Landingsnet.

Landingsnet

Door : Berthil Bos

Ik gebruik expres het woord ‘’landingsnet’’ en niet schepnet. Het scheppen van een snoek, vooral als deze kunstaas in de bek heeft, kan tot vervelende situaties leiden.

Als je een vis direct uit het water zou scheppen, volgt er 9 van de 10 keer een schrikreactie. Met een aantal dreggen in de bek maar er meestal buiten, haken deze dingen zich vast in de mazen van het net. Snoek mag graag gaan rollen en een puinhoop is geboren. Het wordt een hele toer om de boel te ontwarren, waarbij het beest veel te lang uit het water is, maar veel erger, hij kan zich ook op deze manier ernstig verwonden.


Als kantvisser heb ik nooit een net mee, wat zo af en toe balen is, want deze steiger was bezaaid met ganzenpoep.

Toch kan het zijn dat de situatie je dwingt om direct te gaan scheppen. Doe dit dan erg rustig en geleidelijk, waardoor je de schrikreactie kan beperken. Leg de vis ook direct neer om het rollen in het net zoveel als mogelijk tegen te gaan. Er zijn omstandigheden of situaties waarin het gebruik van een landingsnet een betere optie is dan het gebruik van de directe kieuwgreep. Ik had het al over het landen van zware snoek d.m.v. de kieuwgreep.


Bij erg warm weer en hoge watertemperaturen is een net van levensbelang voor de snoek.

Als bootvisser is het geen probleem om een groot landingsnet mee te nemen. Wil ik nu een dergelijke zware vis op een voor haar meest veilige manier landen, dan gebruik ik het liefst het grote net als tijdelijk gevangenis. Als de vis is uitgedrild trek ik haar boven het net en haal deze tot halverwege uit het water. Ik schep haar dus niet, dus ze blijft vrij in het water.


Vooral grote snoek moet extra begeleiden bij het terugzetten.

Het net zet ik klem op de rand van de boot of in een hengelsteun. Mocht de snoek nu door een gekke beweging loskomen, dan is er nog geen vis overboord. Die gekke bewegingen zal je maar zelden zien, omdat de vis in het water blijft en zich daarom meestal rustig gedraagt. Ik heb nu, als ik de hengel wegleg, beide handen vrij om de vis de onthaken d.m.v. de kieuwgreep.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -