Passion for pike!

Boekbespreking

Passion for pike
van Ad Swier

Dit najaar is het langverwachte boek over het vliegvissen op snoek van
Ad Swier verschenen, een Engelstalig boek met meer dan 240 pagina’s.
Wie de artikelen en columns van Ad kent, weet dat hij een bijzondere manier van schrijven heeft. Gelukkig is die ook terug te vinden in ‘Passion for Pike’.

Hoewel Ad ‘Passion for Pike’ met als subtitel ‘The challenge and mystery of flyfishing for pike’ in het Engels heeft geschreven, is het boek doorspekt met de typische Swieriaanse humor en beleving. Op bijna elke pagina staat wel een kleurenfoto die naadloos aansluit bij de sfeer in de tekst. Er zijn zo’n 40 verschillende snoekstreamers opgenomen en meer dan 15 van Ad’s schitterende schilderijen. Ik heb nog nooit een boek gezien met zoveel springende snoeken! In de meeste boeken worden alle grote vissen na een spectaculaire dril gevangen. Niet in dit boek. Het verspelen van vis hoort er nu eenmaal bij en dat zijn veelal de grotere…
Het vliegvissen is van origine gericht op het vissen op salmoniden. Omdat die mogelijkheden er in Nederland weinig zijn, is hier het vliegvissen op andere vissoorten ontwikkeld. Eerst wellicht als surrogaat, maar inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige vorm van de vliegvisserij. Wat dat betreft kunnen buitenlanders nog iets van ons leren! Zo ook over het vliegvissen op snoek, want in steeds meer buitenlandse vliegvisbladen zijn tegenwoordig artikelen te vinden over het vissen op niet-salmoniden.
De kennis die Ad heeft ontwikkeld met betrekking tot de vliegvisserij op snoek blijkt ook uit de snoekhaken van Partridge en de hengels van Hardy die hij heeft ontworpen. Kennelijk is er ook in het buitenland veel interesse voor deze manier van vissen. Wellicht dat het boek daarom in in het Engels is verschenen. De Nederlandse vliegviswereld is ook niet zo groot… De Engelstalige eindredactie werd op prima wijze verricht door Christopher McCully en ook verder heeft een flink aantal binnen- en buitenlandse schrijvers aan deze uitgave meegewerkt. We noemen de Amerikanen Larry Dahlberg en John Betts. Uit ons eigen land komen we Henk Rusman, Rudy van Duijnhoven en Arjan Willemsen tegen. Maar ook Engelse- en Ierse schrijvers als Simon Ellis, Russ Nicholas, Leon Roskilly, Frank Barbé en Shane Garret werkten mee.

Het boek staat ook boordevol beschrijvingen en afbeeldingen van streamers. Snoekstreamers gebonden door vele vliegvissende bekenden en vrienden van Ad. Streamers uit bijna alle landen van de wereld waar op snoek kan worden gevist. Hoewel het boek dus Engelstalig is, vind ik het toch een typisch Nederlands vliegvisboek. Vanwege de plekken die worden beschreven, de -personen die erin voorkomen, maar ook vanwege de manier van vissen en het omgaan met de vis.

Ads liefde voor het groene eiland Ierland komt sterk naar voren. Maar ook de gruwel van ‘pike culling’, het wegvangen van tonnen snoek om een beter bestand te krijgen aan forel. Terwijl de werkelijke oorzaak van de problemen met de forel in Ierland de voortschrijdende eutrofiëring is. Naast Ierland komen ook andere landen, zoals Engeland, Zweden en Canada, aan de orde.

Natuurlijk gaat het boek over vliegvissen op snoek, maar het is geen boek over alleen maar het vangen van snoek. Het gaat om veel meer dan dat. De beleving staat centraal. Het vliegvissen, de omgeving, de planten, de vissen, de vogels, kortom ‘being there’ en met als middelpunt ‘Mike the pike’!

Aan de hand van de jarenlange ervaring van Ad en zijn vrienden wordt het gevoel overgebracht dat zo speciaal is aan het vliegvissen op snoek. De ‘technische zaken’ komen uiteraard ook aan de orde, waarbij de verschillende onderdelen nauwkeurig worden belicht, ook vanuit het belang van de snoek. Het haken, drillen, landen en fotograferen, uit alles blijkt dat we te gast zijn in de natuur en ons ook zodanig moeten gedragen. Relax en geniet van de omgeving, de natuur, het water, het vissen en de snoek!


Vlak voor het einde van het boek wordt een doembeeld geschetst. Een wereld waarin anderen ons vertellen wat we wel en niet mogen doen. Waarin mensen geen idee meer hebben wat natuur is. En hoe met die natuur om te gaan. Juist het vliegvissen geeft ons echter de mogelijkheid om te zien en om ons te blijven verbazen.
Tijdens het lezen wordt je meegenomen in de gedachtewereld van Ad. Je waant in een gezellige woonkamer, zittend in een comfortabele stoel met een glas goede whiskey. Samen met je vismaat, soms fel discussierend, vaak mijmerend over die ene grote vis, die er helaas net afschoot…

‘Passion for pike’: een boek waar de passie van afdruipt!
Jan Kamman

Verkrijgbaarheid:
‘Passion For Pike’ kost € 30,- excl verzendkosten en is heel simpel te bestellen via de bekende
lezersvoordeelclub
van Publishing House & Facilities en in een aantal gespecialiseerde hengelsportzaken.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
In Karper 110..
Marc Borst -
image description
Snoekerijen 133
Marc Borst -