Rivier in het Vizier 207


Rivier in het Vizier 207

Door Yvo Bindels

12 december 2010
Geheel tegen m’n zin heb ik de visdag met Egon moeten afzeggen. Een hardnekkige griep heeft me te pakken. Zwetende nachten met koorts, dichtzittende holtes en natte zakdoeken in het vizier. Geen visavontuur dus.

In deze aflevering kijk ik even terug op het jaar 2010. Een succesvol jaar met mooie herinneringen, zowel op privé- als hengelsportgebeid, maar ook op het werk. Heerlijke visdagen rijk aan bijzondere momenten en natuurbeleving. Dikwijls met mooie grote vissen, maar ook met enkele blanks. Dat onvoorspelbare houdt het spannend.

Januari en februari waren twee maanden waarin we het vooral tegen de elementen moesten opnemen, want wat was het soms koud! Tijdens de verticaalsessies met Lambert en Egon werden steeds mooie vissen gevangen, maar ook met Sando op de rivier vingen we enkele fraaie rovers. Onze boot diende daarbij soms zelfs een laagje ijs te trotseren om de rivier te bereiken.

 
Op de rivier zijn ook hartje winter knappe snoekbaarzen te vangen!

Maart begon uiterst spectaculair met de grote moddervette meervallen, wat een geweld was dat! De week erop volgde een onverwachte keiharde blank, maar dit was letterlijk de stilte voor de storm. Eind maart waren de rovers namelijk zeer agressief! Felle aanbeten van donkergekleurde snoekbaarzen, kogelronde baarzen en enkele snoeken waaronder een doorspekte meterdame, vulden de laatste dagen van het seizoen.


Een onvergetelijke visdag!

 
Ook Egon deed een bijzondere vangst.

Sando’s Screaming devil viel in de smaak de laatste seizoensdagen.

April en mei zijn de maanden van het gesloten seizoen. Een pas op de plaats? Nou, niet echt! In April maakte ik samen met barbeelspecialist Rik jacht op de gestroomlijnde torpedo’s van het stromende water.

 
Close-up van een gestroomlijnde torpedo.

Eind mei viste ik met Henk in Zweden. Prachtige natuur, mooi huisje en een vismaat met een enorme schat aan ervaring! Bij een bosmeer was het zelfs zo stil dat je er werkelijk alleen vogels hoorde en het gerammel van ons kunstaas. Heel bijzonder! Het water was er nog koud en we moesten goed zoeken.

Maar uiteindelijk kwamen er vele prachtvissen aan boord. Met name door te backtrollen op diep water met grote shads op zware loodkoppen. Niet alleen snoek, maar ook snoekbaars! Henk heeft een extra zintuig om te weten waar hij de vis moet zoeken, kan niet anders.


Een prachtige tijd met Henk in Zweden.

De Nederlandse zomer begon vrij warm. De visserij was heel divers. Heerlijk lange zomeravonden. Ook kwam er weer een meerval aan boord. De visserij op baars vulde de nodige dagdelen tijdens de warmste dagen. Verder was er het WK voetbal en drie weken gezinsvakantie.


‘Korte-mouwen-weer’ in juli. Hier zoeken Johan en Lucien hun stekken op.


Typische zomervisserij tijdens de heetste dagen.

In september visten Wiel, Hans en ik samen enkele dagen in het noorden van het land. Het werd ook dit jaar weer een regelrecht succes. Super sfeer, heerlijk weer en vangsten om de vingers bij af te likken! Vooral grote snoek was ruimschoots aanwezig, waaronder een prachtvis van 117cm voor Hans, maar ook kasten van snoekbaarzen en zelfs een tachtiger roofblei, wat werden we verwend!

De weken na dit avontuur kwam er bijna elke vistrip wel een metersnoek aan boord. Vooral grote jerkbaits en forse shads op lichte loodkoppen boven de afstervende planten gevist, scoorden bovengemiddeld.

 
Prachtvis voor de goedlachse Hans.

De dagen worden nu rap korter. Tijd om te genieten van de mooie nazomerdagen! Zo viste ik met Han zelfs twee dagen achtereen waarbij het op het bootje overnachtten. Er kwam weer een grote, beresterke riviersnoek aan boord, maar ook de baarzen werkten goed mee.


Genieten van de nazomerdagen!

In oktober werd Sando de trotse vader van een gezonde dochter. Vanzelfsprekend lagen zijn interesses een hele tijd niet bij het roofvissen. Op de rivier vraten de baarzen zich ondertussen helemaal vol. Vooral het dropshotten leverde vele vissen op, waarbij dauwpieren geweldig scoorden! Maar ook nu bleven de grote snoeken in ons kunstaas geïnteresseerd. Collega Steven ving z’n eerste metersnoek ooit, en wat voor één!

 
Steven in z’n nopjes!

Eind oktober viste ik op de Waal. Een prachtige rivier met felle rovers, bezorgde Egon, Lambert en mij een mooie middag, al maakte de striemende regen het behoorlijk koud! Sando, Lambert, Egon en Han verrasten mij na het schrijven van m’n 200ste verhaal en zetten me namens TF letterlijk in de bloemen. Met Johan sloot ik deze maand af op een moeilijk water. Het was zoeken en zoeken, maar we wisten toch drie soorten te strikken.


Mooie snoekbaars voor Johan.

November begon meteen met een memorabele dag. Na drie maanden niet gevist te hebben, viel Sando regelrecht met de neus in de boter! Heerlijk weertje en 127 vissen van 5 soorten.


Memorable dag in november.

Lambert en ik kregen een dag met 50mm regen voor onze kiezen. De rivier stroomde eindelijk weer, en hoe! Het leverde zelfs een echte ravage op met veel waterschade. Lambert wist die dag een bijzonder fraai gekleurde meerval te vangen, maar de snoekbaarzen lieten zich niet zien. De week erna konden we wel mooie snoekbaarzen strikken op de rivier op middelgrote shads. Het water zakte echter snel en samen met Johan wist ik amper een week later geen enkele rover aan boord te krijgen.


Prachtig gekleurde meerval voor Lambert.


Mooie snoekbaarzen na het hoge water.

Begin december hoorde ik opeens niemand meer over klimaatsveranderingen en het opwarmen der aarde. Sneeuw, vorst, spekgladde wegen, files, bevroren viswateren en de griep. Ik kan me wel wat anders voorstellen, maar niemand ontkomt aan af en toe een rustmoment. Vol nieuwe energie zal ik na de feestdagen en jaarwisseling deze rubriek weer vullen met hopelijk spannende visavonturen.

Ik wens jullie allen gezellige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe!!


 …. en een goede vangst!!!!

 

ANDEREN LAZEN OOK