Poppend op zeebaars

“POPPEND” OP ZEEBAARS.

door Joop Folkers

Sinds vorige week heb ik mijn eerste zeebaarzen aan “herrieschoppende” oppervlakte pluggen(poppers) gevangen. Mijn hemel, wat een sensationele visserij is dat zeg!

Ik had al heel wat films gezien over de poppervisserij op die enorme GT’s ergens in “Verwegniestan” máár dat je deze supersport op deze manier ook in ons kikkerlandje kunt beleven had ik niet verwacht. Zo zie je maar, dat je nooit te oud bent om te leren…

Het was begin augustus toen één van mijn vismaatjes belde. “Je gelooft het nooit, maar ik sta al uren op de pier van Hoek van Holland en vang werkelijk geen pepernoot.Ik heb zelfs nog geen aanbeet gehad! Maar,en let op,nu komt het! Wat denk je, komt er een visser aanlopen,die begint te smijten met een één of andere oppervlakte plug. Deze plug,Super Spook genaamd, had veel weg had van een ratelende,afgekeurde sigaar.De zwarte rug van deze circa 13 cm. lange plug,was gemarkeerd door parelmoer gekleurde flanken. De plug was voorzien van 3 redelijk grote dreggen. Om eerlijk te zijn schoot ik al een beetje in de lach toen hij dit “gedrocht” zover mogelijk richting overkant smeet! Máár,dat lachen verging me snel,toen de eerste worp meteen al een dikke zeebaars op leverde. Sterker nog, een serie worpen met dat onooglijke, ratelende ding leverde hem nog een paar zeebaarzen op! En niet van die lullige visjes, nee allemaal beulen van zo rond de 6 a 8 pond.

Ik hoorde zijn verhaal eigenlijk een beetje ongelovig aan. Meende hij dit nu echt of….?!Maar goed ik nam het zekere voor het onzekere, schokte mijn eten naar binnen, zocht wat oppervlakte pluggen bij elkaar en vertrok richting pier.

Aangekomen zag ik dat er links en rechts inderdaad prachtige vissen aan poppers werden gevangen. Wat een supersport! De manier van vissen is eenvoudig.Je vist de popper met felle korte tikken binnen. Poppers zijn voorzien van kogeltjes die tijdens de felle korte tikken van de hengeltop tegen de kunststof wand van de plug slaan,waardoor er een behoorlijk rumoer rond de oppervlakte ontstaat.

Zoals bekend,zijn onze gestekelde vrienden zijn van nature al behoorlijk nieuwsgierig maar bleken ze door dit helse (oppervlakte) kabaal extra gemotiveerd om tot de aanval over te gaan.
Dit leverde de ene na de andere “splash” achter de plug op!


Onbetwiste topper was de zgn. Sammy een kunststof plug met veel kogeltjes
 
Zelf moest ik even wachten op mijn eerste aanbeet,maar op het moment dat het zover was ging ik dan ook helemaal uit mijn dak. Het is werkelijk een ongelooflijk gaaf gezicht  als je zo vanuit het niets zo’n enorme rug met stekels achter je plug aan ziet “kachelen”.Om dan nog maar te zwijgen over het moment dat stekelmans zijn “prooi” op een werkelijk onbeschrijflijke manier te grazen neemt, om er direct  daarna met een enorme run vandoor te gaan.

Zeker niet aan te raden voor mensen met een zwak hart! Ik heb geen flauw benul hoeveel adrealine je lichaam op zo’n moment produceert, maar dat het om een ruime overdosis gaat, staat voor mij wel vast! Maar goed,na een enerverende dril kon ik met trillende vingers mijn eerste “popper baars” onthaken.Vanaf dat moment wist ik het zeker, ik had er weer een nieuwe verslaving bij! We hebben tot laat op de avond nog héél wat aanbeten gehad. We hebben heel veel aanbeten gemist maar dat mocht de “popperpret”zeker niet drukken!
Dus mannen (en dames uiteraard!)een regelrechte aanrader! Popper ze!


We visten door tot in de late uurtjes, geweldig!


ANDEREN LAZEN OOK