image description

Peter dobbert door… naar 2023…

Al is het ijs alweer bijna uit de sloten. Een mooi moment om alvast eens vooruit te kijken en nog even terugblikken naar 2022.

Waterschapsverkiezingen
Het jaar 2023 wordt een eerste ijkpunt in de Green Deal, waarin allerhande organisaties zich hebben geconformeerd om beter voor de planeet te gaan zorgen. Voor de hengelsport komt hier dan weer het dossier loodvrij vissen tevoorschijn. De Unie van Waterschappen en onder andere Sportvisserij Nederland gaan dus verder werken aan de implementatie van de door de EU opgelegde regelgeving rond Sportvisserij Loodvrij.

Nu zijn er genoeg vissers die denken dat dit niet zo´n vaart loopt, maar pas op, in 2023 zijn ook weer de Waterschapsverkiezingen (15 maart) en in de verkiezingsprogramma’s duikt deze issue ook op. Partijen moeten een standpunt innemen. Dat gaat niet over óf het wordt doorgevoerd, maar in welke vorm en in welk tempo. De hengelsport heeft in mijn werkgebied, Noord-Holland, beter gezegd waterschap HHNK, een goede vertegenwoordiger zitten, die zich enorm inspant om de zachts mogelijke landing voor het loodvrije vissen te realiseren. Ik verwacht wel dat tegen de tijd dat de verkiezingen zijn, de federatie en Sportvisserij Nederland duidelijke adviezen zullen brengen. Ook Provinciale Staten heeft op 15 maart verkiezingen en ook hierin moet de hengelsport zich terdege profileren.


Kortom, we moeten goed op de winkel passen, niet teveel weggeven maar ook niet de deuren dichtgooien.

Hybride loodvrij
Afgelopen jaren heb ik weer regelmatig geschreven over hoe ik het loodvrij vissen toepas. En ik moet bekennen, er zijn duidelijk beperkingen in de toepasbaarheid van loodvervangers. Met name de dobbervisserij is een enorme uitdaging gebleken. Ik heb dan ook uiteindelijk een nieuwe benadering gekozen, die ik voor het gemak maar even hybride loodvrij noem. Ik gebruik vooral ijzeren staafjes van het merk Imflo. Daarnaast ook tungsten olivettes, die door verschillende merken in de markt worden gezet. Deze gewichtjes zijn herbruikbaar en daardoor zijn de kosten per stuk uiteindelijk niet zo hoog, maar de aanschaf is met tungsten echt wel prijzig en niet voor elke portemonnee acceptabel. Ik benut nu de herbruikbare gewichten en combineer dat met loodhagels van 0,1 gram ( nr 6) en kleiner. Zo kan ik fatsoenlijk een waggler vastzetten op de lijn en een witvisdobbertje perfect in het oppervlak laten staan. Op deze manier is dobbervissen leuk en ook nog even effectief als “voorheen”. Ik hoop ook dat de kleinste gewichten buiten de loodvrij-regelgeving kunnen worden gehouden.

En wat bracht het afgelopen jaar mij?
Zoals elk jaar stel ik mezelf wat doelen. De belangrijkste hiervan is de wens drie persoonlijke records te verbeteren. Nou, niet gelukt. Wel heb ik een langgekoesterde wens kunnen verwezenlijken met de vangst van een hele grote roofblei aan een broodkorst. Dit gebeurde bij het windevissen in de IJssel. Het was met recht één van de meest enerverende gevechten, die ik ooit met een vis heb gevoerd. Ook wist ik dit najaar weer eens wat effectiever en succesvoller de snoekbaars te belagen, met als kers op de taart een vis van 81 cm onder de pen. En een vistrip naar Limburg om met de stickfloat op een stromende beek te vissen, leverde uiteindelijk ook nog een verbetering van mijn PR zwartbekgrondel op ( waar je al niet blij van kan worden…)

En 2023?
Ik hoop aankomend jaar weer wat grote vissen te vangen, waarbij de zeelt en de roofblei weer nadrukkelijk in beeld komen. De visserij op snoekbaars heb ik weer ontdekt en dat ga ik zeker weer uitbouwen. Ook hoop ik mijn steentje bij te dragen in de discussie en implementatie van het loodvrij vissen. Het hybride loodvrij geeft mij toch het gevoel dat dit het beste van twee werelden is. Hiermee is de noodzaak van wetgeving en handhaving ook niet nodig. Ik denk dat hierdoor ook de acceptatie voor loodalternatieven veel makkelijker en breder is uit te rollen. Er staan diverse pilots voor het loodvrij vissen gepland in het werkgebied van onze federatie, die hier ook toe kunnen bijdragen.

Waar ik het meeste naar uitkijk, is dat mijn zoons de interesse voor het vissen weer een beetje hebben teruggekregen. Want wat is er nou leuker dan met je beste vrienden en familie mooie avonturen te beleven en herinneringen op te bouwen?

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -