image description

Met de methodfeeder op karper ( deel 1)

Met de methodfeeder op karper  ( deel 1)

Door Merijn Verhelst

Een aantal weken geleden ben ik begonnen met het testen van een aantal prachtige producten van Korum voor de methodfeeder. Een sessie op grootwaterzeelt is achter de rug met daarbij het eerste verslag. In dit verslag, het tweede, richt ik me op een sessie waarin ik met het te testen materiaal op karper(tjes) ga vissen.

Een buitengewoon gave visserij die garant staat voor een hoop spektakel. Snoeiharde aanbeten door vissen die daarna de hengel kromtrekken tot in het handvat, wanneer er met het juiste materiaal gevist wordt! Een visserij die niet al te lastig is en waarmee je gemakkelijk binnen korte tijd een paar leuke vissen kunt vangen. Altijd leuk om te doen. Methodfeederen is gaaf!

’s Ochtends, rond de klok van acht uur kom ik met een combinatie van fiets en volgeladen fietskar aan bij het water waar ik van plan ben deze dag het materiaal voor de methodfeeder van Korum te testen, maar vooral om weer eens een lekker dagje te vissen en, zoals wij dat noemen, te knallen. Dit omdat het toch bijna zeker is dat ik lekker ga vangen. Althans, dat heeft de ervaring dan geleerd bij het bevissen van dit water met de method.

Het belooft een mooie herfstdag te worden. De achttiende letter in het alfabet, oftewel de R, zit momenteel al weer vijfentwintig dagen in de maand. Dat is te merken ook qua temperatuur. Elders in het land is er vandaag zelfs al vorst aan de grond geconstateerd! De watertemperatuur is wat gedaald. Verder zijn de omstandigheden gewoon goed en heb ik voldoende vertrouwen in een nu al prachtige visdag.

Het water voor vandaag is een mooie, grote, relatief nieuwe vijver met structuur middenin een nieuwbouwwijk. Een water met een hoog, natuurlijk en gevarieerd bestand aan vis. Geen vin is hier uitgezet. Allemaal natuurlijke aanwas die ook de kans heeft gehad om al wat groter te groeien. Karper, brasem, giebel, ruisvoorn, blankvoorn, het zit er allemaal. Die eerste drie, en dan vooral de eerste, zijn interessant voor vandaag. Ik wil karper vangen op de feeder! Nu de vraag of dat zal gaan lukken. We gaan het zien, meemaken en beleven. Ik ben benieuwd!


De speeltuin voor vandaag!

Tijd om de bende uit te laden en op te zetten! Oké. Fout nummer 1 is gemaakt. Gelijk een tip om mee te geven. Zet je stoel dus nooit op een zogenaamd wespennest. Je zou de gevolgen er nog weleens van kunnen ondervinden. Zeker in mijn geval, toen ik een dag ervoor tijdens een roofvissessie nog even op een onprettige wijze kennis mocht maken met zo’n organisme. Ben een beetje huiverig voor die ondingen geworden. Maar goed, stoeltje en andere zooi een stukje naar ‘stuurboord’ en we kunnen weer verder.

Na dit gedaan te hebben, zie ik de rode vuurbal alweer een klein eindje boven de huizen uitsteken. Het goede moment om snel een lekker lokvoertje klaar te maken en daarna als de wiedeweerga bekijken wat er op dat moment aan vis rondzwemt op de stek. Over het voer ben ik kort, een simpel kant-en-klaar methodvoertje. Meer is het niet, minder ook niet. Nou ja, misschien wat partikels die ik eraan toevoeg, maar dat is het wel. Wanneer de hengel, de Feeder van Korum, opgetuigd en wel klaar staat met een methodfeeder eraan van hetzelfde merk, ik daarna de stek heb bepaald met dit materiaal, kan ik gaan voeren.

 


We zijn secuur!

Nou, nee. Want de tweede fout is ook alweer gemaakt! Bij de eerste worp belandt de korf bijna in iemands voortuin aan de overkant. Stupid! Goed, kwestie van even een fietstochtje maken. Opstartproblemen zullen we maar zeggen. De stek is bepaald. Voeren! Altijd belangrijk om even een voerstek op te bouwen! Snel een aantal korfjes ernaartoe en in een lekker tempo het aas eraan.


In een rap tempo voer erin...


... daarna vissen!

Het aas! De gebruikelijke aassoorten bij het methodvissen staan naast me op de aastafel. Pellets, miniboilies, maïs, dat soort zaken. Maar er staat ook een bak met vliegenlarven, oftewel gewoon maden. Maden? Ja, maden! Misschien is dit nou niet gelijk het meest gebruikelijke spul wat je hanteert bij de methodfeeder en hoort dit ‘officieel’ niet bij dit systeem, ik gebruik het! Waarom? Omdat het zo ongelooflijk goed aas is! Ook met de method kun je hier jezelf helemaal blauw mee vangen, dus waarom ook niet? Ook top-aas om in de eerste fase van de sessie efficiënt uit te vinden wat er daadwerkelijk al rondhangt op je stek qua vis. Dus ook nu begin ik hiermee. Hoe? Gewoon simpel een paar van die beestjes rechtstreeks op de haak.


Goud! Althans, vaak.

Dat is gedaan. Tijd om te gaan vissen. Snel werpen, kijken wat er gebeuren gaat.


Tijd om te vissen!

Het eerste kwartier verloopt rustig maar allesbehalve moeizaam of iets in die trend. Met een goeie bak koffie is het wel relaxed zo. Gewoon ontspannen en genieten. Ook dat is vissen. Dat vangen komt later wel.

Volgende week deel 2

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -