Rivier in het Vizier 227


Rivier in het vizier 227

Door Yvo Bindels

28 juni 2011 - De mussen vallen van het dak. Zes-en-dertig graden in Limburg. Er is echter ook noodweer voorspeld. Omdat ik vanavond met Sando op pad zou gaan hou ik de weersites goed in de gaten. Langs de kustprovincies knalt het nu al. Onweer, windstoten en wateroverlast. Later is de rest van het land aan de beurt.

Met een beetje geluk kunnen we de dans net ontspringen, we zitten precies op de scheidslijn van het slechte weer. We besluiten het erop te wagen, als het te gek gaat worden, zijn we ook zo weer weg. Ik vul de koelbox met flesjes water, brood, pilsje en twee doosjes dauwpieren. Bij deze buitentemperatuur worden de Canadese kronkelaars anders niet oud.

Om te voorkomen dat we op jonge meerkoeten gaan lijken, neem ik ook zonnebrand factor 20 mee. We mogen de boot van Egon lenen. Rond half zes dobberen we op het water. We varen de rivier op. Het is er lekker rustig. De watertemperatuur in het oppervlak is maarliefst 25 graden. We besluiten ons vizier op baars te richten, die kunnen vrij goed tegen de hitte.


Factor 20 moet voorkomen dat we op deze jonge meerkoetjes gaan lijken.

Bij een damwand zien we een visje herhaaldelijk uit het water springen. Ja, er is een baars op jacht. Als we de plek dichter naderen zien we een grote school visbroed voorbij schuiven. Ja, hier zitten we goed. Ons vermoeden wordt tijdens de eerste inzet bevestigd. Beiden een kromme hengel, ik een twintiger, Sando een mooie dertiger baars. Aan het lichte godfather 2 parabolic hengeltje prima sport.


Bij de eerste inzet al succes.

Ook de tweede en derde inzet dubbel succes. De kleine plugjes worden verruild voor de dropshotmontage. Het anker van Egon komt hier prima van pas. Zeven grams loodje en gamakatsu wormhaak 39 maatje 3. Kleine vorkshadjes van 4 tot 7 cm vallen in de smaak, maar de dauwpieren doen het nog beter. De teller loopt rap op. We vangen mooie baarzen en vermaken ons prima. Wel naderen er donkere wolken.

In de verte zien we de dikke druppels al op het water plonzen. Ze komen rap dichterbij. We schuilen onder een overhangende boom. Sando bekijkt de buienradar op z’n mobiel. Een rode stip, maar in een half uurtje voorbij. Mooi moment voor een hapje en drankje. Ook mooi om de stek eventjes met rust te laten. De temperatuur keldert onder de bui.

Aan de achterkant van de bui vormen zich vreemde wolken. De hemel is bezaaid met een soort van hangende builen (Mammatus wolken blijkt later thuis op de pc). Dit fenomeen heb ik nog niet eerder gezien. Als de lucht weer een beetje lijkt op te klaren proberen we een ander stek. Speuren met plugjes naar baarzen, maar we kunnen ze niet vinden. Terug naar de hotspot van eerder. Meteen zetten de baarzen de aanval in. Af en toe prachtige exemplaren.


Deze ging 100% voor het bolle plugje met rammeltje.

De wind wakkert aan. Een nieuwe depressie nadert. De lucht kleurt steeds donkerder. Regelmatig klinkt er geroffel van warme en koude lucht die elkaar ontmoeten. We vertrouwen het niet meer. Als het ook nog eens begint met flitsen, weten we het zeker. Traileren! Na drie uurtjes vissen eindigt de avond iets vroeger dan gewenst. We zijn er wel lekker even uit geweest.
 

Hangende buien in de lucht.

Vanwege het afbouwen van de Pikefighter boot en de naderende gezinsvakantie van drie weken in augustus, zullen mijn updates op deze site tot eind augustus spaarzaam zijn.


Op
www.tomasco.nl vind je informatie over het afbouwen van een Pikefighterboot.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -