NK panlatvissen


NK Panlatvissen 2007

door Erik Overmaat

DEDEMSVAART – Vissen met panlatten. Het lijkt absurd, maar voor een viertal bouwvakkers uit Dedemsvaart is niets te gek. Wat als een geintje begon in een bouwkeet is verworden tot een Nederlands Kampioenschap Panlatvissen, dat  1 juni j.l. plaatsvond aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart.


Belangstelling genoeg op het eerste NK Panlatvissen.

Dertig deelnemers namen het tegen elkaar op. Een van die deelnemers was Theo Leyerik, voormalig Nederlands kampioen sportvissen en tweede met zijn team op het WK in Spanje vorig jaar.
Het idee was geboren en hoewel er in eerste instantie wat lacherig over werd gedaan, begon het steeds serieuzere vormen aan te nemen. En met succes.

Een aantal Sponsoren boden zich spontaan aan zoals RIX Hengelsport uit Lutten en uiteraard Bouwbedrijf Houtman om op die manier hun naam te verbinden aan deze bijzondere happening. Het lukte ook het NK te claimen bij de Sport Federatie Oost-Nederland. Rix Hengelsport uit Lutten adviseerde om voor het evenement een topvisser te strikken. En ook dat lukte in de persoon van Theo Leyerik.


Theo Leyerik, voormalig Nederlands kampioen sportvissen.

Het is de bedoeling dat volgend jaar het NK officieel op de wedstrijdkalender komt te staan. Dat betekent echter wel dat er dan landelijk voorrondes moeten gaan plaatsvinden volgens Rick Speth.
De regels waren helder. De panlatten waren vijf meter bij twee centimeter en redelijk hanteerbaar als vishengel te gebruiken. De deelnemers mochten, als ze dat wilden, de panlat korter maken. Verder kreeg iedereen na loting de panlat, inclusief dobber met lijn, lood en haak.

Het nummer van de panlat correspondeerde met het nummer van de visstek. Dit om iedereen gelijke kansen te geven en het in principe aankwam op vistalent, van zowel mannen als vrouwen. Als locatie voor het NK was de Hoofdvaart West gekozen, het deel dat ligt tussen de Sportlaan en de Steenbergerwijk. De loting was om 18.00 uur en het startschot van de wedstrijd werd om 18.30 uur gegeven. Er werd in totaal tweeënhalf uur gevist. Om 21.00 klonk het eindsignaal, gevolgd door de weging en de prijsuitreiking.


Officiële weging.

Volgens Rick van RIX Hengelsport was de inschrijving snel vol: “Ik had er wel honderd kunnen inschrijven” Het was een zeer geslaagde wedstrijd volgens Rick: “dit word gecontinueerd en groter opgezet met wellicht meerder sponsoren en op een landelijke basis”.

Voor meer info zie ook de site; http://www.panlatvissen.nl

De winnaars van het eerste NK Panlatvissen zijn geworden:

1. Jan Willem Koekoek uit Hoogeveen met 550 gram
2. Henk Hudepohl uit Slagharen met 400 gram
3. Gerrit ter Horst uit Balkbrug met 390 gram


 

ANDEREN LAZEN OOK