image description

Peter dobbert door…over jongensdromen

Jongensdromen, wie heeft ze niet gehad. Meisjes misschien niet, die hebben dan meisjesdromen... In mijn jeugd viste ik veel. Ik hoopte op een grote toekomst in de wedstrijdsport.

Ik speelde ook gitaar. Hardrock, heavy metal. Helaas bleek ik in beiden niet talentvol en gedreven genoeg om er in te slagen. Maar de dromen blijven bestaan, al worden het volwassen dromen. Begin dit jaar kreeg ik een boek voor mijn verjaardag. Een sportvisboek, "Monsters of river and rock", geschreven door de gitarist van Iron Maiden.

Zowel de man als zijn band behoorden tot mijn absolute idolen. Blijkt-ie ook nog te vissen. En erg leuk te schrijven. In vlot en begrijpelijk Engels, met de bekende ingetogen ironie die Britten zo kenmerkt, beschrijft Adrian Smith hoe hij zijn jeugd aan het water doorbracht, uiteindelijk een gitaar ter hand nam en doorbrak met Maiden. En daarna het hectische rock-'n-roll leven af en toe kon ontvluchten door te vissen. On tour en tussen het toeren door.

Op de mooiste plekken van de wereld. Het boek leest als een jongensboek en geeft een prachtig inkijkje in de knotsgekke wereld van de rockmuziek. Overigens is er ook een fantastische passage waarin Adrian een lans breekt voor het kopen bij je lokale hengelsportwinkelier, waar je andere hengelaars ontmoet, stekken uitwisselt, een doosje maden koopt of je vergunning en de juiste spullen in je handen krijgt gestopt. Een aanrader voor Maiden-fans, maar ook voor mensen die graag Engelstalige boeken lezen. Voor mij was dit boek een heerlijke ontsnapping aan de avondklok, die nu gelukkig ten einde is.

Ecolood
Inmiddels ben ik volop bezig met het vissen op grote brasem, zeelt, giebel en boerenkarpers. Van een fabrikant kreeg ik een doosje eco slyllood, een loodvrij product waarmee een dobber kan worden uitgelood ( opvallend hoe het woord lood zich heeft genesteld in ons jargon).

Op dit moment ben ik volop aan het testen op bovenstaande vissen. Tot nog toe ben ik zeer tevreden en het is het eerste product dat zich qua gebruik kan meten met de originele - zachte- loodhagel. Je moet wel een beetje omdenken, want het zijn geen hagels maar staafjes. Dus enig experimenteren met loodzetting en montages was wel op zijn plaats.

Als fanatiek dobbervisser zag ik met grote vrees uit naar het moment dat lood werkelijk verboden gaat worden. De hagels waarmee ik tot nog toe heb geëxperimenteerd beschadigden allemaal de lijn, doordat verschuiven moeizaam ging en vastzetten met een tang moest gebeuren. Naast een heel redelijk gebruiksgemak is dit product vele malen te hergebruiken, veel vaker dan een zachte loodhagel. Ik ben wel benieuwd wat dit ecolood qua prijs gaat doen. De meeste loodvrije alternatieven werden ook al vanwege de prijs niet met enthousiasme omarmd. En zo komt met dit ecolood ook een droom voor mij uit: loodvrij doordobberen!

Ook heb ik er zelf een aantal laten lopen, omdat ik geen goed gevoel had bij het sporten in deze situatie. Met twee overwinningen, een tweede plaats en twee lagere klasseringen kon ik in ieder geval terugkijken op een redelijke reeks.

Inmiddels ben ik wel al een beetje in training, wat matchvissen en method feederen, en begin gelukkig weer wat vis te vangen. Want wat was het een slecht voorjaar voor de witvis! Op het NH Kanaal werd nog wel vis gevangen, maar heel veel kleinere wateren leken wel helemaal verlaten. Een afgesloten water in Heiloo, waar ik normaal prima mijn aasvisjes weet te vangen voor de snoekerijen, was vanaf eind december helemaal "dood". Het is er glashelder en wat ik ook probeerde, ik ving niks en zag niks. Ik ben er zeker zes keer geweest, helemaal niks te vangen. En dan ineens, half april, twee zeelten. De keer daarna, 17 voorns. En nu is er volop vis te vangen.

Mocht je interesse hebben in ecolood? Check dan op internet op Eco Styllood en je vindt de staafjes her en der al te koop.Of kijk eens rond op de website van onze eigen bond, waar het product (naast veel andere mooie alternatieven voor lood) ook al wordt aangeprezen.

Peter van der Heijdt