Nationale Hengelsportdag 30 mei 2015: vissen met een gehandicapte op zeevis aan het Noordzeekanaal

Nationale Hengelsportdag 30 mei 2015  

Vissen met een gehandicapte op zeevis aan het Noordzeekanaal 

Door Lucky Luc Mom

Van origine is dit evenement, want dat is het, georganiseerd door de websitewww.zeevissen.com. En met name door organisator Gijs Schelvis. Nu is de organisatie overgedragen aan Sportvisserij Midwest Nederland. Zij hebben dit overgenomen om dit prachtige initiatief niet verloren te laten gaan.

De alom bekende zeevisser Ron Gatowinas (die vandaag jarig was!) is nu de grote aanjager achter dit geheel. Ongeveer 30 zeevissers verschenen aan het Noordzeekanaal en werden allemaal gekoppeld aan een gehandicapte. De handicaps liepen nogal sterk uiteen.

Er waren mensen bij die van origine al gehandicapt waren. Maar er waren ook mensen bij die door een ongeluk of ziekte ernstig gehandicapt zijn geraakt. Als je de verhalen beluisterde dan besef je dat je iedere dag moet plukken indien mogelijk.

Yvonne en ik waren gekoppeld aan Pieter-Paul Verbruggen die helaas een ernstig ongeluk (thuis) had gehad. Gelukkig kon hij nog wel communiceren. Hij genoot zichtbaar van het vissen en het gewoon aanwezig zijn aan de waterkant.

En dat deed mij als zeevisser in hart en nieren enorm goed. Gelukkig vingen we een paar mooie steenbolken en een dikke tong om de feestvreugde nog iets te verhogen.

Yvonne maakte zich verdienstelijk door Louki Oudshoorn (Sportvisserij Midwest Nederland) te ondersteunen met het maken van lunchpakketten en het rondbrengen hiervan.

Er werd behoorlijk vis gevangen want er deden een paar echte wedstrijdcracks mee. Er kwamen een aantal mooie tongen, paling, schol, botten en steenbolken naar boven en dat is toch erg leuk voor een sessie op de dag.

Iedereen heeft genoten zag ik en dat zult u ook zien in het onderstaande filmpje. De zeevissers en hun koppelmaat dronken achteraf in het Grancafe Kruiten te IJmuiden gezamenlijk een lekker biertje en iedereen kreeg een mooie prijs en medaille omgehangen.

De tombola zorgde voor hilariteit alom door de diverse reacties van gehandicapten. Ron Gatowinas bood bijvoorbeeld een gehandicapte een hengel aan maar zijn antwoord was: "Heeft u geen sigaretten in plaats van een hengel?". Wel begrijpelijk natuurlijk want zonder begeleiding wordt het vissen voor deze mensen erg moeilijk.

Sportvisserij Midwest Nederland bedankt voor een perfecte organisatie en hopelijk tot volgend jaar.

Speciale dank aan de weergoden die het alleen op een stevige wind hielden en de stortbuien achterwege lieten. En natuurlijk aan Raymond de Man voor zijn humor ter plekke. Tot ziens jongen, waar dan ook ! En natuurljk mijn geliefde vrouw Yvonne vanwege de geestelijke ondersteuning van mijzelf en dat kon ik goed gebruiken.

Lucky Luc Mom