Knipoog naar het mooie Noorwegen

Knipoog naar het mooie Noorwegen 

Door Joop Folkers

Toen ik rond eind jaren 80 samen met Peter Bosman op uitnodiging van het Noorsverkeersbureau naar het mooie Noorwegen afreisde voor een eerste pilottrip hadden we geen idee wat ons te wachten stond. Afgesproken was dat we binnen een tijdsbestek van drie weken maar liefst vier (nieuwe) locaties aan zouden doen.

Omdat er destijds nog maar weinig over het te gebruiken materiaal bekend was moesten we gokken welke outfits er in onze viskokers verdwenen.


Peter met een mooie vis.


Een van de stekken die altijd is bijgebleven is het mooie Olderdalen. Een pittoresk plaatsje gelegen aan het uitgestrekte Lyngenfjord. The place to be als het om grote zeewolven ging, ik ving hier destijds mijn nog steeds bestaande Nederlands record zeewolf aan een spinlat voorzien van een verchroomde mini pilker!




Mooie zeewolven gevangen in het Lyngenfjord.

Ons eerste avontuur in het Lyngenfjord speelde zich af rond de uitstromende gletsjer van Koppangen. Het ijskoude water was dankzij het hoge zuurstofgehalte helemaal lichtgroen gekleurd.


Het uitstromende zuurstofrijke water van de gletsjer bij Koppangen kleurde helemaal lichtgroen.


Het barstte er van de mini koolvisjes die op hun beurt weer enorme gullen, grove koolvis en zelfs heilbot aantrokken. Het was echt niet normaal wat een visbestand!


In ieder fjord ving je mooie dikke gullen.


Al tijdens de eerste meters werd je dwarrelende pilkertje vol genomen door enorme koolvissen die voor topsport zorgden.


Loeisterke grote koolvissen kom je werkelijk overal tegen.


De wat zwaardere uitvoeringen van de pilkers zoefden met een beetje geluk in één streep richting bodem waar ze dan ook direct zonder pardon werden gepakt door knotsen van kabeljauwen!


Ook grote pollak is een knokker.


Toen we enkele jaren later op deze fantastische visgronden terugkeerden wisten we van de bekende hoed en de rand en vingen we naast grote gullen en zeewolven ook met regelmaat mooie heilbotten.


Op weg naar een nieuw avontuur vanuit Olderdalen.


Onze 20 pondscombi’s hadden we inmiddels thuis gelaten. We visten destijds al met stevige spinlatten voorzien van een ABU Garcia reel of een goede spinmolen.  


Zeewolf lijkt een prehistorisch monster.


Na vele Noorwegenavonturen kon ik de E6 (enige snelweg die door heel Noorwegen loopt) wel dromen.


De ruige kust van Soroya is rijk aan heilbot.


Op uitnodiging van Din-Ture kwamen we na de nodige ferry’s terecht op het gave, ruige eiland Soroya. Destijds nog een vrij onbekende topstek waar de bevolking zelfs nog deels leefde van de walvisvaart.


Puur natuur op Soroya.


Momenteel is Soroya mede dankzij de inzet van onze Belgische avonturier en visgids Marc van Roie een soort van bedevaartsoord geworden voor vissers die het hebben voorzien op extreem zware kabeljauw en heilbot!

Door de beukende oceaangolven is de noordwestkust van Soroya een ruige bende met spelonken en uitstekende rotspunten. Een oord waar je naast de boeiende visserij ook nog eens volop kan genieten van dat wat moeder natuur daadwerkelijk met NATUUR heeft bedoeld.


Door de enorme temperatuurverschillen kan er soms ineens mist ontstaan.


De onherbergzame, steil uit het water stekende rotswanden worden sinds jaar en dag bevolkt door enorme meeuwenkolonies! Ik kan me na al die jaren nog goed herinneren dat de vrijwel de gehele troep meeuwen iedere dag weer op een bepaald tij naar een dichtbij gelegen rif trok om er zich tegoed te doen aan het enorme visaanbod!

Zelf hebben we in dit gebied helaas geen record heilbotten gevangen maar de platten die we wisten te foppen stonden we wel uit te drillen met superlicht materiaal!




Mooie heilbotten aan licht materiaal.


Ook leek de gehele kust vergeven grove koolvis en dito schelvis! Wat daar aan vis rond zwemt is werkelijk met geen pen te beschrijven!



Kijk voor uitgebreide informatie eens op de site Soroya Fishing hierop staan alle mogelijkheden zoals huisjes, boothuur enzovoorts duidelijk beschreven!

Tijdens onze eerste dagen in Noorwegen moesten we wel even wennen aan het feit dat het er eigenlijk nauwelijks donker wordt.


Prachtig uitzicht om 2 uur 's nachts.


We hadden er uiteindelijk alleen maar voordeel van want fanatiek als we waren werd er 18 van de 24 uur gevist! Na een snelle hap en zochten we met onze eigen boot weer snel die oneindige diepe fjorden op op zoek naar nieuwe visavonturen!



Zoveel mogelijk uren en foto’s maken. Genietend van al dat moois dat Noorwegen een sportvisser te bieden heeft. Kortom, een aanrader van het eerste uur.

Als je meer wilt weten over het Lyngenfjord en/of Olderdalen dan is googelen de beste manier om er achter te komen. Noorwegen biedt legio (vis)mogelijkheden. Vrijwel langs ieder fjord kun je huisjes en boten huren voor weinig geld.

Om problemen te voorkomen is het echter wel aan te raden om dit ruimschoots van te voren op je gemak thuis te regelen. Noorwegen is een oneindig mooi land speciaal door moeder natuur gecreëerd voor zowel de echte natuurliefhebber als sportvisser!

Stekel ze,
Joop
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -