image description

Praktijktips van Jan van Schendel (19)

Praktijktips van Jan van Schendel (19)  

41 Onderlijnen  

Onderlijnen zijn een onmiskenbaar onderdeel van mijn vismateriaal. Dat is altijd al zo geweest ook.

Je zou kunnen zeggen dat ze een noodzakelijk kwaad zijn in vergelijking met een rechtstreeks op de lijn geknoopte haak met nu lusjes en knoopjes niet zo ver van de haak.

Dit nadeel weegt echter lang niet op tegen de vele voordelen die onderlijnen bieden. Alle onderlijnen zijn tot op de millimeter nauwkeurig even lang en dus kan ik binnen enkele seconden mijn gebruikte haak en ook de dikte van de onderlijn aanpassen op de exacte vissituatie. En juist dat is van het allergrootste belang. Ik zeg altijd: ‘Hoe dichter bij de haak hoe belangrijker het allemaal wordt’, en dichter bij de haak als nu kom je niet.

Je zou er versteld van staan hoe vaak een simpele wissel van onderlijn resultaat brengt. Soms moet je fijner vissen om aanbeten te krijgen maar als je eenmaal de vissen hebt aangelokt is het vaak nog veel belangrijker om alles  een tandje sneller te kunnen doen waardoor je net wat meer effectief kunt zijn en het verschil kunt maken.

42 Onderlijnenmachine
De beste manier van onderlijnen knopen is voor mij het gebruik van mijn al wel 25 jaar oude T.H. Hermsen onderlijnmachine die ik ooit eens kocht. Ik kan op een gemakkelijke manier ieder onderlijntje exact even lang maken. Het systeem is eigenlijk een hele luxe uitvoering van het ‘hakie an’ systeem.

Ieder onderlijntje is dus even lang en ieder lusje is even groot door het gebruik van een seymo-looptyer (of een ander merk dat hetzelfde dingetje produceert). Eerst knoop ik het lusje aan een iets te lang stukje nylon voor de lengte van de onderlijn en daarna knoop ik het haakje eraan met mijn machientje.

Ik kan zo snel een aantal onderlijnen knopen maar nog belangrijker, iedere haak staat werkelijk perfect op de lijn met altijd(!) de lijn aan de binnenzijde van het haakbledje, dus aan de zijde  waar de haakbocht zit. Vraag me nu niet waarom, het is een feit dat je met de lijn aan die zijde van het bledje gewoon veel minder aanbeten mist. Dat zal wel te maken hebben met hoe de haak op de lijn staat. Het is in ieder geval zo.

43 Onderlijnmapjes 
Het bewaren van onderlijnen gebeurt bij mij uitsluitend in simpele plastic onderlijnmapjes. Ik heb er daar heel wat van omdat ik op veel verschillende plekken vis en veel verschillende haken en lijndiktes gebruik. Ik neem gewoon alle mapjes mee die ik denk nodig te hebben en laat de rest thuis.

Het grootste voordeel van die mapjes? Iedere haak zit vast in wat foam en wel zo dat ze gemakkelijk per stuk uit het mapje gehaald kunnen worden (in tegenstelling tot de bij veel vissers populaire onderlijnenkistjes). Nog iets, in ons land regent het vaak. Zo snel ik thuis ben droog ik de mapjes op de kachel, om roest te voorkomen. Simpel en effectief. Iets anders heb ik niet nodig.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -