een vis op!
 
De meeste baarzen zijn rond de 30 centimeter groot. Soms een uitschieter naar boven richting 40, maar ook naar beneden. Ze zijn in topconditie en vechten voor wat ze waard zijn. Door de parabolische actie van de hengel blijft het verspelen van vis tot een minimum beperkt. We vissen geconcentreerd en tegelijk ontspannen. De baarzen hebben duidelijk voorkeur voor een bepaalde techniek. Rustig verticalen levert nauwelijks iets op, daarentegen zetten dropshotten en shadjes agressief binnenvissen vandaag de trend.
 

Henk heeft wat testlijnen van 5 en zelfs 4 lbs bij zich.
 
Als test trollen we ook nog een stukje met een stel bewezen plugjes waar je normaal veel aanbeten op krijgt. Resultaat vandaag: geen aanbeten. De herfstkleuren om ons heen vormen een prachtig decor. Opvallend is dat de baarzen sommige kleuren niet lijken aan te kijken. Een vorkshadje in het roze wordt totaal genegeerd, terwijl exact hetzelfde exemplaar in het champagnebruin op dezelfde dropshotmontage wordt opgeslurpt alsof het de laatste is.
 
Vis je met kunstaas dat een of twee centimeter te groot is, vang je ze ook niet. Ook valt op dat de vissen zich voornamelijk ophouden in de schaduwgedeeltes van de hoge bomen op de oever. Ze liggen er behoorlijk geconcentreerd. Vis je er drie meter buiten, krijg je nauwelijks een aanbeet. Het zijn maar kleine dingen, maar wel bepalend om of de sterren van de hemel te vangen, of bijna niks.
 

De 6cm Spro Live tail in de kleur champagne is dropshottend favoriet vandaag.
 
Het is windstil en ik hoef maar zelden bij te sturen met elektromotor. Lekker actief vissen in alle rust en zonder je ergens druk over hoeven te maken. Heerlijk zo’n doordeweekse vrije dag. Ik zie mijn maten genieten van elke vis die ze vangen, groot of klein, elke baars is welkom hier. Het gaat er ontspannen aan toe met veel humor en veel vis.
 
Henk vangt de een na de andere baars met de dropshotmontage, Sando is met kleine shads aan de gang en ik met de bladpilker. Goed gevist maakt het qua vangsten nu niet veel verschil. De aantallen lopen hard op. Hoeveel? Geen idee, maar het zijn er heel veel. Constant is er wel iemand aan het drillen en soms met twee of zelfs drie tegelijk. Ik vraag me af hoe groot die school baars wel niet moet zijn. Zouden we sommige vissen ook twee keer vangen?
 
Het zonnetje schijnt uitbundig. Een buizerd gaat op pad, vliegt over ons heen en remt plotseling als hij de oever nadert. Een buit in het vizier? Hij spreidt z’n staartveren om snel af te remmen en z’n poten wijzen naar voren. Precies op dat moment heb ik de buizerd voor de lens, maar zie dat het beeld nog niet scherp is. In een reflex druk ik toch om de pose van de vogel vast te leggen. Komt er soms een aanval op een meerkoet? Nee, na een luide ‘pieuw’ vliegt hij verder.
 
De schaduwstek wordt door de hoger staande zon steeds kleiner. Het is ook tijd voor de middagpauze. Henk stapt aan wal en maakt enkele foto’s van Sando en mij, varend in de Tomasco Pikefighter. De 25 pk Suzuki buitenboordmotor brengt de 4,65mtr lange boot met twee man en bepakking moeiteloos in planee. Ook Henk wil de boot wel even aan de tand voelen en vergelijken met zijn eigen boot die 15cm breder is dan deze, die 185cm breed is.
 

De Suzuki DF25EL brengt de Tomasco Pikefighter 465 met twee man en bepakking in planee.
 
Dat bevalt hem prima, vooral het bochtenwerk is subliem zonder dat er veel aan stabiliteit wordt ingeleverd. Ook de diagonale golven van de vrachtboten worden in de lengterichting moeiteloos genomen. Na de middagpauze zoeken we een andere stek op. Hier is het iets dieper en de witvis ligt er werkelijk opgestapeld. De Condor-fishfinder geeft de wolken vis goed weer, soms zien we ze tot in het oppervlak zwemmen. Het zijn vooral middelgrote blankvoorns.
 

Deze set is op de Hengelsport- en visbotenbeurs in Utrecht te zien bij de stand van Total Fishing.
 
Eronder zitten vele baarzen. Ook hier vangen we vis na vis. Het water is helder. De gehaakte baarzen worden regelmatig tot aan de boot door soortgenoten gevolgd. Mooi gezicht zo’n legertje baarzen in de aanvalshouding. Vorig jaar vingen we onder dezelfde omstandigheden ook roofbleitjes met spinners die tussen de blankvoorns zaten. Ik doe een poging. De eerste worpen met de spinner maatje 3 leveren niks op.
 
Wel valt het blad regelmatige stil als ik de blankvoorns ermee raak. Het zit er helemaal vol mee. Plotseling een harde dreun op de spinner. Roofblei, kan niet missen. Een vis van zo’n 45 centimeter is natuurlijk niet zo heel groot, maar aan het lichte materiaal toch een prima tegenstander. Er volgen er nog twee en vooral de aanbeten zijn spectaculair. Ook een winde/roofblei-hybride komt even aan boord.
 

Roofblei op de spinner.
 

Hybride.
 
De uren vliegen voorbij. De baarzen blijven de hele dag volop ons kunstaas aanvallen. Zoveel als vandaag hebben we er nog nooit aan boord gehad. Ook nu nog steeds dubbelvangsten. Het zonnetje schijnt al de hele dag uitbundig, heerlijk die warme stralen op je gezicht. Met een voldaan gevoel varen we rustig terug naar de trailerhelling.


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -