Recensie: Fishing’s Greatest Misadventures

Recensie: Fishing’s Greatest Misadventures   

Door: Mark Noorman

De laatste 15 jaar heb ik mijn vistijd vrijwel 100% besteed aan de karpervisserij. Afgezien van het af en toe doorbladeren van een allround hengelsportmagazine gingen alle boeken en tijdschriften die ik in die tijd aanschafte dan ook over karpervissen.

Noem het oogkleppen, maar als het niet over karper ging was ik niet geïnteresseerd, totdat ik afgelopen voorjaar via internet het boekje ‘Fishing’s Greatest Misadventures’ leerde kennen.

De titel en beschrijving beloofde veel, een bonte verzameling van ’s werelds meest bizarre visverhalen met daarin de universele drijfveren die ons keer op keer naar de waterkant trekken, maar tegelijkertijd gebeurtenissen die iemand ook goed zouden kunnen besluiten nooit meer een hengel ter hand te nemen.

Het zijn 26 waargebeurde en meeslepende verhalen, letterlijk vertaald ‘tegenslagen’, van vissers in hart en nieren, daardoor herkenbaar voor íedere gepassioneerde sportvisser.

Wat me tijdens het lezen onmiddellijk duidelijk werd is dat er, ondanks dat velen zich net als ik specialiseren in één tak van de hengelsport, generieke kenmerken zijn die ons allemaal verbinden. Rijden we in een auto langs het water dan werpen we dwangmatig een blik naar buiten. Lopen we langs een aquarium of vijver dan zijn we 100% afgeleid en horen of zien we even helemaal niets anders meer.

Datzelfde uniforme gevoel straalt dit boek uit. Buiten het vissen handelt dit boekje echter over het leven. De wezenlijke rol die het vissen in onze levens inneemt, de avonturen die je erdoor kunt beleven en hoe het vaak mensen verbindt, maar ook hoe het ons tot wanhoop kan drijven.

Ondanks dat er sporadisch een karper in voorkomt heeft dit 204 pagina’s tellende boekje mij van begin tot eind geboeid. Zo word je door een vader meegenomen die met zijn zoon in Alaska op zalm vist in een poging zo hun verstoorde band te herstellen. Tot ze een enorme grizzlybeer met jong tegenkomen en in een uiterst gevaarlijke en benauwende situatie terecht komen.

Een ander verhaal beschrijft hoe iemand een enorme witte haai haakt en met vechtstoel en al van de boot wordt losgerukt en in het water verdwijnt. Of wat dacht je van de onwaarschijnlijk kleine kans dat een gigantische marlijn in de eindfase van de dril uit het water springt en een van de helpers met zijn puntige snuit doorboort en mee in het water sleurt?


Veelzijdig, afwisselend en heel prettig leesbaar.

Wees gerust, er gaan geen mensen dood, alle vissers hebben immers hun verhaal kunnen optekenen. Dat het echter om meeslepende en unieke verhalen gaat zal inmiddels wel duidelijk zijn. Voor mij is dit een perfect boekje voor op het nachtkastje of op vakantie. De verhalen zijn vrij kort, de meeste 5 tot 10 pagina’s, wat ze ideaal maakt om in relatief weinig tijd eentje van te lezen.

Ondanks dat je op dat moment niet zelf vist kun je met dit boekje toch elke dag even wegdromen en naast die zalmvisser staan die in een ongerept en wild Canada zijn vliegen over een ruw kolkende rivier staat te zwiepen, of in een wankel bootje over de schouder van de visser meekijken die een grote pijlstaartrog naar boven takelt.

Tijdens een lange koude herfstnacht in de bivvy kun je heerlijk meedromen over een bizarre pionierstrip diep in de Chinese binnenlanden. Omdat het door veel verschillende auteurs is geschreven is het extra veelzijdig, afwisselend en heel prettig leesbaar. Dat het Engelstalig is zal tegenwoordig voor slechts weinig mensen nog een belemmering zijn.

De verhalen in ‘Fishing’s Greatest Misadventures’ zijn geschreven door 23 verschillende auteurs en  gebundeld door Tyler McMahon en Paul Diamond. Meer informatie is te vinden op www.thefishingbook.com/index.html. Hier is hij ook te bestellen voor de prijs van $ 15,95.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
In Karper 110..
Marc Borst -
image description
Snoekerijen 133
Marc Borst -