Rivier in het Vizier 228

.


Rivier in het vizier 228

Door Yvo Bindels

13 juli 2011 - De weersomslag is enorm. Een uur geleden nog zon en 25 graden, nu valt de regen met bakken uit de hemel. Er is onweer en wateroverlast voorspeld voor grote delen van het land. Gaat dat onze plannen dwarsbomen?

Egon vroeg of ik zin had om vanavond vanaf de kant en eventueel wadend te vissen op een prachtig stuk rivier. Met poppers kon hij gisteren al een stel gretige baarzen verschalken. Spektakel in het oppervlak. Op de stromende gedeeltes is er ook nog eens kans op roofblei, winde en kopvoorn. Typische zomervisserij, hoewel het buiten nu even meer op herfst lijkt.


Doosje kunstaas voor baars.

Volgens de buienradar komt er gauw een einde aan de bui en blijft het erna mogelijk enkele uurtjes droog. Het grote regengebied schampt Limburg. Rond half zeven karren we een verlaten veldweggetje in. Het zonnetje prikt af en toe weer tussen de wolken door. Een fazantenhaan verstopt zich in het hoge gras van de berm. Vaak hebben ze een hele harem bij zich, maar deze is toch echt single.


Deze kaardenbol kijkt uit over het grindgat.

Een buizerd vliegt op en zweeft naar een weiland verderop. In de verte zien we dat op het grindgat nog enkele zeilbootjes profiteren van de wind. Dicht bij de rivier stappen we uit. De oever is voorzien van een dikke laag plantenpracht. Groen, paars en geel zijn de kleuren die overheersen. Niet echt eenvoudig doordringbaar. De meeste stengels zijn langer dan ikzelf en de brandnetels staan zowat tot aan m’n oksels.


Groen, geel en paars overheersen langs de oever.

Egon weet precies waar we moeten zijn. Voorzichtige kleine stappen in de berm naar beneden. Slechts een hengeltje, rugzak en een heuptasje met daarin de onthaaktang en een doosje klein kunstaas. Achter het groene gordijn komt de rivier in ons vizier. Het is duidelijk te zien dat de oeverzone bevolkt is! Strepen die door het water trekken duiden op grotere vis, brasems zo te zien.

Dicht onder de oever klinkt er gespetter. Heel even zie ik de ronde rugvin van een zeelt in het oppervlak. Nog aan het paaien? Vrijwel meteen worden onze poppers aangevallen en hebben we beiden een baars te pakken. Leuke visserij! Bijna elke inworp is raak, de gehaakte vis wordt dikwijls door zijn soortgenoten gevolgd. Gaaf om te zien hoe ze op de poppers knallen. Ook spinners maatje 2 zijn in trek. We vermaken ons opperbest.


Zelfs de kleintjes zijn brutaal genoeg om de poppers te grijpen.



Dit duo moest en zou die aruku hebben!

Ik probeer de aanvallen van de baarzen te fotograferen. Het water bolt namelijk steeds ietwat op als ze van achteren de aanval inzetten. Zou dat op een foto te zien zijn? Als de beet na twee uurtjes dan toch wegvalt, zoeken we een sneller stromend stuk rivier op. Ook hier leveren de poppers en de spinners weer vis na vis op. De teller loopt al richting vijftig stuks. Echte joekels zijn er nog niet bij, maar bij zoveel actie mogen we niet klagen.


De aanval wordt ingezet.



Mis…



Meteen weer een nieuwe aanval.



Hangen!

Als ik een wat grotere spinner inzet met een klein streamertje daarachter krijg ik vlak voor m’n voeten een harde aanbeet. Ik kan de vis niet meteen thuisbrengen, voelt in elk geval een stukje zwaarder dan de baarzen. Het blijkt een mooie donkergekleurde snoekbaars te zijn. Het fotoapparaat zit nog in de rugzak die een eindje verderop staat. Egon schiet snel een plaatje met zijn mobieltje.


Aangename verrassing op de spinner met streamertje.

Er komt een dreigende lucht onze kant op. De wind wakkert aan. Nog even en het zit er op. We zien een bever de rivier oversteken. Houdt er een stevig tempo in. Ik blijf het een indrukwekkende verschijning vinden. Tijdens de laatste worpen meldt zich nog een leuke bijvangst, een kopvoorn. Als de eerste dikke druppels beginnen te vallen, houden we het voor gezien. Klauteren terug de steile berm op.


Deze kopvoorn is een wolf in schaapskleren.

Lomp hoor dat waadpak. Bij mij gaat het dan ook mis als ik bijna boven ben. Met een kleine smak beland ik weer op de kiezels van de begane grond. Gelukkig liet ik m’n hengel in een reflex los om te voorkomen dat deze driedelig werd. Eenmaal in de auto begint het te kletteren. Prima timing vanavond!

Het afbouwen van de Tomasco Pikefighterboot schiet ondertussen goed. Zit voor het grootste gedeelte al in speciale vloerbedekking en is deze week van buiten gespoten. De volgende keer meer daarover … 


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -