image description

Op naar Loppa! ( 2 )

Dag 2: wekker 6 uur, ritueel van koffie zetten en oven aan blijft gelijk, snel douchen en hop hop naar de boot. Tanken en gas op die lolly.

Tanken deden we simpel in de haven de tank werd afgetopt met 40 liter verse benzine, de hele week hebben we eigenlijk niet meer getankt dan rond de 40 liter. Het is voornamelijk veel vissen en weinig varen hier.. En dat is voor ons Hollanders een fijne bijkomstigheid.Doel vandaag is naar de west en in dieper water op zoek naar grotere kabeljauw en koolvis. Na een aantal drifts kwam met het opkomende water door de westen wind samen met de stroming tot een driftsnelheid van ruim 3,5 knoop ondanks de meegebrachte driftzak. Daardoor werd het lastig om bodem te houden en een goede drift te maken over het 100 meter lager gelegen talud. Na de nodige grote gullen werd er koers gezet naar een vooraf bepaald talud in het fjord. En hier hebben we mooie uurtjes beleeft. Heilbot was het doel en missie geslaagd, onder getekende mocht er hier 4 in 2,5 uur vangen. Je kan het slechter treffen!

Vanaf deze stek was het een “lange” tocht varen naar de haven, maar na 20 minuten stonden we al weer aan wal en op naar het huis voor de volgende missie.  Kibbeling van verse Noorse kabelU. Missie geslaagd en na 5 rondes zaten we afgetopt incl. Cor die ff kwam buurten en ondanks zijn al eerder genuttigde avond maaltijd zich stevig verweerde om de bodem van de schaal te halen.
Tijdens deze avond hebben we weer wat stekken doorgesproken en de laatste weersverwachting bekeken. Wel zo handig een Nederlandse Noor of Noorse Nederlander die ter plaatse als gastheer fungeert. Praten in je moerstaal is wel zo fijn.

De daarop volgende dagen waren de ochtend rituelen het zelfde, maar de stekken steeds divers. De wind waaide deze week echt uit alle hoeken en was van 2m/s tot 17m/s zeer variabel en werden de buien afgewisseld met hagel, regen en sneeuw. Meestal als er even meer wind kwam kon je er donder op zeggen dat er 5 minuten later weer een sneeuw of hagel bui op het dak van de kajuitboot viel. Al met al geen ideale omstandigheden maar toch hebben we alle dagen gewoon kunnen vissen en ook nog eens goed gevangen. En dat is heel bijzonder voor een locatie in Noord Noorwegen.

Jongens wat hebben we het naar ons zin gehad. De lat was hoog gelegd maar we hebben het gefikst om een mooie week te vissen, weg van huis en haard. In een gebied waar een hoop potentie licht en we veel stekken door tijdgebrek niet hebben kunnen aandoen. Ik denk dat als we nog een week waren gebleven we nog niet de helft hadden kunnen bezoeken.  Zoveel stekken zijn hier in de buurt te vinden.

De omgeving met natuur is werkelijk overweldigend. Moet je voorstellen: boven op de bergen waait de sneeuw van de toppen door de hard wind en jij ligt met je boot op zee lekker aan een heilbot te sleuren. Daar kan je me ieder moment van de da voor wakker maken!

En dan de natuurlijk de eigenaren Cor en Patricia de wilde van Loppa seafishing waar we onze oprechte dank voor uit kunnen spreken. Cor en Patricia die vol passie zijn over hun scheepswerf, het vissen en jagen in het gebied en de toekomst doelen, machtig en een eer om te mogen leren kennen.

En na al het moois komt ook aan deze reis weer het bekende einde, zooi opruimen en op naar het vliegveld, waar de groep zweden die we in het begin van de week dezelfde heenvlucht hadden nu ook dezelfde terug vlucht hadden. Zij hadden het met hetzelfde weer wat minder getroffen en moesten enkele dagen noodgedwongen aan wal blijven.  We hebben ze maar niet verteld dat wij met 3 man 21 heilbotten hadden gevangen in de zelfde weersomstandigheden …

Loppa bedankt je was geweldig!

 

En dan nog wat praktische tips.
Neem niet teveel mee! In de jaren dat ik naar Noorwegen ga zie ik vissers die met extra koffers vis materialen naar Noorwegen afreizen. ik zal vertellen wat ik meenam, de hengels heb ik hierboven al beschreven dus dat kan je terug lezen. Ik had een licht spinstokje extra bij me om bij slecht weer in het bergmeer op forel te kunnen vissen maar die is ongebruikt in de koffer blijven steken. Want we konden alle dagen met de boot vissen en je kan het in noord Noorwegen minder treffen.

Ik had niet meer dan 9 kilo aan vismateriaal bij me dit was verdeeld in een aantal grote shads variërend in gewicht van 150 tot 360 gram. Waar de nieuwkomer de Halibandit van StrikePro met stip bij mij op 1 staat en de goodold sandeel van de eerste plaats heeft verstoten. Enkele pilkers van 100 tot 250 gram, 2 sleeploden voor het vissen met koolvis van 350 gram elk een doosje met extra haken voorslag en wartels. Een sleevetang en wat extra shad voor als er een gesneuveld was in het visgeweld. Verder nog wat onderlijnen voor koolvis en dat was het wel.

Het verspillingspercentage in dit gebied is laag. Ik heb een aantal maal vast gezeten maar je kwam makkelijk weer los. En mocht je wat verspelen, in elke supermarkt verkopen ze shads, pilkers en onderlijnen. In de onze hingen de crazy daisys keurig in het schap.

Een ander belangrijk item wat vaak wordt onderschat is een goede driftzak, koop er eens een en kijk hoe het gaat met en zonder. Het grote voordeel is dat je mooier en rustiger drift als er teveel stroom of wind staat. Nadeel is dat als je grote vis haakt je hem snel uit het water moet halen om de vis goed te kunnen drillen.

Verders steek ik altijd een rol ducktape, tie wraps,  secondenlijm en  een stuk touw bij me. En overweeg eens de aanschaf van een handgaf, eindelijk niets meer dan een grote haak met een stuk touw er aan. Erg handig om een grote heilbot in de onder kaak te gaffen en zo hem veilig te kunnen onthaken. Dat is veel beter en diervriendelijker dan een standaard steelgaf.

Kijk voor alle informatie over deze top visreis op https://www.visreis.nl/bestemmingen/loppa/

Rob Verhagen