Landen van snoek. (1)

Landen van snoek. (1)

Door : Berthil Bos

Als enthousiast en fanatiek roofvisser met een lichte voorkeur voor de snoek, bevind ik mij vrij regelmatig op of aan het water en zie en spreek veel hobbybroeders. Vaak weten deze gasten wel hoe ze de snoek moeten verleiden met allerlei kunstaas en ook het drillen van een gefopte vis is geen probleem.

Maar als het zover is om de ca. 700 tandjes te landen, worden er soms verkeerde keuzes gemaakt of lukt het niet om de toch kwetsbare snoek op een voor hem of haar gezonde manier te landen. Wat voor mij en anderen als van zelfsprekend wordt beschouwd en bij de wekelijkse routine behoort, kan voor een ander af en toe tot problemen leiden. In dit artikel wil ik aandacht besteden aan enkele verantwoorde manieren om de snoek uit het water te halen, voor de vis te meten, een foto of gewoon om de vis te bewonderen.


Dit soort dames mag je niet verspelen bij de landing door stommiteiten.

Ook is het voor je eigen gezondheid een must om te weten waar je mee bezig bent, want bloederige handen of erger nog een dreg in je vlees is nu niet waar we naar verlangen. In mijn eigen roofviscarrière is me dit één keer overkomen en ik moet je zeggen, dat ik al is dit al jaren geleden door deze ervaring nog altijd extra voorzichtig ben met het landen van een snoek.


Dit wil je ten alle tijden voorkomen!

Ook gebeurt het mij wel eens dat door wat voor reden dan ook, een op een prehistorisch lijkend dier zoals de snoek, het loodje legt na een voor mij althans machtig gevecht. Dit is niet altijd te voorkomen en eigenlijk moet je dit incalculeren binnen je hobby, al ben ik, als het gebeurt de rest van de visdag zo beroerd als een eh’ vis. Door deze verschillende ervaringen van de afgelopen jaren ben ik gaan nadenken hoe je het beste met je opponent kan omgaan, zodat ik met een goed gevoel en de snoek in goede gezondheid onze weg kunnen vervolgen.


Tanden van groot naar klein verlangen bij de landing extra aandacht.

Natuurlijk is het landen van een onvoorspelbare snoek ook het moment waarin je hem net kan verspelen en dat gebeurd altijd bij de grootste vis van de dag. Weten wat je doet en ervaring zullen het risico op verspelen minimaliseren, al verspeelt ook de meest ervaren roofvisser wel eens een vis.

Natuurlijk is het landen van een onvoorspelbare snoek ook het moment waarin je hem net kan verspelen en dat gebeurd altijd bij de grootste vis van de dag. Weten wat je doet en ervaring zullen het risico op verspelen minimaliseren, al verspeelt ook de meest ervaren roofvisser wel eens een vis.

Er zijn diverse manieren om een snoek te landen. Afhankelijk van de situatie kan je kiezen om dit te doen met de hand of een net. Natuurlijk zijn er ook andere attributen waarmee je dit kan doen, zoals de Bogagrip, maar die heeft m.i. een meer ondersteunende functie bij het daadwerkelijk landen van de snoek. Ook is er de Cradle, dit is een soort brancard waarmee de vis kan landen.


Even nadenken alvorens je vanaf de kant je kunstaas presenteert.

We komen hier zeker op terug. Ik zei het al, dat de situatie waarin je je verkeert, eigenlijk bepaald welke methode je dient te gebruiken, om het voor jou en de snoek de veiligste manier te kiezen. Omstandigheden zoals wind, temperatuur, jaargetijden hebben hier invloed op, maar ook de omgeving waar je vist. Doe je dit vanaf de kant of juist in een boot.


Ook op het gras kan de snoek nog rare capriolen uithalen.

Vanaf de kant moet je altijd nadenken waar je gaat vissen en kan ik een gehaakte snoek ook landen. Ik ga in dit artikel wat dieper in op de twee landingsmethoden, die m.i. mits goed toegepast, veilig zijn voor jou en de snoek.

Ook vertel ik in welke omstandigheden je ze het beste kunt gebruiken.


 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -