**KLAAR**                Vissen op Roofblei (3)

Vissen op Roofblei (3)

door Eric Marteijn

Gewapend met onze ervaringen op de IJssel lukte het ons ook op de Nederrijn met kleine dieplopende pluggen roofblei te vangen.

Ook hier kozen we die plekken waar de stroom in buitenbochten of rond de ingangen van plassen met de rivier het water deed kolken. Onze pluggen werden er in de diepte sterk versneld of vertraagd afhankelijk waar ze zich bevonden in de draaikolk.

Langzamerhand leerde de ervaring ons dat we alle vissen in de eerste of soms nog in de tweede poging bij de kolken vingen. Blijkbaar was de vis er actief aan het jagen en greep de passerende plug dan meteen. We hebben soms tot achtmaal (ook van plug soort en kleur wisselend) de stek trollend afgevist, maar steeds was de eerste, soms de tweede, maar zelden een volgende keer die resultaat opleverde.

                       


Vanaf de kant tegen de avond is er goed roofblei te vangen

Wat ons ook duidelijk werd dat deze vis onze pluggen van onder af benaderde… maar al te vaak kwam bij de aanbeet de plug meters omhoog. Dit verklaart mogelijk waarom we ze aanvankelijk niet met ondiep lopende pluggen konden vangen (midden op de dag!). Inmiddels leren ervaringen vanaf de kant op de Nederrijn dat er ´s avonds ook goed in de stroomnaad van kribben met kleine ondiep lopende pluggen of spinners gevangen kan worden.

Voor Johan en mij is het vissen op roofblei nog steeds een prettige afwisseling van het snoekbaars en snoekvissen op de rivier. Juist de plek die we vaak niet als optimaal beschouwden voor de “klassieke” roofvis bleek de ideale spot voor onze nieuwkomer! En dat geeft een prettig stuk extra dimensie aan een dag vissen.

Ik denk dat de mensen die zich specialiseren op deze soort, en daarbij leren op het juiste moment op de juiste plek te zijn, de komende jaren nog hele aardige anekdotes op onze internetpagina kwijt kunnen. Zo hoorde ik al van pittige vangsten op de andere rivieren, maar ook de verticaalvissers op de rivieren kunnen vast nog een duit in het roofbleizakje doen.

Het is inmiddels september 2001.
Een groot deel van juni en juli brachten we met veel plezier door in het buitenland (binnenkort meer uit Alaska!), maar helaas wel zonder roofblei.

Augustus bracht al mooie vissen vanaf de kribben. En….van september weten we dat we dan nog mooie roofblei kunnen vangen op de rivier, want die tachtiger is nog steeds niet uit onze gedachten!

                       



Behalve de techniek en lol van het vissen op roofblei is er natuurlijk ook de discussie over zijn huidige en toekomstige rol in het ecosysteem van onze Nederlandse wateren. Inzet naast snoek voor het beheer, concurrentie met snoekbaars om voedsel…. ik ga er graag een volgende keer op in.

Echter momenteel kan ik er in ieder geval één ding zonder enige twijfel zeggen….. de roofblei is een fantastische aanwinst voor de kunstaasvisser. Want wie eenmaal de “explosieve” aanbeet van een roofblei heeft gehad, zal dit niet gauw meer vergeten…en wil er gegarandeerd meer vangen. (slot)

Ik ben natuurlijk benieuwd naar jullie ervaringen met het vangen van roofblei….. laat het me weten. Ik zal van de reacties een bundeling maken en deze in een artikel via deze site terugmelden. Reacties s.v.p. sturen naar info@totalfishing.nl