image description

Met kunstaas achter de branding!

Toen ik van de week 's-morgens met mijn labradoedel over het strand liep kon ik mijn ogen nauwelijks afwenden van die mooie branding die keer op keer "ontplofte" op een van de vele zandbanken. Het enige dat aan het schouwspel ontbrak waren de krijsende duikende sterntjes. Verder was de hele situatie werkelijk excact zoals ie zou moeten zijn tijdens een goede zeebaars sessie.

Het zeewater was glashelder en werd door de brute kracht van de omslaande golven supersnel over de zandbank geduwd waarna het terecht kwam in de pakweg 2 meter diepe mui achter de bank. Hierdoor ontstond er een soort snelstromende "rivier" die het water opstuwde naar de kom van een volgende zandbank. Kortom het water kolkte en neerde er als een gek. De juiste stek om vriend zeebaars te belagen. Samen met mijn vismaat Don hebben ik het afgelopen seizoen heel wat succesvolle sessies vervist. Het blijft altijd weer een hele onderneming alvorens je met je waadpak door de branding door de branding kunt waden.


Gewoon achter de branding

Vaak moeten al behoorlijke afstanden door de duinen worden afgelegd. Maar geloof me op het moment dat je tot je bekende kloten in de branding staat en de golven keer op keer je waadpak teisteren ben je helemaal één met de natuur. Het is en blijft een kwestie van opletten want de zandbodem is vaak ongelijk waardoor je makkelijk omvalt. Je kunt voor je eigen veiligheid gewoon een zwemvesten omdoen! Maar goed begin met het lezen van je stek. Zoek een zandbank op waar de golven op uit elkaar spatten en er een soort snel stromende rivier ontstaat. Zorg ervoor dat je met je kunstaas eenvoudig de vaak felle stroming kunt bereiken. Verder verschilt deze manier van vissen feitelijk niet veel met de gebruikelijke manier van vissen. Het is de bedoeling dat je je kunstaas aanbiedt doormiddel van de felle stroom die ontstaat achter de bank.


Soms mooie vissen tussendoor

Zelf werp ik mijn shad op de zandbank waarna hij wordt meegenomen door de stroom die hem door het diepere water voert de stek waar zeebaarzen hun jachtgebied hebben. Laat je kunstaas zover mogelijk doorlopen het liefst tot het moment dat het een gedeelte  terecht komt waar de stroom wegvalt. Daarna is het zaaks om je kunstaas langzaam binnen te spinnen tot aan je voeten. We hebben het ook vorig jaar veelvuldig meegemaakt dat de zeebaarzen volgden tot aan je waadpak. Belangrijk is daarom dat je je slip niet te strak afstelt omdat de baars er na zo'n aanbeet vlak voor je voeten meteen vol gas vandoor knalt. Vis een stek rustig af en probeer meerdere soorten kunstaas. Soms vingen we vorig jaar de ene dag supergoed aan lepels terwijl ze de dag erop alleen te verleiden waren aan ondiepduikende pluggen. Kortom ook tijdens deze visserij moet je regelmatig van kunstaas veranderen als je geen aanbeten krijgt.

Niet te zwaar.
Omdat we te maken hebben met relatief ondiep water is het zaaks dat we het gewicht van onze jigkoppen aanpassen. Op deze manier kunnen we onze shads zwevend op de stroom door de muien laten dwarrelen waardoor we ze op de meest natuurlijke manier aan kunnen bieden. Zelf vis ik over het algemeen met kopjes van 8 tot 10 gram. Op het moment dat de getijdestroom op zijn hardst loopt schakel ik soms nog wel eens over op 14 gram. Blijf altijd zoeken naar attractieve stekken. Ondiep gelegen zandbanken waar de rollers continu op stuk slaan hebben mijn voorkeur. Zeker als er een diepe mui tussen de kant en de bank loopt. Benader je stek altijd zo rustig mogelijk.


Mooie zandbank

Ik ben er van overtuigd dat de impact van onze stampende voeten over die zandbodem groter is dan we beseffen. Als ik de kans krijg om op de zandbank zelf te komen vis ik zowel links als rechts over de diepere gedeeltes. Kijk altijd even  goed welke kant de stroom op loopt. Soms veranderd de stroom tijdens een omslaande golf namelijk nogal eens van richting waardoor je jigkop dood op de bodem valt. Op die momenten dat de stroom weg valt is het tijd voor de plug. In principe kies ik vrijwel altijd voor een topwater plug. Dit is en blijft voor mij nog steeds de meest spectaculaire manier om vriend zeebaars te verleiden. Maar ook ondiep lopende pluggen zijn vaak goede verleiders.

Werp je plug zover mogelijk over de hotspot en vis hem binnen over de rand van de zandbank. Je zal zien dat je de meeste aanbeten krijgt op het moment dat je de plug over het diepere gedeelte komt. We hebben vorig seizoen ook leuke resultaten geboekt met de lepel met een gewicht van maximaal 15 gram. Ver werpen en langzaam binnen spinnen. Verreweg de meeste aanbeten kreeg ik op die momenten dat de lepel in snel stromend oppervlakte water terecht kwam. Ik stopte dan gewoon met draaien en liet de lepel gewoon dwarrelen waarna de getijdestroom de rest deed. Zorg ervoor dat je tas op het strand goed "beveiligd " tegen passende honden. Zelf pak ik hem in een grote plastic zak. Je kunt uiteraard ook gebruik maken van klein rugtasje want je hoeft niet veel kunstaas mee te nemen want je verspeeld zelden een jigkop. Wie weet ontmoeten we elkaar wel ergens half mei op het uitgestrekte Westlandse strand.

Stekel ze,

The Bass Whisperer 

Joop.