Koning van de Stroming (1)

Koning van de Stroming (1)

Door Frans Vogels

De barbeel is de afgelopen 5-6 jaar “herontdekt” door de sportvisser. Doordat de waterkwaliteit verbeterd is, een belangrijk gegeven voor de barbeel, is deze vissoort weer te vinden op de grote Nederlandse rivieren. En meteen als een olievlek heeft hij zich verspreid op alle rivieren en riviertjes die met de Waal en IJssel in verbinding staan. Wat heet, zelfs op stilstaande wateren komt de barbeel al voor, gezien de vangstmelding van enkele barbelen in de haven van Medemblik.


Koning van de Stroming

Tot een 15-tal jaar na de tweede wereldoorlog kon je in Nederland op elke rivier goed barbeel vangen. Nadien werd deze vis teruggedreven door de sterke vervuiling veroorzaakt door de grote chemische fabrieken die rechtstreeks in de Rijn en Waal mochten lozen. Alleen in Limburg in de Grensmaas is de barbeel al langer bekend en goed vangbaar. Ook andere kleine riviertjes zoals de Geul, Swalm en Roer worden al langer bewoond door de barbeel.

Er werd niet echt veel bekendheid aan deze vis gegeven en zo kon het zijn dat er ook maar heel weinig sportvissers waren die zich alleen toelegde op het vangen van barbeel. Daar is de laatste jaren een grote verandering in gekomen. Doordat de barbeel veel voorkwam en ook heel goed vangbaar was en is, werd de belangstelling in deze voor velen nieuwe vissoort snel getrokken.

Ook ik werd  meteen gegrepen door het barbeelvirus, een woord dat onsmakelijk verbonden is met deze vis. Sinds mijn eerste contact met de barbus barbus heb ik al mijn andere disciplines laten vallen en heb me helemaal op deze vis gestort. In korte tijd leerde ik veel over de barbeel: zijn gewoontes, zijn tekortkomingen en zijn aasgedrag. De barbeel en alles eromheen werd een ware passie en al snel kreeg ik de mogelijkheid geboden om deze passie te delen met andere via artikelen in Witvis Totaal en later op mijn website www.barbelen.nl.

Ik weet nu sinds een 6-tal jaren wat ik altijd gemist heb en wat ik altijd gezocht heb in de hengelsport. Want wat maakt het barbelen zo aantrekkelijk? De enorme kracht die deze vis teweegbrengt onder water. De klappen op de top van de hengel, de gigantische runs die de molen te verwerken krijgt. Kortom, de strijd en de passie die deze vis teweegbrengt. Het vergt niet alleen veel van je materiaal maar soms ook van jezelf. Toch als alles goed op elkaar afgestemd is kan er normaal gesproken weinig gebeuren. In de komende artikelen ga ik hier verder op in.

Voordat ik daar meer over vertel wil ik eerst een kleine introductie geven. Niet over de barbeel zelf. Daarover is genoeg te vinden op het internet. Toch heel kort iets over barbeel. Hij is familie van de karperachtige, komt voor in snelstromende rivieren met een kiezelbodem. Het is een zeer gestroomlijnde vis die zich op de bodem van de rivier ophoudt. Zijn lange borstvinnen maken het mogelijk zich heel gemakkelijk daar staande te houden. Twee belangrijke kenmerken: de 4 baarddraden en zijn onderstandige bek.


Zijn leefgebied…


… en duidelijk te herkennen aan 4 baarddraden


… onderstandige bek…


… en grote vinnen.

Naar mijn mening is het barbeelvissen een combinatie van feedervissen en karperen. Dit bedoel ik in de breedste zin van beide begrippen; zowel met feeder- als met karpermateriaal kun je de barbeel succesvol belagen. Zowel met de snelheid qua vangen en aanbeten die je met het feederen kunt hebben, alsmede het engelengeduld wat je soms moet hebben van een karpervisser, zul je barbeel vangen. Zowel feeder- als karpertechnieken zijn toepasbaar in de barbeelvisserij.

De barbeel die we in de Nederlandse rivieren tegenkomen is de barbus barbus en wordt rond de 70-75 cm lang. De langste tot nu toe geregistreerde barbeel is 94 cm. Met ca. 7 kilo heb je een topgewicht. Toch, de gemiddelde lengte die je vaak vangt is ca 60 cm met een gewicht van 4 tot 5 pond. Barbelen van boven de 80 cm zijn een unicum.

Niet alleen in Nederland maar ook in de ons omringende landen wordt zelden een barbeel van boven de 80 cm geregistreerd. Zeker in het begin was er de wens om een barbeel van 90 cm of meer te kunnen vangen, maar in de loop der jaren heb ik in ieder geval dat streefgetal bijgesteld. Gezien de wetenschap die ik nu heb en de ervaring, ook uit andere landen, is een barbeel van rond de 70 cm erg groot.

Tot volgend deel van Koning van de Stroming,
Frans Vogels –
www.barbelen.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Koning van de Stroming 16: Observeren is ook leren (2)
Total Fishing Import -
image description
Koning van de Stroming 15: Observeren is ook leren
Total Fishing Import -
image description
Koning van de Stroming 14: Barbeel het hele jaar door
Total Fishing Import -