Rivier in het Vizier 156

Rivier in het vizier 156

Door Yvo Bindels

2 oktober 2009
Dit weekend is het weer tijd voor het jaarlijks terugkerend evenement dat we vier jaar geleden tot Totalfishing Limburg dag hebben benoemd. Han heeft de voorbereiding voor z’n rekening genomen en overnachting zal in de mooie boomgaard van zijn vader geschieden.

Sando en ik hebben een vat bier in de bus liggen. In Egon’s grote bus wordt het buffet vervoerd. Lambert rijdt tussen ons in. We hebben alle drie onze boten mee. Na het parkeren tussen de fruitbomen meteen maar het buffet aansluiten zodat het bier kan koelen. Ook Han, Bard, Volkmar, Johan overnachten er vandaag al. Bjorn, Freek, Piet en Piet zullen we morgenvroeg aan de trailerhelling treffen.

Na een gezellige avond aan het kampvuur zoeken de eersten hun slaapzak op. Niki, de vriendin van Sando heeft als tip meegegeven dat hij stopt met snurken als zij hem over z’n rug wrijft. Ik laat hem echter liever snurken…! Na een voor sommigen wel erg korte nacht staan we te popelen om te beginnen. Het traileren verloopt gladjes en even later dobberen er zes boten met twaalf fanatieke vissers op de plas.


Egon en Sando zijn er klaar voor in deze enorm stabiele boot

Ik heb Volkmar Strikkers te gast. Onderweg naar de rivier ken ik een echte baarsstek. Ik vraag of we even met kleine plugjes aan de gang zullen gaan. Volkmar vindt dat prima en het blijkt dat we meteen een schooltje opgespoord hebben. We houden er even goed huis en baars na baars belandt in de boot. Ikzelf mag een prachtig oude vis van 45cm aantekenen. Ook de Ultra light hengel van m’n maat buigt diep voor een echte veertiger.


Knappe baars voor Volkmar

Na deze mooie start zoeken we de rivier op. Daar bestoken we het oevertalud op zoek naar snoek. De boot op de juiste plek houden vergt bij deze enorme wind heel wat concentratie. We maken behoorlijk wat meters, maar weten geen groene dame te versieren. De afgesproken pauzetijd komt rap dichterbij en we zoeken weer de plas op. Daar vangen we nog enkele baarzen. Werpend in een haventje is het Volkmar die aanslaat. Het hengeltje buigt diep door.

Na enkele seconden blijkt dat er iets niet klopt. Het logge gewicht was afkomstig van een met modder gevulde putsemmer die het taludje af rolde. Jammer, maar best wel hilarisch. Na de pauze stapt Han aan boord. Zal voor hem wel raar zijn, te gast in de boot waarin hijzelf enkele jaren gevist heeft. Na het vangen van enkele baarsjes besluiten we de resterende tijd te vissen op groot wild. Han met een magnum Toad en ik met enorme twister van 40cm.


Dit kan lang niet iedereen!

Oogkleppen op en kriskras over de diepe plas slepen. Vlak voor de afgesproken eindtijd wordt er bruut aan de twister getrokken. Ik sla aan en voelt zware tegenstand. Helaas schiet de vis na enkele seconden los. Balen! Niet veel later komen alle boten bijeen aan de helling en wordt er getrailerd. De vis heeft het ’s middags bij iedereen massaal laten afweten. Sommige vissers hadden het vizier op snoek gericht en op heel de dag zelfs geen enkele aanbeet gehad.

Twee uur later zitten we gezamenlijk aan de chinees. Hoewel we natuurlijk geen wedstrijd gevist hebben en gezelligheid boven de prestatie ging, hebben Fishinn en Totalfishing een prijsje meegegeven. Johan Caneel is degene die de meeste vissen had weten te scoren van drie soorten. Als we ’s avonds aan het vuur zitten sluit Henk Simonsz nog even aan die op doortocht is. Moe en voldaan zoeken we na heel wat visserslatijn de slaapzakken weer op.

’s Morgens bakt Han voor iedereen spek met ei. Na het stevige ontbijt krijgen we van Piet Driessen een rondleiding op de biologische school waar hij werkt. Reptielen, amfibieën, vogels, zoogdieren en vissen, ze zijn er allemaal. Het is wel duidelijk dat Piet veel plezier heeft in z’n werk. Elke dag naar je hobby gaan is toch een zegen. Dan zit het weekend er helaas weer op. Na het schudden van de handen waaien we weer uit verspreid door het land.

Tot slot een klein fotoverslag van een gezellig weekend:


Deze jonge pad vond mijn lens maar niks.


Genoeg parkeerplek in de boomgaard, zelfs voor de xxl-combinatie van Lambert…


…die ook het formaat baars wist te vinden dat daar bij past.


Sando sloeg toe met zijn altijd vangende screaming devil.


Een puntgave snoekbaars voor Johan….,


.... die van geen ophouden wist en ook snoek en baars wist te vangen


Prachtige kop heeft deze oude ervaren baars


’s Avonds gezellig om het vuur


Han zorgde voor een stevig ontbijt.


Piet vertelde met veel enthousiasme over de beesten op zijn werk


Natuurlijk wilden we ook even de koningspython vasthouden


Volgend jaar weer van de partij


Volkmar wist op de terugreis dit monster te verschalken. (lees zijn verslag op www.poldersnoeken.nl)

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -