image description

Nabeschouwing Sågarbo, Zweden

Nabeschouwing Sågarbo, Zweden  

Door Leonard Muys en Ron Smits  

Op uitnodiging van Visreis.nl zijn we afgereisd naar Sågarbo Zweden om de vismogelijkheden daar te bekijken. We hebben daar gevist op de Dalälven rivier en op de beide baaien direct gelegen naast het bijna 10 ha grootte natuurgebied, waar wij één van de zestien origineel Zweedse ‘Red Cottages’ als verblijf hebben.


Prachtige en zeeforelrijke omgeving

In totaal kunnen 32 gasten gebruik maken van deze Red Cottages’, maar meestal zijn er tussen de 20 en 25 gasten, op het terrein aanwezig. Veelal wandelaars, fietsers, natuurliefhebbers (vele soorten vlinders, zeearenden, elanden, wilde zwijnen en reeën kunnen op het terrein aanwezig zijn) maar ook gasten die gebruik maken van de kano’s. 

Voor grote groepen tot 22 personen kan er in een gezamenlijke ruimte worden gegeten (Beate en Eric kunnen hier voor zorgen) en/of activiteiten worden georganiseerd. 


Bijna 10 hectare natuurgebied met originele Zweedse 'Red Cottages'.

Voor de sportvissers, die graag een zeeforel meenemen is er een gezamenlijke diepvries en een vacuümverpakking machine beschikbaar. Je kunt er ook je vers gevangen zeeforel ’s avonds op de BBQ leggen. 


Linksachter zie je de gezamenlijke ruimte met daarin de receptie, vriezer en vacuümverpakkingmachine.

Om de gasten de volledige aandacht te kunnen geven wordt er alleen met reisagenten gewerkt. Beate en Eric zijn dan ook de gehele dag, tot vaak diep in de avond, in de weer voor hun gasten, om het hen zo goed mogelijk naar jun zin te laten hebben. 

Zo is er een sauna, waar u gebruik van kunt maken, maar ook een ruimte met wat gymnastiektoestellen om in conditie te blijven.


De natuurlijke optrekroute voor zalm en zeeforel van de Dalälven rivier.

De vismogelijkheden in de directe omgeving zijn bijzonder goed. De Dalälven rivier is vanaf juni een van de beste zalmrivieren van Europa, waar ook regelmatig een mooie zeeforel gevangen wordt. 


Lood is niet toegestaan op de rivier. Dit gewicht houdt contact met de bodem en verlaagt de kans op vastlopen.

In de meren van deze rivier is een heel goed bestand aan snoek, snoekbaars en baars. De baai direct gelegen aan ons tijdelijk verblijf is nog maagdelijk gebied, met een goed bestand aan snoek en ook brasem, die vaak in grote scholen rondzwemmen. 


De Dalälven rivier. Een werkelijke toplocatie voor grote zalm.

We hebben tussen de grote stenen zeeforel gevangen, in de kleine baai en de baai zelf hebben we goed snoek gevangen. Aan de steiger in de baai, waar de boot van Beate en Eric ligt hebben we grote vis zien kolken. 

Uit de gesprekken met Henrik Thomke, coördinator Swedisch Fishing en projectmanager Nedre Dalälvens intresseförening, Peter Boström, visgids, maar ook BOA en Janne Olsson (een bekende en goede snoekvisser) blijkt dat er in de directe omgeving heel veel goede vismogelijkheden zijn, waar u niet verder hoeft te rijden dan maximaal 10 kilometer. 


Janne Olsson, hoofd van het viskantoor aan de rivier.

Beate en Eric kunnen je hier verder mee helpen, omdat we de stekken voor hun in kaart hebben gebracht. We hebben niet alle locaties zelf kunnen bevissen, maar deze staan alle met elkaar in verbinding en hebben alle kenmerken in zich als echte hotspots. 


Gouden brasem. Ook de zilveren variant zwemt er rond.

Leonard en ik zijn echte zoutwater vissers en zeker geen doorgewinterde snoekvissers. Zelfs bij omstandigheden, die verre van goed zijn (zoals een watertemperatuur van nog geen 4.5 graden) zijn we er in geslaagd om in twee dagen 16 snoeken (en twee vals gehaakte brasems) te vangen. 


Prachtige en goede hotspot om al wadend de zeeforel te belagen. Ideaal voor spin -en vliegvissers.

Wat je hier in deze baaien nog meer kunt verwachten is baars, mogelijk snoekbaars, geep, zeeforel, met wat geluk een zalm, brasem, mogelijk haring, mogelijk platvis. Op de bodem is het water iets zouter. 

De vis is hier veel sterker dan in Nederland, omdat ze zich voeden met haring. Daarom zijn ze bij een bepaalde lengte ook dikker en vetter dan elders.


Haringvreters: dikker, vetter en sterker dan in Nederland.

Om in de baaien te vissen heb je beslist geen zwaar materiaal nodig. Met een spinhengel met een werpgewicht tot 35 tot 40 gram voor op de rivier om met lepels te vissen (voor de snoek, afhankelijk van je kunstaas, kun je zelfs lichter gaan tot 18 -24 gram) kun je prima uit de voeten, verder een penhengel voor de brasem, die hier beresterk is.

Voor de zeeforel is een spinhengel met een werpgewicht van 18 tot 24 gram ook ruim voldoende. 


De prachtige visrijke baai kun je vanuit de ‘Red Cottages’ zien. Aan boord proberen we de snoek te verleiden.

Voor de rivier is wel een langere hengel van 3.60 tot 4 meter aan te bevelen, als je met de vlieg wilt vissen aan een loodje van 30 tot 40 gram. Voor de vliegvissers zijn er ook zeer vele mogelijkheden op snoek, zalm en zeeforel. 


Vliegen voor op de rivier die aangeboden worden door middel van een ijzeren gewicht.

Niet alleen op de rivier, maar zeker ook in de beide baaien en locaties dicht in de buurt. Met een waadpak kun je hier prima waden, wel op passen voor diepere gaten direct naast de grote stenen. Beate en Eric zullen u graag de locaties wijzen.

Op de rivier heb je een vergunning nodig, is het vissen met lood verboden en mag je enkel met nylon lijn vissen. In de baai is geen vergunning noodzakelijk en mag je gewoon met lood en gevlochten lijn vissen.

In de toekomst zullen er ook viskayaks zijn die je kunt gebruiken. Verder is er op het gehele terrein Wifi om je vrienden en kennissen op de hoogte te houden van je belevenissen en avonturen in Zweden. Het kunstaas uit Nederland en België kun je ook hier in Zweden gebruiken. Meer info kunt u inwinnen bij Visreis.nl

ANDEREN LAZEN OOK