Laatste wedstrijd Belgisch Kampioenschap Roofvissen

Verslag van de laatste wedstrijd voor het Belgisch Kampioenschap Roofvissen op “ De Ster”

Reeds jaren werden er op het recreatieoord “De Ster” in Sint Niklaas meldingen gemaakt van vangsten van heel grote snoeken. Slechts één keer op het jaar werd er een open wedstrijd gehouden van op de kant waarbij elke keer weer verschillende metersnoeken op de kant kwamen. Echter de wildste verhalen van stroperij spraken dan weer deze berichten tegen dat het de laatste jaren helemaal niet meer zo zou zijn…


Prachtig water met een perfecte kwaliteit..

Na correcte afspraken te hebben gemaakt met de directie van het domein en het stadsbestuur kregen we groen licht om uit te maken welk verhaal er nu eigenlijk zou kloppen….

Om zeven uur waren de eerste boten al aan het traileren en het weer voorspelde niet veel goeds; zware wind en veel regen. Gelukkig hadden we van de wind op het water niet veel last doordat het water omringd is door vele bomen.

De meeste vissers kozen hun tactiek een beetje gelijklopend te nemen met het domein van Hofstade: trollend beginnen om de eerste actieve snoeken al in de boot te krijgen, daarna diagonalend zoeken. Dit lukte voor verschillende boten al in de eerste meters om zo hun eerste snoeken te vangen, de verwachting lag nog hoger bij iedereen…


Mooie snoek tot 104 cm…

Echter ging dit tempo niet zo verder. Het werd een zoektocht naar de juiste techniek en naar de juiste plaatsen. Verschillende boten gingen gericht op baars vissen omdat in de voorbije wedstrijden toch maar weer is gebleken dat je op die manier het beste aan grote aantallen kan komen en zo ook veel centimeters in totaal kan sprokkelen.Daartoe leende de waterkwaliteit zich perfect alsook het bodemverloop.

Aan baars komen bleek toch een moeilijke opdracht, snoek vangen diagonalend of verticalend liep ook niet zo goed. Wat doet dan de snoek als ze voor het eerst zoveel boten op het water zien? De diepte in en stil op de bodem blijven liggen of duiken ze de oever in om zich te verschuilen tussen de wieren?
In het diepere gedeelte wisten Depouille en Martinovich enkele mooie snoeken te vangen tot 104 cm lang!

De keuze van het duo Mets / Bries bleek voor deze wedstrijd echter de juiste te zijn. De snoeken al werpend met kunstaas van tussen het wier halen! Op dieptes van soms slechts een meter water werden op die manier vier snoeken gehaakt. Een hele opgave om dit werpen een hele dag vol te houden maar soms loont het. ( Er werden door dit duo zelfs nog drie snoeken net naast de boot gelost!) In de namiddag werden er plots ook meldingen gemaakt van mooie baarzen die werden gevangen..


Het duo Mets / Bries koos voor de juiste techniek…

Na het traileren werden in een voortreffelijke sfeer de meningen gedeeld. Verschilende vissers staken het op de periode van het jaar dat je met dit helder water vroeger op het jaar zou moeten kunnen vissen. Anderen dachten inderdaad dat de verhalen van het stropen wel eens zouden kunnen kloppen. We hebben het uiteindelijk op verschillende wateren in Belgie al moeten ondervinden dat het wel degelijk gebeurd!! Als uiteindelijk dan nog iemand naar voor komt die tijdens het vissen een zware dobber had uit het water gehaald met daaraan breeklichtjes bevestigd en een kluwen van haken eronder, dan moeten we niet veel verder zoeken. Ook dit water is slachtoffer geworden van illegale praktijken.

Wat we zeker nog moeten vermelden is een woordje van dank aan de directie van het domein en het stadsbestuur die, voor het eerst, de toelating gaven en zelfs het domein een uur vroeger wilden open doen. Ook dank aan taverne “ De Houtmuis “ die ook zijn deuren uitzonderlijk om zeven uur s’ morgens open had gedaan en daarna ook open heeft gehouden tot de laatste feestvierders reeds na twaalf uur zijn pand verlieten.

Heel deze dag is opnieuw weer in een gezellige sfeer vervist. Geen discussies, alles correct volgens de regels verlopen, een echt plezier om aan deel te nemen. Ook de prijzen geschonken door onze sponsors waren top! Zo gingen de eerste drie, zoals in elke wedstrijd, naar huis met een Humminbird-fishfinder van de firma Baron Marine.

Al de andere deelnemers kunnen ook uitkijken naar een rijk gevulde prijzentafel die op de officiële prijsuitreiking op 24 november zal verdeeld worden. Het verslag hiervan zal zeker ook nog volgen dan kunnen we de rest van de sponsors op de juiste manier in de bloemetjes zetten!


Uitslag van de dag:

1: Steven Mets en Franky Bries

2: Cristophe Depouille en Martinovich

3: Souppard – Brosko



ANDEREN LAZEN OOK