Rivier in het Vizier 237



Rivier in het vizier 237

Door Yvo Bindels

24 september 2011 (vervolg van nr 236) - Gelukkig hebben we ook de lichte hengeltjes aan boord. In mijn geval de Godfather 2 parabolic. 6-Ponds gevlochten lijn en een ragfijn stalen onderlijntje van 9 pond met in de speld een klein rood mister twister-shadje van 5 centimeter op een kleine jigkop.

Met deze combinatie is het heerlijk om vanuit de geankerde boot werpend op baars te vissen. De hengel lijkt misschien kort, maar echt ver van de boot vissen doe ik ook niet. Een korte hengel werkt gevoeliger voor de beetregistratie en het bodemcontact. Iets wat bij dit lichte jigkopje wel noodzakelijk is. Ook het drillen van een vis is op dit stokje een genot! De buitenboordmotor mag uit en het is heerlijk rustig op het water.

De techniek is simpel. Inwerpen, laten afzakken en het shadje met halen van driekwart meter binnen vissen. Tussen de halen door het shadje aan gestrekte lijn laten afdwarrelen. De baarzen worden er helemaal wild van. We vangen vis na vis in een razendsnel tempo. Er komt echt geen einde aan de school.


Henk geniet van met volle teugen van de gretige baarzen.

We hoeven de shadjes eigenlijk nog maar af te laten zakken recht onder de boot. Gelijk raak! Wel het ankertouw altijd in de gaten houden. Vele baarzen verder nadert langzaam het einde van de visdag en willen we nog wel wat anders. We besluiten een stukje te backtrollen alvorens terug naar het park te varen. Daarbij komen we nog twee snoekbaarzen tegen op zeven meter diepte. Wederom op felgekleurde shads.


Felgekleurde shads blijken in trek.

In de luxe vakantievilla ontbreekt het nergens aan. In de late avond maken we nog wat montages klaar voor de volgende dag. Grote shads om te backtrollen op snoek, maar ook dropshotmontages bestemd op baars. De volgende morgen is het al een poosje licht als we richting Volkerak varen. Het is wederom een zomerse dag, maar de tekenen van de herfst zijn onmiskenbaar. Afstervende waterplanten, kleurende bladeren, stille vogels en veel spinnen.


Opnieuw een zomerse herfstdag.

Het is net zoals gisteren windstil. We gaan met een gericht plan op pad. De stukken met veel structuur secuur afvissen met grote shads. We concentreren ons op dieptes tussen de 6 en 11 meter diepte. Voordat we starten met vissen vaar ik even wat sneller over deze stukken om een beeld te krijgen hoe de taluds lopen.

Er zijn eigenlijk drie flinke uitlopers waarlangs het talud erg steil is. Bij het backtrollen is het de kunst om de boot een tijdje op gelijke diepte te houden en de shads daarbij vlak boven de bodem te laten zwemmen, zonder onnodige sprongen en zonder al te veel bodemcontact. De wendbare Tomasco boot maakt het mogelijk zelfs de meest scherpe bochten te maken om het talud te kunnen volgen.

Na een uurtje krijg ik op 10 meter diepte een enorme dreun op de grote firetiger Wobshad, hangen! Een mooi gekleurde snoek is even de pineut. Is finaal over de shad heen geschoven en voorzichtigheidshalve knippen we eerst de extra dreg stuk. Daarna valt de shad er zo uit, een paar kleerscheuren rijker.

Nogmaals over de stek. Nu is het Henk die zijn hengel krom slaat. Een fraaie tachtiger snoek is de dader en wordt na een plaatje vliegensvlug teruggezet. We zijn amper onderweg of Henk heeft het opnieuw aan de stok met een snoek. Dat gaat goed zo! De snoek maakt aanstalten om te gaan springen. Iets wat met de zware loodkoppen van 60 en 80 gram altijd de momenten van het verspelen van de vis kan betekenen. Henk pareert dit door de hengel laag te houden en de druk iets te minderen, maar zonder dat de spanning eraf valt.

De snoek is geslepen en bewaart zijn krachten totdat deze in het oppervlak ligt. Henk is op zijn hoede en even later kan ik de vis voor hem landen. Het wordt drukker op het water. Iedereen geniet van dit zonnige weekend. De zon staat hoog aan de hemel. Normaal de slechtste periode van de dag maar bij ons is het opnieuw raak. Sommige dingen zijn niet verklaren.


Backtrollend vier snoeken op het heetst van de dag.

Opnieuw een fraaie snoek van hetzelfde talud. We maken nog enkele driften over dezelfde stekken, maar de snoeken trappen er nu niet meer in. We besluiten de laatste visuurtjes vol te maken op de stek waar we gisteren vele baarzen vingen. We hebben ze al snel gevonden. Mooie gelegenheid nieuwe aasjes te proberen en om te dropshotten.

Middels deze techniek is Henk niet bij te houden. We vermaken ons opperbest en genieten van de visserij en het zonnetje. Lekker geconcentreerd, maar tegelijk ontspannen vissen. Terug richting park gaat het gas er even op. De wind zorgt voor een lekkere verkoeling.


De trailerhelling ligt op nog geen tweehonderd meter afstand van de vakantievilla.

Nadat we alle spullen hebben uitgeladen bij de vakantievilla, is het nog amper tweehonderd meter varen naar de trailerhelling. Het zit er helaas weer op.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -