Review Fox Horizon SFD

klik om naar de website te gaanReview Fox Horizon SFD hengels     

Door: Quentyn Taylor

Het afgelopen jaar kwam ik tot de conclusie dat de hengels waar ik mee viste niet helemaal meer voldeden aan mijn wensen. Het waren prima hengels, maar de 2¾ lbs curve met middel/topactie voldeed niet op de stekken waar ik veel viste.

Ik beschik over lichtere struinhengels en besloot dat een set Fox hengels het beste bij mijn Stratos afstandsmolens zou passen. Ik had het voordeel van een ‘try before you buy’ tijdens een sessie met een vriend eerder dit jaar, en was zeer onder de indruk van zijn Fox Horizon SFD hengels. Gewapend met deze kennis kocht ik drie van deze hengels via een webshop.

Toen ze met de post arriveerden voelde het als kerstmis en kon ik niet wachten om ermee te vissen, dus haastte me naar de Bosbaan voor een korte sessie in augustus. Ik was blij verrast. Omdat ik hier graag op grote afstand vis gebruik ik vrij grote PVA zakjes of sticks. Dit is waar mijn vorige hengels tekort schoten omdat ze de ruggengraat misten om een lood van 90 gram in een PVA zakje flink weg te zetten.

In tegenstelling tot de Fox hengels, ze comprimeren erg mooi en laten alle kracht weer precies op het juiste moment vrij. Sommige worpen zijn 80-90 meter ver wat met een PVA zakje een lastige worp kan zijn. Natuurlijk kunnen de meesten een lood + rig ruim over de 100 meter werpen, maar het toevoegen van een PVA zakje onderscheidt hier de mannen van de jongens.

Omdat ik wat krachtiger hengels wilde koos ik voor de 3 lb testcurve. Ik had nog nooit zulke zware hengels gehad maar nam de gok omdat ik immers al over een lichtere struinset beschikte. Ik was een beetje bang dat de hengels misschien te stijf zouden zijn, pure werpkanonnen maar niet fijn om mee te drillen.

Ik had me onterecht zorgen gemaakt omdat ik die eerste nacht al vijf karpers ving tot net over de 10 kilo en elk gaf goede sport. Het bleken ontzettend fijne drilhengels te zijn. De extra ruggengraat gaf me wel een stuk krachtreserve als een vis noodgedwongen zou moeten worden afgestopt.

De handgrepen zijn een speciale vermelding waard. De reelhouder die er op het eerste gezicht als een gekke verdikking uitziet, past perfect in de palm van je hand en geeft je veel betere grip bij het maken van zeer krachtige worpen. Daarbij komt dat bij het drillen van een vis mijn handen door de hedendaagse superdunne blanks altijd snel moe werden. Het gevoel alsof ik met mijn vuist een dunne pen stevig wilde vastklemmen is met de ergonomische reelhouder definitief voorbij.

Tijdens een recente trip naar Frankrijk werd ik geconfronteerd met een fikse slok water voor mijn stek met geen echte hotspots. Ik besloot dan ook een voerplek te maken op het enige harde stuk bodem dat ik kon vinden. Daarop viste ik twee hengels om met de derde diverse plekken te kunnen uitproberen.

Deze derde hengel leverde flink wat vissen op wat volgens mij goeddeels kwam doordat ik een single hookbait met soms een klein PVA zakje ontzettend ver wist te presenteren. De kracht van de hengels bleek echter pas echt toen ik mijn nieuwe PR van ruim 35 pond ving. Deze vis was zo sterk dat het materiaal tot het uiterste werd beproefd.


Een beresterke spiegel van ruim 35 pond gevangen aan een Fox Horizon SFD 3 lb hengel.

Concluderend is deze hengel een kwalitatief zeer goed product tegen een voordelige prijs. Ze hebben me de afgelopen tijd zeker extra vissen opgeleverd en ik ben ervan overtuigd dat ze dat voor jou ook kunnen.

Voor meer informatie, kijk op de website van Fox: www.foxint.com

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -