Rivier in het Vizier 189

                                   

Rivier in het Vizier 189

Door Yvo Bindels

8 juli 2010
Weer een warme dag met temperaturen boven de dertig graden. Sando en ik hebben afgesproken om na het werk ontspannen op baars te gaan vissen op de rivier. Lichte hengeltjes, wat doosjes klein kunstaas en een goed gevulde koelbox gaan mee.

Zonnebril, korte broek, t-shirt en blote voeten. Meer zomer wordt het niet in de Princecraft. Lang hoeven we niet te zoeken. Met kleine plugjes hebben we binnen enkele minuten al een schooltje baars opgezocht en vangen enkele vissen die tussen de 20cm en 35cm groot zijn. Op de ultralichte stokjes prima sport. Het lijkt supersimpel. Is het ook, maar toch moet het totaalplaatje kloppen wil je echt goed vangen.


Zomer in het land!

De zes ponds hoofdlijn brengt zelfs kleine plugjes, zoals de dieplopende Hornetjes en Butchers tot de 4 mtr diepte waarop we vissen. Vissen we te ver boven de bodem volgt er simpelweg geen enkele aanbeet. We gebruiken een soepel 9 ponds staaldraadje om de snoek tegen zichzelf te beschermen. De lichte godfather 2 Parabolic verraadt precies wat het plugje onder water allemaal meemaakt.

Snelgeviste pluggen hebben duidelijk de voorkeur op dit moment. Shadjes worden helaas totaal genegeerd. We amuseren ons kostelijk, maar het is wel snikheet. Genoeg drinken is belangrijk met dit weer. De voorraad frisdrank wordt in rap tempo minder. Als de aanbeten in frequentie afnemen, besluiten we de stek met rust te laten. We komen er het laatste uurtje wel terug. De frisse wind tijdens het verkassen voelt heerlijk.


Leuke sport op licht materiaal

De nieuwe stek is een lange strekdam. Ook hier vangen we al snel de nodige baarzen, maar ze zijn duidelijk een categorie kleiner. Plotseling wordt mijn hengel echter bruut kromgetrokken en mag ik het gevecht aangaan met een onbekende tegenstander. Grote snoekbaars misschien? Plotseling valt de spanning weg en voel ik de trillingen van het plugje weer. Jammer! Een fuut passeert met een kleintje op de rug. Altijd een grappig gezicht die zwart-wit streepte kopjes.

Aangezien we vlak voor 20.00u bijna door onze voorraad frisdrank heen zijn, zoeken we nog snel een nabij gelegen tankstation op, voordat dit de deuren sluit. Ik zet Sando af bij enkele grote keien. Hij hoeft enkel nog de berm op te lopen om het tankstation naar binnen te kunnen stappen. Even later komt hij met twee liter bronwater terug. Kunnen we weer vooruit.


Deze jongen krijgen een lift

Voor de afwisseling besluiten we te verticalen rondom enkele brugpijlers. Backtrollend is de boot perfect in een rondje om de peilers te sturen. Helaas levert het geen enkele aanbeet op. Dan maar weer gericht de baarzen belagen. Wij stuiten direct weer op een school baars. Mooie exemplaren dit keer! Het lijkt soms wel of de schooltjes op lengte samengesteld zijn. Een mooie baars doet m’n hengeltje diep buigen. Een veertiger mag even de boot van binnen bekijken. Ook Sando weet een mooi exemplaar te verschalken.

Daarna volgen nu zelfs enkele doubles. Een klein snoekbaarsje zorgt even voor leuke afwisseling. Er zit veel vis op de stek en we proberen het eventjes met shadjes. Vreemd genoeg worden de rubbercreaties weer volledig genegeerd. Met de Butchertjes is het echter direct weer raak. Ze zitten wel strak tegen de bodem, maar kunnen niet van de plugjes afblijven.


Volop actie!

Met een Aruku-shad probeer ik werpend een mooi exemplaar te vangen. Na enkele worpen volgt plotseling een enorme baars het kleine rammelaartje tot naast de boot. Het is een grote oude vis van over de 45cm. Hij blijft dicht het rammelaartje dat ik op en neer laat dansen. Spannend! Kom op, pak hem dan! Als ik het rammelaartje een vluchtpoging laat ondernemen draait de baars echter weg en verdwijnt in het diepe.

Als de schemering intreedt, nemen de aanbeten af en vinden ook wij het wel mooi geweest. We kunnen nog mooi met daglicht de boot opruimen en traileren. Met 39 gevangen vissen op deze avond zijn we dik tevreden. Zodra het water weer wat koeler wordt, zullen we ons vizier ook weer op de grotere rivierrovers richten.

 

ANDEREN LAZEN OOK