NKS blijft adembenemend spannend

NKS blijft spannend na wedstrijd op Oude Maas

Door Eric Marteijn

Nevel en soms wat motregen vergezelden de 51 deelnemende boten zondag 1 juni 2008 op de eerste wedstrijd -na de “voorjaarsstop”- op de Oude Maas. Niemand had de laatste maanden op het als niet echt gemakkelijk bekend staande water kunnen voorvissen, dus iedereen was benieuwd of de snoekbaars deze openingswedstrijd los was.


De grootste snoek, een bak van 1,25 meter, viel voor de shad van Jaap Uithol

Er werd juist in het eerste uur volop snoekbaars gevangen door vele boten. Regelmatig maatse, maar toch ook buitengewoon veel kleinere snoekbaars. Met het wegvallen van de “ebstroom” vielen na verloop van tijd ook de vangsten stil. Hoewel….. de verschillen waren groot. Sommigen vingen al hun vis voor 10 uur., anderen juist pas vanaf 12 uur. En dan de technieken… werpend naar de kant, of met fireball op de taluds van 5 naar 8 meter. Snelheid maken of juist uitpeuteren van de schaarse kribben. Iedereen had zijn voorkeur en voor velen leverde het vis op.


Toine Aart geeft uitleg over het Snoekbaars Migratie Onderzoek van Sportvisserij Nederland

De uiteindelijke winnaars hadden het lef om te gaan trollen en jerkbaiten op slechts 2 tot 3 meter water. En wat te denken van de nummer twee, die het durfde zonder visjes en met uitsluitend shads af te reizen naar Barendrecht. En de nummer  3 ving in een klein hoekje gewoon 3 mooie bakken op 10 meter met de fireball. Wie denkt te weten hoe je snoekbaars moet vangen, moet elke NKS wedstrijd zijn ogen goed de kost geven en dan concluderen dat hij iedere keer weer iets leren kan!


Hans Verslijen met de grootste snoekbaars van 92 cm…


...en dat levert hem dit op

En er werden dus ook hele mooie vissen gevangen, knappe zeventigers, een mooie tachtiger en jawel hoor…weer een dikke negentiger.  Mooie baarzen ook; de grootste was 47 cm en Sven Vervloesem was de gelukkige vanger.  En dat je als snoek ook buiten het officiele seizoen niet veilig bent, toonde Jaap Uithol aan door een megasnoek van 125 cm te vangen op 4 meter water met zijn shadje. Natuurlijk een snelle foto en weer vlug terug met die vis.
Er waren extra veel controleboten omdat in vervolg op het vorige jaar Sportvisserij Nederland in het kader van het migratie onderzoek weer een honderdtal snoekbaarzen van een zender wilde voorzien. NKS en de onderzoekers werkten prima samen zodat Toine Aarts , de projectleider van Sportvisserij Nederland, een tevreden man was en de snoekbaarsvissers ook meteen attendeerde op een volgende mogelijkheid (Grave, 22 of 29 juni) om behulpzaam te zijn bij het onderzoek.
Toen eenmaal de trailers het water verlieten scheen de zon volop, zodat op het terras van Brasserij de Patrijspoort bij jachthaven Marina Barendrecht onder het genot van een fris glas de ervaringen gedeeld werden. Een geslaagde wedstrijd was het. Op  22 juni staat het Gooimeer op het programma. Totalfishing zal er weer bij zijn.

Grootste vis:
1. Hans Verslijen 92 cm
2. Christof Homan 87 cm
3. Steven Mets 77,5 cm

Beste boot:
1. Dietmar Isaiasch en Eckehardt Götze
2. Luc Coppens en Ronnie Lensink
3. Jan en Jaap Uithol

 
Maar Dietmar Isaiasch en Eckehardt Götze toonden zich uiteindelijk de besten van deze dag!


ANDEREN LAZEN OOK