**KLAAR**                Streamers in Zweden

Streamers in Zweden

Door Aad Kouwenberg

Eind november 2004, ’s avonds laat, ik bel mijn vismaat John. “Hé, John laten we eindelijk eens besluiten waar we heen gaan volgend jaar, je weet het jij mag dit keer zeggen waarheen”. Ik had onze gezamenlijke reis voor 2004 afgezegd voor een groepsreis naar Noorwegen. En Noorwegen zag ik ook ditmaal wel weer zitten.

                       


Misschien een beetje lager richting Oslo, daar heb ik nog een aantal schitterende meren en rivieren gezien die werkelijk stonken naar snoek. “Västervik” hoorde ik aan de andere kant van de lijn. S****! Direct begon ik redenen te bedenken waarmee ik hem kon overhalen. “Noorwegen was wel super John, en zeker als we veel willen vliegvissen zie ik dat meer zitten als Västervik en sterk dat ze daar waren, niet meer normaal. “Omgeving Västervik daar heb ik zin in, lekker groot, oneindig veel stekken en glashelder water dus niet meer zeuren Aad” was de reactie van John. “Oké, ik ga wel een huisje zoeken op Internet en laat het je weten”. Een lekker kort gesprek.

                       


“We gingen uiteindelijk met voornamelijk streamers achter de Zweedse snoeken aan…”

John was dus niet meer van zijn besluit af te brengen. Nu was het plan om veel met de streamer te vissen en dat doe ik het liefst op groot water maar
- Västervik - je kunt het ook overdrijven. We hebben best goed gevangen de keren dat we in Västervik visten, onze manier van vissen bestond voornamelijk uit het afvissen van lange rietkanten. Korte worpen net voor het riet. Ook uitlopers van rotsen en inhammen waren favoriet. Dieptes van zo’n 2 tot 3 meter leverden altijd vis op. Hoe meer ik erover nadacht hoe meer ik begon te twijfelen over de effectiviteit van onze streamers op dit soort stekken.

                       


“In eerste instantie begon ik te twijfelen of onze streamers wel effectief zouden zijn…”

Een aantal weken voordat we vertrokken de uitgebreide waterkaart van Västervik eens opgezocht en gaan kijken wat voor stekken geschikt zouden zijn voor de streamer. Op de kaart lijkt het al een ongelofelijke plas water en voor iedereen die er nog niet geweest is, het is ook een ongelofelijke plas water. De stekken waar ik naar zocht waren de grotere onderwater plateaus, grote baaien met een diepte rond de 1 tot 2 meter. Ook in de bekende oude baai waren dit soort stekken aanwezig het enigste wat me een beetje beangstigde waren de verhalen over de grote drukte in de oude baai. Tientallen bootjes met Duitsers en Polen zouden hier een ware slachting aanrichten. Nu vind ik het echt niet erg om af en toe een bootje tegen te komen maar om nu 1.300 kilometer te rijden en me dan op het Volkerak te wanen dat vind ik ook niets.

                       


De spullen werden nog een beetje aangepast. Omdat er op dit soort water al snel een flink windje staat moesten zware streamerhengels, in combinatie met lichtgewicht streamers ervoor zorgen dat we toch konden vliegvissen. Zinkende, intermidiate, drijvende lijnen, reserve hengels en reels alles werd meegenomen. Toen het begin mei was, waren we er helemaal klaar voor. Naast John en ondergetekende gingen ook Albert en DJ mee. Albert tevens vliegvis- verslaafde en DJ als beginnend snoekvisser zou met jerkbaits en shads aan de gang gaan. Konden we gelijk het verschil tussen de manieren van vissen een beetje bekijken.

                       


Om nu het zoveelste Zwedenverslag van dit jaar neer te schrijven heeft niet zo veel zin. Ik denk dat een serie mooie foto’s meer zegt. Het werd namelijk een supervakantie. Onze streamers bleken dodelijk. Langzaam gevist aan een intermidiate vliegenlijn konden veel snoeken er niet vanaf blijven. Duidelijk was ook, dat de grotere - misschien iets tragere vissen – een echte voorkeur hadden voor streamers.

                       


“De grotere vissen bleken een voorkeur voor streamers te hebben”

Normaal vind ik aantallen niet zo belangrijk maar deze keer hebben we het redelijk nauwkeurig bijgehouden. In acht dagen vissen vingen John en ik 186 snoeken waarvan 5 boven de meter en zeker 35 boven de negentig. Ca. 150 van deze snoeken werden op de streamer gevangen. Albert en DJ vingen er 147 waarvan 7 boven de meter en heel veel vissen boven de 90cm. Deze zeven vissen boven de meter ving Albert allemaal op de streamer met als grootste een vis van 118cm. Verder hebben we bijgehouden dat we met de streamer ongeveer 1 op de 2,5 aanbeten verzilverde, dus het aantal aanbeten dat we hebben gehad is echt onwijs.

                       


Sommige zaken worden tijdens een dergelijke vakantie wel duidelijk, titanium is mooi spul maar heeft duidelijk last van metaalmoeheid. We hebben deze vakantie diverse vissen, waaronder natuurlijk ook een aantal grote, verspeeld doordat het titanium brak. Ook gebeurde dit tot tweemaal toe tijdens het werpen.

                       


Västervik is dus wel degelijk een toplocatie voor de streamer zolang je maar de juiste stekken bevist. Ook hebben we geleerd dat als je op een stek door omstandigheden echt niet meer kunt vliegvissen je niet moet gaan staan tobben maar schakel direct over op een jerkbait of shad. Vang je hier een snoek aan dan ga je vanzelf op zoek naar een stek waar je weer kunt vliegvissen, want er gaat namelijk niets boven de dril van een beste snoek op de streamer. Oh ja de drukte, op de oude baai hebben we wel 5 boten gezien en op de ander stekken konden we met goed zoeken ook soms een bootje vinden. Dus de vergelijking met het Volkerak klopt wel maar dan wel het Volkerak van 6 jaar geleden…

                       


 

ANDEREN LAZEN OOK