Rivier in het Vizier 202


Rivier in het Vizier 202 

Door Yvo Bindels

1 november 2010
Het is inmiddels bijna drie maanden geleden dat Sando en ik samen gevist hebben. Vandaag kunnen we weer eens met z’n tweeën op pad. We hebben er zin in en arriveren al in de schemering aan de trailerhelling. Het is 10 graden, windstil en vooral erg mistig.

De oriëntatie valt nog niet zo mee in de dichte mist. Vol gas varen zit er ook niet in. We volgen de contouren van de oever. Met een fluisterend vaartje van de elektromotor kunnen we uiteindelijk geniepig een stek benaderen waar we normaal niet zo welkom zijn! Als we geen harde geluiden maken, worden we zeker niet opgemerkt. Met kleine plugjes vinden we al snel een school baarzen.

Sando schakelt over op kleine 5cm shadjes. Hij is het duidelijk nog niet verleerd en vangt enkele twintigers. Bij mij gaat het wat trager, vooral omdat ik met plugjes en rammelaartjes werp. Als ik overschakel naar dauwpieren op de dropshot ben ik juist degene die beet na beet krijgt, maar wel vooral kleintjes. Op een combinatie van shadje en dauwpier vang ik een dikke blankvoorn. Valt van de haak en spartelt de boot in. Geen foto dus en snel terug met de vis.


Deze cocktail met superactie levert zelfs een dikke blankvoorn op.

Sando blijft maar vangen en houdt de aantallen op zijn tellertje bij. Ik grijp ook terug naar een shadje op 5 grams jigkopje. Bij elke worp krijgen we wel een beet. Heerlijk vissen zo met licht materiaal en het formaat neemt ook nog eens toe. We drijven boven een school dertigers en het is zakken en hangen. Dan krijg ik een harde dreun, maar mis. Erna meteen weer en nu is het raak. De eerste veertiger mag aan boord, meteen erna nog eentje. Wat een feest! De mist lost langzaam op en de teller staat al op ruim vijftig vissen. Tijd voor wat anders, maar eerst koffie!


Baarzen zijn gewoon prachtige vissen.

Met grote shads op zware loodkoppen speuren we de rivierbodem af. De mist is inmiddels grotendeels weg, dus we kunnen ons ook in de vaargeul begeven. Vismaat Hans is ook op het water en heeft problemen met zijn motor die niet lekker loopt. We kijken of we hem kunnen helpen, maar kunnen geen helaas geen oplossing bieden.

Bij de ingang van een rivierput besluiten we om te verticalen. Maar eerst werp ik de grote Wob-shad naar even richting rivierkop. Bam, meteen een mooie aanbeet bij de eerste worp! Geen grote, maar wel een mooie snoek doet aardig zijn best te ontsnappen. Tevergeefs. Het verticalen levert verder niks op en we besluiten middens over een plas te backtrollen met grote shads. We maken aardig wat meters kriskras over het water, maar aanbeten blijven uit.


Deze bewaakte de ingang van een rivierputje.

Midden op het water geeft de dieptemeter plotseling maar 1 meter water aan. Kan nooit. Rommel onder de boot? Nee, het is vis. Veel vis. We blijven even stil liggen. Een gigantische zwerm voorns gaat zichtbaar onder de Princecraft door. Stuk voor stuk bonusvissen waar witvissers van watertanden! We kijken onze ogen uit, prachtig! Ze trekken zich niks aan van onze boot. Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Al snel zweeft een kronkelende dauwpier op de dropshotmontage zonder lood midden tussen die kolossale roodogen.


Een grote zwerm dikke voorns.

Misschien een beetje gemeen, maar ik wil graag weten hoe groot ze zijn. Sommige lijken tot echt rond de veertig centimeter te zijn! Ik heb de vissen echter zwaar onderschat. Ze hebben wel wat interesse in de worm, maar remmen op het laatste moment steeds af. Ze zien gewoon de lijn en haak! Mijn broodje kaas biedt misschien kansen? Ja, aan de dikke vlok wordt wel geplukt, weliswaar voorzichtig. Maar net te voorzichtig om de haak te kunnen zetten. Wat een sluwe beesten zeg!

“Hangen”, zegt Sando! Met een spinnertje heeft hij er eentje weten te verschalken. Hey, het is een roofbleitje. Centimeter of veertig groot. Zijn tweede worp is opnieuw raak! Ik verruil mijn dropshotgeklungel ook in voor een spinner en we weten niet wat we meemaken! Roofblei na roofblei beukt er op onze lichte hengeltjes. Ze zitten blijkbaar tussen die dikke voorns in.


Diverse roofbleidoubles vandaag!

Doordat het windstil is en de voorns af en toe kringen veroorzaken in het oppervlak kunnen we de school mooi volgen. Die roofbleien willen wel, wat een sport! De 3 grams mepps spinnertjes maat 1 worden gegrepen alsof het hun laatste maal is. Ook roofbleitjes van 25cm zitten ertussen. Het maximum ligt bij zo’n 45cm. Ook vangen we af en toe een winde. We vermaken ons prima en kunnen nauwelijks geloven hoe veel we er vangen. Waar hebben die beesten heel de zomer dan gezeten?

Sando houdt even in. Hij laat me het tellertje zien dat inmiddels op 99 staat. “Jij mag de honderdste vangen.” “Nou, vooruit dan.” Ook op plugjes zoals de long cast minnow kunnen we diverse vissen vangen. Ook de Asp spinner leverde hartstochtelijke aanbeten op. We vangen maarliefst 36 roofbleitjes tussen de voorns. Dan vinden we het best. Met een grote shad wapper ik dwars door de school voorns heen. Hier moet toch ook ergens snoek liggen? Vast wel, maar niet geïnteresseerd in ons aas.


Ook plugjes worden hard gepakt.

Met kleine shadjes gaan we dieper vissen en meteen zijn de baarzen er weer. Ook nu weer knappe dertigers en een enkele veertiger ertussen. Het kan niet op vandaag, vijf soorten en heel veel vis. We besluiten het laatste half uur terug richting helling op snoekbaars te slepen, want die ontbreekt nog in het rijtje. De snoekbaars op de rivier blijkt echter opnieuw de grote afwezige. Maar daar gaat verandering in komen de komende weken. Ben ik van overtuigd.


Enkele beste baarzen erbij.

ANDEREN LAZEN OOK