Review Fox Eclipse dome

klik om naar de website te gaanReview Fox Eclipse dome 

Door: Mark Noorman

Begin 2009 lanceerde Fox haar nieuwe tentenlijn met in eerste instantie drie modellen met elk hun specifieke vorm en eigenschappen. Het moment dat ik de Eclipse zag wist ik dat ik de tent had gevonden die me tijdens de komende Frankrijktrips het nodige comfort zou bezorgen en die verwachting heeft hij meer dan waargemaakt.

Het eerste dat bij deze nieuwe tenten in het oog springt is het nieuwe Ven-Tec doek waarmee ze zijn gefabriceerd: een met fluorcarbon gecoat polyester en daardoor 100% waterdicht, ademend en oersterk. Wat de Eclipse zo uniek maakt is zijn veelzijdigheid.

 

Zo is de voorzijde in drie delen of zelfs in zijn geheel uitritsbaar. Achter het doek is deze voorkant volledig voorzien van eveneens uit drie delen bestaand muggengaas waarmee een open shelter kan worden verkregen en stekende insecten worden geweerd.

Voor echt hete weersomstandigheden kunnen aan de achterzijde twee ventilatiepanelen worden geopend die vanzelfsprekend ook van muggengaas zijn voorzien. Een mooie eigenschap van Ven-Tec is dat het niet gaat krimpen of uitrekken als het warmer of kouder wordt; strak opgezet blijft dus ook de hele sessie strak staan.

Waar vergelijkbare modellen van concurrenten nog wel eens vatbaar willen zijn voor inregenen bij de deur, is de Eclipse van een flinke luifel voorzien om dit sterk te verminderen. Al met al is dit een tent die me het afgelopen jaar in Frankrijk meer comfort heeft gebracht dan andere tenten voorheen deden, van nachtvorst tot zomerhitte, hij voldeed perfect.

Zonder een krimp werd ook de herfststorm doorstaan die schuimkoppen op de golven bracht en onthaakmatten door de lucht deed vliegen; hiervoor hoefde ik de scheerlijnen nog niet eens te gebruiken. Wat dat betreft heeft Fox een tentenlijn neergezet die tot de allerbeste in de markt behoort.

Deze nieuwe tent, die in een 1- en 2-persoons versie verkrijgbaar is, is snel en eenvoudig op te zetten, het grondzeil is met behulp van snelsluitingen in een oogwenk bevestigd en weer verwijderd. Door zijn formaat en robuustheid is het geen lichtgewicht, wie dat wil zoekt beter een ander type shelter.

Wie echter tijdens een lange sessie op barre weersomstandigheden voorbereid wil zijn hoeft niet verder te zoeken, daarvoor is dit een ideaal onderkomen. De Eclipse wordt in een stevige draagtas geleverd waar hij ook na te zijn opgezet weer gemakkelijk en snel in past.

Fox heeft er bewust voor gekozen om tenten als totaalpakket te leveren waar bij andere firma’s vaak nog een los grondzeil, haringen en stokken om de tent op spanning te zetten, moeten worden bijgekocht. Dat alles krijg je dus bij de tent en straalt dezelfde degelijkheid uit als de tent zelf. Wel is voor de echte die-hard, die de hele winter doorvist, voor beide uitvoeringen een extra winterskin te koop.

Voor meer informatie: www.foxint.com.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -